Uzmanlardan Ağustos güneşi uyarısı

Diyabet, tansiyon ve kalp hastalarının, güneş çarpması vakalarının artış gösterdiği Ağustos ayında gerekli önlemleri almadıkları takdirde kalıcı nörolojik sorunlar hatta hayati risk ile karşı karşıya kalabileceği bildirildi.

Sağlık - 8 yıl önce

Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Tülay Kadıoğlu, güneş çarpmasından korunmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Güneş çarpmasının, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulması sonucu ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Kadıoğlu, "Havanın sıcaklığı kadar yüksek nem oranı da bu riski artırmaktadır. Güneş çarpmasının en önemli sebebi, vücudun kendi ısısını koruma mekanizması olan terlemeyi yeterince gerçekleştirememesidir. Ayrıca sıcaklarda aşırı terleme sonucu fazla miktarda sıvı ve elektrolit kayıpları sonucunda da vücut sıcaklığı yükselmeye başlamakta ve sonucunda güneş çarpması ile karşılaşılabilmektedir" dedi.

"Kronik hastalığı olanlar serin yerde dinlenmeli" Sıcak havalarda en sık görülen güneş çarpmalarının tedbirler ile önüne geçilebileceğini belirten Uzm. Dr. Kadıoğlu, "Özellikle 50 dereceyi aşan sıcak havalarda, 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması çok önemlidir. Seçilen kıyafetler teri alabilen ince pamuktan olmalı ve açık renk kıyafetler tercih edilmelidir. Terleme ile birlikte ciddi bir su kaybı yaşandığı için, susama hissi beklenmeden, gün içerisinde 2,5-3 litre su mutlaka tüketilmelidir. Diyabet, kalp, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olan kişilerin, sıcak havalarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaması, serin ve kapalı ortamlarda bulunması gerekmektedir" diye konuştu.

"Terleyememe, bulantı ve baş dönmesi belirtiler arasında" "Güneş çarpmasının en önemli belirtisi, vücudun kendi ısısını ayarlama mekanizması bozulduğu için ateşin 40-41 derecelere yükselmesidir" diyen Uzm. Dr. Kadıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bunun yanı sıra baş ağrısı ve dönmesi, bulantı, terleyememe, şuur bulanıklığı, kalp hızında artma, kol ve bacaklarda kramplar, hatta komaya kadar gidebilen nörolojik belirtiler de gelişebilmektedir. Söz konusu belirtilerin olması durumunda, kişinin bilinci yerinde ise hemen serin bir yere alınmalı ve soğuk kompreslerle vücut ısısının düşürülmesine yardım edilmelidir. Su kaybının giderilmesi için bol miktarda su verilerek, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir."

"Alkol tüketimine dikkat edin" Uzm. Dr. Kadıoğlu, güneş çarpmasından korunmak için dikkat edilmesi gereken noktaları ise Kadıoğlu şöyle sıraladı: "Mevsime uygun, vücudun sıcaklığını çok yükseltmeyecek, terletmeyecek, açık renkli kıyafetler giyin. Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar takın. Günlük tüketmeniz gereken 2,5-3 litre su ile birlikte, vücudun kaybettiği elektrolitler için mineralli su için. Alkol kullanımı, özellikle sıcak günlerde vücudun ısısını ayarlayan mekanizmayı olumsuz etkilediğinden, alkol tüketimine dikkat edin. Güneşin en etkili olduğu saatlerde aşırı yağlı, sindirimi zor yiyecekler yemekten kaçının. Spor yapılacak saatleri dikkatli seçin. Ultraviyole ışınların en yoğun olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında, güneş altında spor faaliyetleri yapmaktan kaçının. İmkanınız varsa vücudun ısısını düşürebilmek için sık sık duş alın. Dışarıda olduğunuz saatlerde başınızı ve vücudun açıkta olan yerlerini su ile nemlendirin."

Kaynak: IHA

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Prof. Şaban Ali Düzgün’ün tasavvuf ve tarikatlerle ilgili sözlerine Müfid Yüksel’den tepki!

2016-08-16 08:25 - Özel Haber

"Hablemitoglu, Kışlalı, Gaffar Okkan suikastleri sırasında FETÖ'nün Emniyet İmamı kim?”

2016-08-19 10:49 - Özel Haber

Sevda Kuşun Kanadında dizisinde Tümay karakterini Sevtap Özaltun canlandıracak

2016-08-20 12:22 - Magazin

Behçet Oktay'ın ailesi 'şehitlik' istiyor

2016-08-15 18:22 - Gündem

İsrail'den Müslümanlara Harem-i Şerif tehdidi

2016-08-17 18:55 - Genel

Türkiye, Edirne'den Van'a 'tek yürek' oldu

2016-08-19 20:57 - Genel

Saç ekiminde saç canlılığına dikkat

2016-08-19 14:17 - Sağlık

Şehit olan

2016-08-19 18:47 - Gündem

Çaykur Gabon’da

2016-08-15 19:17 - Ekonomi

'Türkiye-Rusya ilişkisinden endişeli değiliz'

2016-08-19 09:47 - Dünya

İlgili Haberler

Yüzde 95 görme kaybı bulunan öğretmen, kornea nakliyle 52 yaşında net görmeye başladı

15:03 - Sağlık

Tokat'ta 5 kişi KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi görüyor

14:37 - Sağlık

Bilinçsiz vitamin ve gıda takviyesi böbrek sağlığını bozuyor

14:27 - Sağlık

DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında

14:23 - Sağlık

Yüzmek, skolyoz başlangıcı olanlarda omurga eğriliğini artırabilir

11:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Rapor: İsrail hapishanelerinde 7 Ekim'den beri işkenceden ölenlerin sayısı rekor seviyeye ulaşt

16:18 - Dünya

Japon para birimi yen, dolar karşısında 1986'dan beri en düşük seviyeye geriledi

16:13 - Ekonomi

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine "fosfor bombalarıyla" saldırı düzenledi

16:08 - Dünya

İsrail Meclisinde, Al Jazeera'nın kalıcı olarak kapatılması yasasının ön oylaması onaylandı

16:03 - Dünya

İsrail'in Gazze'de evleri hedef aldığı saldırıda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı

15:58 - Dünya