?>

Uzmanından 'tırnaklardaki renk ve şekil değişikliği hastalıkların habercisi olabilir' uyar

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sema Karaoğlu, tırnaklardaki renk ve şekil değişikliklerinin bazı hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi.

Sağlık - 4 yıl önce

Kayseri

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sema Karaoğlu, AA muhabirine, tırnaktan kaynaklı hastalıklar olabileceği gibi vücuttaki herhangi bir hastalığın da tırnak yapısında değişikliğe neden olabildiğini belirtti.

Tırnak hastalıklarına toplumda yaygın rastlandığını vurgulayan Karaoğlu, en çok mantar ve tırnak batması problemiyle karşılaşıldığını kaydetti.

Yaz mevsiminin sona ermesinin ardından tırnak mantarlarında da artış yaşandığına dikkati çeken Karaoğlu, şöyle konuştu:

"Tırnak mantarı ellerde de olabilir ancak daha çok ayaklarda rastlıyoruz. Tırnaklarda kabalaşma, kalınlaşma, keserken ufalanma şeklinde karşımıza çıkıyor. Bazen sedef hastaları da çok benzer tırnak özelliği gösterir. Klinik muayenede sedef lezyonlarının varlığı sedef tırnağını, mikroskobik bulgularda mantarı görmek ise mantar teşhisini koydurur. Öyle tırnaklar görürüz ki beyaz oje sürmüş gibi. Bembeyaz tırnaklar karaciğer hastalıklarına işaret edebilir. Bazen çomaklaşmış, morarmış tırnaklar görürüz.

Ameliyata girerken bizler hastalara oje sürdürmeyiz, tırnağın rengini görmek isteriz. Tırnaklardaki çukurlaşmalar kansızlık belirtisidir, biz buna kaşık tırnak deriz. Tırnakta diğer organlarla ilintili oluşan renk ve şekil değişiklikleri bize sağlığımızla ilgili görüntüler verir. Sık manikür, protez tırnak kullanımı, tırnak yeme alışkanlığı, ağızın tırnakla çok temas etmesiyle de çok kolay kırılan tırnaklar ortaya çıkar. Doğru tespit ve tedaviyle bunları tedavi etmek mümkün."

Yanlış kesim tırnak batmasına neden oluyor

Karaoğlu, tırnak batması şikayetiyle de sık sık karşılaşıldığını, tırnağın düz kesilip ucunun hafifçe törpülenerek sivriliğinin alınması gerektiğini aktardı.

"İyice keserek tırnağı terbiye ediyoruz." diyen Karaoğlu, şöyle devam etti:

"Yanlış kesim tırnak batmasını tetikliyor. Düz kesilmesi gerekirken ovalleştirilmesiyle tırnak dibe doğru terbiye ediliyor. Dar ayakkabı giyilmesi, gebelikte ayağın şişmesi de tırnak batmasına neden olur. Tırnak yuvarlanarak etin içine doğru büyüyor, ya cerrahi müdahaleyle ya da tırnak teliyle çekmemiz gerekiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Albakara Garaj'ın yeni dönem start-up'ları belli oldu

2020-10-07 13:39 - Genel

Fethin sembolü: Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi

2020-10-03 16:51 - Kültür Sanat

Vergi kaçırma suçundan aranan Amerikalı antivirüs yazılımcısı John McAfee İspanya'da tutuklandı

2020-10-06 16:36 - Dünya

Altın Portakal Film Festivali platformlarına turistler ilgi gösteriyor

2020-10-02 19:57 - Kültür Sanat

Medipol Başakşehir'in Şampiyonlar Ligi fikstürü belli oldu

2020-10-03 03:21 - Spor

Kırgızistan'da protestolar devam ediyor

2020-10-07 12:01 - Dünya

Sokak hayvanlarına 6 yıldır pazar arabasıyla yiyecek taşıyor

2020-10-04 15:01 - Çevre-Hayat

UEFA Avrupa Ligi grupları belli oldu

2020-10-02 20:06 - Spor

Uzmanından kas ağrıları için ozon terapisi önerisi

2020-10-09 13:03 - Genel

Beslenme yetersizlikleri kan hastalıklarına neden olabiliyor

2020-10-09 15:01 - Genel

İlgili Haberler

Düzenli Omega-3 vitamini almak yaşlanmayı yavaşlatabiliyor

13:27 - Sağlık

Meme kanserini erken teşhisle yendi

14:27 - Sağlık

İzmir Şehir Hastanesi, sağlık turizmiyle yurt dışından gelen hastalara da şifa dağıtıyor

14:22 - Sağlık

Kanser hastalarının duyguları yapay zekayla görselleştirildi

17:38 - Sağlık

Kanser yükünün bazı ülkelerde 20 yıl içinde iki katına çıkacağı öngörülüyor

14:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayirli mevkidaşı Attaf ile görüştü

14:43 - Gündem

Ege Denizi'ndeki depremler sürüyor

14:38 - Gündem

Fransa, Gazze'nin üçüncü bir ülke tarafından kontrol edilmesine karşı olduğunu bildirdi

14:33 - Dünya

Avro Bölgesi'nde üretici fiyatları aralıkta yükseldi

14:27 - Ekonomi

Polonya: Filistinliler olmadan Filistin hakkında karar verilemez

14:22 - Dünya