?>

Uzmanlar Türkiye'nin kredi notundaki artırımların devam etmesini bekliyor

Uzmanlar, Moody'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasının ardından başka not artırımlarının da gelmesini bekliyor.

Ekonomi - 4 ay önce

İstanbul

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe artırarak "B3"ten "B1"e yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu.

Moody's'ten yapılan açıklamada, kredi notunun B1'e yükseltilmesinin temel itici gücünün yönetimdeki gelişmeler, özellikle ortodoks para politikasına kararlı ve giderek daha iyi yerleşen geri dönüş olduğu belirtildi.

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Moody's diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından çok geride kalmıştı, aradaki farkın kapanması için acele etmeliydi." dedi.

Bürümcekçi, şu anda hepsinin Türkiye için aynı yerde ve pozitif görünümde olduğunu bundan sonraki ilk kararlarının da birer kademe not artışı olacağı öngörüsünde bulundu.

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de 2 kademe not artırımının nadiren görüldüğüne dikkati çekti.

Bu kararın Moody's'in Türkiye'nin kredi notu konusunda Standard & Poor's'un (S&P) ve Fitch Ratings'in ne kadar gerisinde olduğunu ve onlara yetişmesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirten Ash, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in reformlarının etkisini gösterdiğini söyledi.

Ash, "Türkiye'nin kredi notunun 2 kademeli yükseltilmesi ve olumlu görünüm, daha fazlasının geleceğini gösteriyor." diye konuştu.

"Not artışının sürpriz değil ancak 2 kademe olması biraz sürpriz bir gelişme oldu"

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise kararın önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.

Not artışının 2 kademe birden yükseltilmesinin ve bunun ilk kez olmasının da bundan sonraki döneme ilişkin olumlu seyrin beklentisinin bir yansıması gibi gözüktüğünü belirten Aslanoğlu, bu açıdan not artışının sürpriz olmadığını ancak 2 kademe olmasının biraz sürpriz bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Aslanoğlu, şunları kaydetti:

"Ama bu nottaki diğer ülkelere baktığımızda Türkiye'nin normal koşullarda çok çok daha iyi yerlerde olmasını beklediğimiz de kesin. Önümüzdeki süreçte yatırım yapılabilir kategoriye gitmek için bu sürecin devamlılığı ve reform tarafının özellikle güçlü bir şekilde ilerlemesi gerekiyor. Unutmayalım bir yıl gibi bir süre sonra böyle bir artırım geldi. Bir yılda para politikası olsun, birtakım gri listeden çıkmak olsun, maliye politikası olsun, birçok adımlar atılmaya çalışıldı ve bu çok zorlu bir süreç. Makro dengelerin korunması, bu notların da sürdürülebilirliği açısından son derece önemli. Umarım bu süreç gelir dağılımı etkileri de minimize edilerek ve sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilebilir. O zaman yeni not artışları da gelecektir."

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol da "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının ortodoks para politikasına devam etmesi, özellikle dış finansal kırılganlıklara karşı yapılan mali desteklerin devamı, TL'nin daha değerli kılınabilmesi açısından enflasyonla mücadelede olumlu göstergelerin devam etmesi not artışının 2 kademe olarak devam etmesinde katkı sağladı." dedi.

Moodys'in bu kararının Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) gerilemesine katkı sağlayacağı öngörüsünde bulunan Demirkol, S&P ve Fitch Ratings'in de Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe artırmasının beklenebileceğini ifade etti.

Demirkol, bu kararın ileriki yıllarda, özellikle 2025'te Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin önünün açılabilmesi için de katkı sağlayabileceğini vurgulayarak, kararın belki de doğrudan yabancı yatırım girişlerinin kalıcı hale gelmesinde de büyük katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Moody's ocak ayında da Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P, mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu.

Fitch Ratings ise martta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İş yerlerinde en çok ChatGPT ve Google Gemini kullanılıyor

2024-07-17 11:23 - Medya

Tarımsal girdi fiyat endeksi, mayısta aylık yüzde 0,85, yıllık yüzde 53,08 arttı

2024-07-19 10:23 - Ekonomi

Türkiye'ye göç edenlerin sayısı 2023'te yüzde 35,9 azaldı

2024-07-19 16:07 - Ekonomi

Edirne'de AA fotoğraflarından oluşan "15 Temmuz" konulu sergi açıldı

2024-07-15 18:22 - Gündem

İzmir'de elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüyle ilgili 20 kişi gözaltında

2024-07-15 09:47 - Asayiş

Trump’a Pensilvanya’da suikast, başından vuruldu!

2024-07-14 01:41 - Özel Haber

Avrupa Müslüman Forumu: İsrail, Paris Olimpiyat Oyunları'ndan men edilsin

2024-07-18 16:38 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

İsrail'in Gazze'deki son saldırılarında biri çocuk, en az 13 Filistinli öldü

2024-07-15 19:53 - Dünya

Zelenskiy: Trump başkan olursa kendisiyle çalışacağız. Bundan korkmuyorum

2024-07-15 20:08 - Dünya

Ankaragücü'nde oyun sistemine "taraftar" etkisi

2024-07-20 11:43 - Spor

İlgili Haberler

Küresel piyasalar yoğun veri haftasına karışık seyirle başladı

09:14 - Ekonomi

Togo'dan Türk firmalarına Avrupa ve ABD'ye vergisiz ihracat fırsatı

17:13 - Ekonomi

Yeni "DS 4 Pallas" Türkiye'de satışa sunuldu

12:47 - Ekonomi

Kamuya toplu akaryakıt alımıyla 3 milyar lira tasarruf sağlandı

12:23 - Ekonomi

Sürdürülebilir balıkçılık için "küçük boydaki balıkları avlamayın" uyarısı

12:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu NATO karşıtı aday önde tamamladı

09:58 - Dünya

Tunceli, Mersin ve Malatya'da mahsur kalan 29 kişi kurtarıldı

09:48 - Gündem

Ruslar neden gülmüyor? -Hasan Enes Karahan, Moskova'dan yazdı-

09:18 - En Son Yazılar

DSİ'nin 515 işçi alımına ilişkin ilanı Resmi Gazete'de

09:17 - Gündem

Küresel piyasalar yoğun veri haftasına karışık seyirle başladı

09:14 - Ekonomi