?>

Uzmanından 'Salgın sürecinde tuz tüketimine daha çok dikkat edin' önerisi

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, "Vatandaşlarımız, koronavirüs salgınının yaşandığı bugünlerde tuz diyetine daha sıkı uymalılar. İşlenmiş gıdaları tüketirken tuz içeriği kontrol edilmeli." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evde geçirilen zamanın arttığı bugünlerde vatandaşların tuz tüketimine daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Üstündağ, yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınıyla mücadelede genel koruyucu sağlık kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalınması gerektiğini ifade etti.

Salgına karşı evde izolasyonun önemine değinen Üstündağ, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dikkatli ve dengeli beslenme tavsiyesinde bulundu.

Vatandaşların özellikle yemek yaparken kullandıkları ve hazır gıdalarda bulunan tuz miktarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Üstündağ, "Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı insanlar için bir günde alınabilecek sofra tuzu miktarını 5 gram olarak belirlemiştir." dedi.

"Tuz diyetine daha sıkı uyulmalı"

Üstündağ, hazır ve işlenmiş gıdalar başta olmak üzere pek çok besin ögesinin aşırı tuz içerdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız, koronavirüs salgının yaşandığı bugünlerde tuz diyetine daha sıkı uymalılar. Aynı zamanda sadece sofrada tuzluk kullanmamanın, yemek pişirirken tuz atmamanın 'tuz kısıtlı diyet' anlamına gelmediği iyi bilinmelidir. İşlenmiş gıdaları tüketirken tuz içeriği kontrol edilmeli, tuz ve doymuş yağ içeriği yüksek işlenmiş gıdalardan, glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınılmalıdır."

"Sigara ve alkolden uzak durun, egzersiz yapın"

Üstündağ, sigara ve benzeri tütün ürünleri kullanan kişilerde Kovid-19 enfeksiyonunun daha ağır geçtiğine dikkati çekti.

Sigara ve tütün ürünlerinin yaşam süresi ve kalitesini kısaltan çok önemli kronik hastalık risk faktörleri olduğunun altını çizen Üstündağ, "Sigara sadece akciğer tümörü gelişiminin kolaylaştırıcısı değil, kalp, damar ve böbrek hastalıkları gelişimi için de çok önemli bir risk faktörüdür. Alkol tüketimi de kullanılan miktarla ilişkili olarak immun sistemini baskıladığı için, vatandaşlarımızın tüketim konusunda dikkatli olması gereklidir." diye konuştu.

Prof. Dr. Üstündağ, vatandaşların bu dönemde evde egzersize önem vermeleri ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için karanlık bir ortamda dinlendirici ve düzenli bir uyku düzenini sağlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fransa'nın sembolü 'Notre Dame' yangının ardından onarılmayı bekliyor

2020-04-14 15:16 - Gündem

Sivassporlu Mert Hakan Yandaş: Bu süreç, istek ve hırsımızı elimizden aldı

2020-04-16 13:47 - Spor

Tefrika Öykü: Tapınak Şövalyeleri, Basın ve Muhabir Icke…

2020-04-17 09:45 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Sanayi üretimi ilk çeyrekte güçlü büyümeye işaret ediyor

2020-04-13 17:47 - Ekonomi

Alacakaptanlar’ın Uğur’u -Ulvi Alacakaptan yazdı...-

2020-04-15 08:31 - En Son Yazılar

31 ilde ekmek dağıtımı bugün de sorunsuz devam ediyor

2020-04-12 19:46 - Ekonomi

Kılıçdaroğlu tarım sektörü temsilcileriyle görüştü

2020-04-18 18:42 - Siyaset

Vakıflar Genel Müdürlüğünden vakıf arazilerinin kiralanmasına yönelik açıklama

2020-04-15 20:12 - Gündem

İngiltere'de huzurevlerinde Kovid-19 nedeniyle 7 bin 500 kişinin öldüğü öne sürüldü

2020-04-18 19:42 - Dünya

Türk Telekom, kadın girişimcinin hayatını internetle kolaylaştırmaya devam ediyor

2020-04-19 14:57 - Genel

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor