?>

Uzmanlara göre Fed'in faiz indirim döngüsünün devamlılığı seçim sonuçlarına bağlı olabilir

Uzmanlar, ABD Merkez Bankasının (Fed) Kamala Harris'in başkan seçilmesi durumunda Bankanın faiz indirimlerine devam edebileceği ancak Donald Trump'ın seçilmesi durumunda faiz indirim döngüsünün risk altında olabileceği öngörüsünde bulundu.

Ekonomi - 6 ay önce

İstanbul

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Dr. Felix Schmidt, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Fed'in ilk 50 baz puanlık indirimin ardından 7 Kasım'da muhtemelen 25 baz puanlık bir indirime razı olabileceğini belirtti.

Bunun nedeninin ABD ekonomisinin sıkı para politikası ve inatçı enflasyona rağmen iyi performans göstermesi olduğunu ifade eden Schmidt, ileriki aylarda faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğinin büyük ölçüde ABD Başkanlık seçimlerinin sonucuna bağlı olabileceğini aktardı.

Schmidt, Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesi halinde vergi indirimlerinin ilk etapta ekonomiyi canlandırabileceğini dile getirdi.

Ek tarifeler ve daha sıkı göç politikalarının da daha yüksek enflasyona yol açabileceğini kaydeden Schmidt, bunun muhtemelen Fed'i faiz indirim döngüsünü daha erken bitirmeye zorlayabileceğini vurguladı.

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey de Fed'in kasım, aralık ve ocak toplantılarının her birinde 25 baz puanlık faiz indirimlerine gidebileceğini ifade etti.

"Ocak ayının ötesinde Fed tahminlerimiz başkanlık seçimlerinin sonucuna bağlı." yorumunu yapan Marey, "Trump başkan olursa küresel bir tarife getirdiğinde enflasyonda bir hızlanma görmemiz muhtemel. Fed için bu durum Bankanın faiz indirim döngüsünü duraklatması gerektiği anlamına gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Marey, buna karşılık Kamala Harris kazanırsa, küresel bir tarife olmayacağını, bu yüzden daha yavaş enflasyon görülmesinin muhtemel olduğunu dile getirerek, bunun Fed'in faiz indirim döngüsüne devam etmesini daha olası hale getirdiğine işaret etti.

"Powell'ın yorumları büyük önem taşıyor"

ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley de Fed'in seçim sonuçlarına bağlı kalmadan kasım toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağı öngörüsünde bulundu.

Enflasyonun daha az endişe verici ve Fed'in soğuyan iş piyasasına daha fazla odaklandığını belirten Knightley, buna karşılık, ABD Başkanlık seçimlerinde hangi adayın kazanacağına bakılmaksızın Bankanın faiz oranlarını nötr seviyeye doğru indirmesine devam edebileceğini ifade etti.

Knightley, 25 baz puanlık bir faiz indirimi genel olarak bekleniyor ve fiyatlandırılıyor olsa da Fed Başkanı Jerome Powell'ın mevcut ekonomik ortam ve bir sonraki ABD başkanının görünümü nasıl etkileyeceği konusundaki yorumlarının büyük önem taşıyacağını aktardı.

Fed'in eylemlerinin ve yorumlarının halihazırda oldukça dalgalı koşullar yaşayan finans piyasalarını nasıl etkileyebileceğinin farkında olacağını dile getiren Knightley, "Piyasalar, hisse senetleri, dolar ve tahvil faizlerinin son haftalarda yükselmesiyle Donald Trump'ın zaferine giderek daha fazla güveniyor gibi görünüyor. Trump kazanırsa, bu eğilimler devam edebilir." dedi.

Knightley, Fed'in bu yıl toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi yapabileceğini söyledi.

"Trump'ın zaferinin yakın vadede daha düşük bir vergi ortamı sağlayacağını ve bunun da şirketlerde harcamaları ve iş dünyasında güveni artıracağını savunuyoruz." ifadelerini kullanan Knightley, ancak vadedilen tarifeler, göç kontrolleri ve daha yüksek borçlanma maliyetlerinin başkanlık dönemi boyunca giderek daha fazla karşı etkiler haline gelebileceğine işaret etti.

Knightley, "Trump başkan olursa yaz aylarına kadar faiz oranının yüzde 3,5'e gerileyebileceğin düşünüyoruz ancak Harris'in başkanlığında Fed'in biraz daha derine inerek faiz oranını 2025'in ikinci yarısında yüzde 3'e düşürebileceğini görebiliriz." yorumunu yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kontrolsüz "kan sulandırıcı" kullanımı, kanamaya bağlı ölüm riski artırabiliyor

2024-11-03 11:32 - Sağlık

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 7 kişi hayatını kaybetti

2024-11-04 18:57 - Dünya

Bakan Ersoy: Geleceğe Miras Projesi'yle dönemin 'Türk Arkeolojisinin Altın Çağı' olarak anılmasını amaçlıyoruz

2024-11-03 22:08 - Kültür Sanat

İsrail bombardımanı altındaki Bekaa'da geleneksel Lübnan düğünü

2024-11-05 12:18 - Magazin

ABD'de istihdam ekimde beklentilerin altında kaldı

2024-11-01 16:28 - Ekonomi

Tütün üreticileri 60 bin ton ihracat hedefliyor

2024-11-04 12:27 - Ekonomi

Trabzonspor-Fenerbahçe rekabetinde 136. randevu

2024-11-02 11:58 - Spor

İletişim Başkanı Altun: Var gücümüzle İsrail'in zulmüne son vermek için çalışacağız

2024-11-02 23:17 - Gündem

1000 hakim ve savcı yardımcısı alımına ilişkin sınav ilanı yayımlandı

2024-11-05 14:03 - Gündem

İsrail'in Lübnan'a saldırılarında ölenlerin sayısı 3 bini geçti

2024-11-04 22:48 - Dünya

İlgili Haberler

İş dünyası, elektriğini yenilenebilir enerjiden üretmeyen ülkelerde kalmak istemiyor

21:44 - Ekonomi

İlaç şirketi Roche, ABD'ye 5 yılda 50 milyar dolar yatırım yapacak

20:53 - Ekonomi

Ziraat Bank Azerbaycan 11. şubesini açtı

19:32 - Ekonomi

Zirai don hasarı sonrası üzüm üreticilerine "asmaları budamayın" uyarısı

17:58 - Ekonomi

Geçen yıl IMEI kaydı yapılan her 3 mobil cihazdan 1'i Türkiye'de imal edildi

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çin, Japonya Başbakanı İşiba'nın Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini protesto etti

08:53 - Dünya

Personel servis aracı olarak kullanılabilecek taşıtlarda yaş sınırı 19'dan 21'e çıkarıldı

08:27 - Gündem

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bugün toplu taşıma araçları ücretsiz

08:22 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı

07:52 - Siyaset

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde yaralanan asker tedavi gördüğü hastanede şehit oldu

07:12 - Gündem