?>

Uzmanlar Ege Denizi'nde yaşanan deprem fırtınasını değerlendirdi

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Depremler, 7 büyüklüğünde olsa bile Türkiye'de batı kıyıları etkilenmeyecek ama bölgede tsunami tehlikesi var." dedi.

Gündem - 2 ay önce

İzmir

Sözbilir, AA muhabirine, 28 Ocak'tan bu yana Ege Denizi'nde kaydedilen 400'ün üzerinde depremin normal bir durum olmadığını söyledi.

Yunan bilim insanlarının oluşan depremleri "fayla ilişkili tektonik kökenli" olarak açıkladığını anımsatan Sözbilir, kendisi de dahil Türkiye'deki bazı uzmanların volkanik etkinliğin de bu sistemde yer aldığını düşündüğünü dile getirdi.

Bölgenin volkanik bir ada sınıfında değerlendirildiğini anlatan Sözbilir, "Çok sayıda volkan var. Deprem fırtınası Santorini volkanının hemen kuzeyinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla oradaki etkinlik aynı zamanda hidrotermal kökenli veya jeotermal kökenli de olabilir. Magmanın yukarı doğru çıkışıyla ilişkili aktivite de olabilir. Yani sadece bunu tektonik anlamda ifade etmek çok zor." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sözbilir, Yunanistan'dan Bodrum'a kadar çok sayıda volkanın bulunduğunu ve önemli bir kısmının da aktif olduğunu vurguladı.

"Şu anda yaşananlar Türkiye'yi çok fazla etkilemeyecek depremler"

Fayların volkanik aktiviteyle de çalışabildiğine dikkati çeken Sözbilir, şunları kaydetti:

"Orası çok sayıda volkanın yer aldığı bir bölge. Büyük ihtimalla oradaki faylar da birbirini tetikliyor. Daha geride Girit'in güneyinde büyük ölçekli bir fay hattı var. Onun güneyi Afrika, kuzeyi Anadolu olarak kabul ediliyor ve bu hat üzerinde derin odaklı depremler gerçekleşir. Şu anda bizim yaşadığımız depremler sığ odaklı. Yani 5 kilometre ile 25 kilometre arasındaki Ege kabuğunun üst kısımlarında gerçekleşiyor. Geçmişte burada 40, 50, 100 kilometre derinlikli depremler de olmuş. O aşamaya gelirse problem biraz daha büyür. Şu anda yaşananlar Türkiye'yi çok fazla etkilemeyecek depremler, 7 büyüklüğünde olsa bile Türkiye'de batı kıyıları etkilenmeyecek ama bölgede tsunami tehlikesi var. Özellikle Bodrum taraflarında 1956 yılında yaşanan deprem sonrası 1-2 metre civarında bir tsunami girişi olmuş. Dolayısıyla şu andaki deprem fırtınasına Santorini etrafındaki faylarla birlikte volkanın aktivitesi olarak değerlendirebiliriz. Yani Türkiye'deki herhangi bir fayı tetikleyecek bir deprem değil bu."

Sözbilir, diğer fayların tetiklenmesi durumunda büyük ölçekli bir depremin olabileceğini ama şu an bölgede öyle bir beklentinin bulunmadığını aktardı.

"Su çekilmesinin depremle ilgili olduğunu düşünmüyorum"

Deprem fırtınasının aylarca sürebileceğini hatırlatan Sözbilir, 2011 yılında bölgede depremlerin yaşandığını ancak arkasından volkanik faaliyet olmadığını belirtti.

Sosyal medyada İzmir Körfezi kıyılarında suların çekildiği yönünde paylaşımlar olduğunu hatırlatan Sözbilir, "Şu andaki suların çekilmesi büyük ihtimalla doğa olaylarıyla ilişkili. Yani şu anda normal kendi doğal ortamda da sular çekilebiliyor. Gelgit olayları yaşanabiliyor, Ay'a bağlı hareketler olabiliyor. Bunların depremle ilgili olduğunu düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

"Fayın kırılması halinde aletsel büyüklüğü 7-7,5 aralığında deprem üretebileceği öngörülmektedir"

Gazi Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan da yaşanan depremlerin "Helen Yayı-Pliny çukuru fayı" üzerinde daha fazla aktif olduğunu ifade etti.

Yaşananların bölgede ciddi fay kırılma olasılığının yüksek olduğunu gösterdiğini aktaran Arslan, "Fayın kırılması halinde aletsel büyüklüğü 7,0-7,5 aralığında bir deprem üretebileceği öngörülmektedir. Literatürdeki sismotektonik verilere göre, Afrika levhası 410-420 kilometre mesafe derinliğe kadar İstanbul'un altına kadar ulaşmaktadır. Aşağıda Güney Ege Denizi ve Santorini Bölgesi'ndeki diri fay zonları görülmektedir. Helen Yayı olarak adlandırılan ana fay bölgesi Türkiye'nin güneybatısını etkileme potansiyelini barındırmaktadır. Dolayısıyla ülkemizin güneybatı bölgesindeki yerleşim yerlerinde önlem alınmasında fayda görüyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

iOS güncellemeleri VPN performansını nasıl etkiliyor?

2025-02-02 21:43 - İnsan&Hayat

Ayı ve Boğa Sezonunda Kripto Para Yatırımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

2025-01-29 08:02 - İnsan&Hayat

ABD'deki uçak kazası sırasında kule personel sayısının yetersiz olduğu kaydedildi

2025-01-31 02:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in çekildiği Duheyra bölgesindeki evlerine dönen Lübnanlılar yıkımla karşılaştı

2025-01-30 09:32 - Dünya

İsveç Merkez Bankası zayıf ekonomi nedeniyle politika faizini tekrar düşürdü

2025-01-29 16:58 - Ekonomi

Ogün Altıparmak, hayatını kaybetti

2025-02-02 13:38 - Spor

Bakan Bolat: Ekonomik İşbirliği Teşkilatının hedeflerine ulaşması için desteğimiz tamdır

2025-01-28 16:13 - Ekonomi

Diyarbakır Oğlaklı'da yapılan konutlara depremzedeler peyderpey yerleşiyor

2025-02-03 12:47 - Çevre-Hayat

NBA'de Lakers, Anthony Davis'i Mavericks'e göndererek Luka Doncic'i kadrosuna kattı

2025-02-02 11:27 - Spor

İstanbul'da uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonda 5 zanlı yakalandı

2025-01-28 10:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Başkentte hafta başından itibaren sıcaklıkların düşmesi bekleniyor

19:48 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırıları İstanbul'da yürüyüşle protesto edildi

17:33 - Gündem

Sıcaklıklar mevsim normallerinin altına düşecek

16:22 - Gündem

Pendik'te apartmanın girişindeki zemin kısmen çöktü

16:18 - Gündem

Anadolu Otoyolu'nun Bolu kesiminde tatil dönüşü yoğunluğu sürüyor

12:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Başkentte hafta başından itibaren sıcaklıkların düşmesi bekleniyor

19:48 - Gündem

AK Parti Genel Başkanvekili Ala: Özgür Özel siyasi sınırları ve haddini aşmıştır

19:22 - Siyaset

İki milletvekili İsrail'de alıkonulan İngiltere'de, iktidar ve muhalefet karşı karşıya geldi

19:18 - Dünya

Paris'te aşırı sağa karşı gösteri düzenlendi

19:12 - Dünya

ikas Eyüpspor deplasmanda kazandı

19:07 - Spor