?>

Uzmanından 'sahur ve iftarda probiyotik gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin' önerisi

İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiftçioğlu, ramazanda vücudun direncini düşürmeyecek probiyotik gıdaların tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sağlık - 5 yıl önce

İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürhan Raif Çiftçioğlu, AA muhabirine, ramazanda vücut dengesini bozmamak için sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu ifade etti.

Sahurun kahvaltı, iftarın da akşam yemeği gibi düşünülebileceğini belirten Çiftçioğlu, uzun süren açlık ve susuzluktan sonra iftar sofrasında birdenbire ve aşırı miktarda yemek yenilmesinin reflü, hazımsızlık ve kabızlık gibi bazı sorunlara neden olabileceğini dile getirdi.

Çiftçioğlu, bu nedenle öncelikle çorba, salatalık, domates ve zeytin gibi hafif besinlerle oruç açılmasını ve azar azar su içilmesini önererek, "15-20 dakika sonra az yağlı bir et yemeği veya etli sebze yemeği, bol salata tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Bu süreçte azar azar su tüketimine devam edilmelidir." dedi.

Ramazanda kavurma ve kızartma şeklindeki yemek pişirme yöntemleri yerine, fırın, haşlama ve buğulama gibi yöntemleri tavsiye eden Çiftçioğlu, şöyle devam etti:

"Vücudumuz bir yandan yeni beslenme düzenine alışırken, diğer yandan sindirim bozukluklarına neden olacak ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. Yine sindirimi kolaylaştırmak için porsiyonlar azar azar tüketilmeli ve yemek iyice çiğnenmelidir. Bu durum, ramazan bittikten sonra normal beslenme düzenine geçilecek ilk hafta için de geçerlidir."

Ramazanda beslenme düzeni iki öğüne düştüğünden sahura mutlaka kalkılması gerektiğini vurgulayan Çiftçioğlu, şu tavsiyelerde bulundu:

"Sahura kalkıldığında bir bardak süt, bir kase yoğurt gibi sindirim sistemini rahatlatacak besinler tüketilmelidir. Yine kahvaltılık, zeytinyağlı ve etli sebze yemekleri gibi sindirim sistemini yormayacak besinler, gün boyunca tok kalmaya yardım edecek protein kaynağı yumurta ve unlu mamuller, pirinç yerine özellikle posa miktarı yüksek tam buğday, kepek, yulaf, bulgur gibi tahıllar veya tahıl ürünleri, yapraklı sebzeler ve roka, marul gibi besinler tercih edilmelidir. Ertesi gün vücudun susuz kalmasını engelleyecek şekilde su, su içilemiyorsa ıhlamur çayı gibi şekersiz bitkisel çaylar tüketilmelidir."

Çiftçioğlu, salgın dönemine denk gelen ramazanda tok tutacak ve vücut direncini arttıracak besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle bağışıklık sistemimizi ayakta tutacak yoğurt, turşu, kefir, tarhana ve zeytin gibi probiyotik besinlerin, ayrıca posa ve oligosakkaritten zengin pırasa, yer elması, enginar, kereviz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, mercimek, muz, üzüm, çilek, elma gibi prebiyotik içerikli gıdaları tercih etmekte yarar var." ifadelerini kullandı.

- "Vücut direncini artıracak besinler tüketin" önerisi

Koronavirüsle mücadele döneminde vücudun direncini düşürmeyecek beslenme modelini öneren Çiftçioğlu, şunları kaydetti:

"Sahurda, iftarda ve ara öğünlerde probiyotik gıdaların tüketimi ihmal edilmemelidir. Yemeklerde yoğurt, tarhana, zeytin ve turşu tercih edilebilir, ara öğünlerde kefir, boza ve fermente gıdalar abartıya kaçmadan tüketilebilir. Günde 3 tam ceviz veya 15 badem ya da fındık tüketmek vitamin ihtiyacımız açısından da katkı yapacaktır. İftarla sahur arasında düzenli aralıklarla azar azar 2-2,5 litre su tüketmek çok önemlidir. İftarda hamur işi tatlılardan kaçınılmalı, daha hafif, güllaç, sütlü tatlılar gibi tatlılar tercih edilmelidir. Birkaç dilim tam buğday, yulaflı veya kepekli ekmek tüketilebilir."

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya hatırlattı: Atatürk bundan tam 100 yıl önce Lenin'e mektup gönderdi

2020-04-26 20:47 - Özel Haber

Lübnan'daki gösterilerde ilk belirlemelere göre 10 kişi yaralandı

2020-04-28 14:22 - Dünya

Gıda sanayisi için yerli iki patates çeşidi geliştirildi

2020-04-30 15:42 - Gündem

Trablus hükümetinin Terhune manivelası ve Sebha sürprizi

2020-05-01 18:02 - Dünya

TRT Çocuk, çocukların beğenisini ebeveynlerin güvenini kazandı

2020-05-03 16:37 - Medya

Vefa İletişim Merkezlerine bugüne kadar 4 milyon 652 bin 827 talep ulaştı

2020-05-02 21:37 - Gündem

Barajda izinsiz balıklandırma yapan ABD uyruklu kişiye 10 bin lira ceza verildi

2020-04-29 17:32 - Gündem

MİT'ten Irak'ın kuzeyinde operasyon

2020-05-02 19:47 - Gündem

Bal kestaneden mi, kekikten mi bilinecek

2020-04-28 15:26 - Ekonomi

Ekvador'da son 24 saatte Kovid-19/ koronavirüsten 208 kişi öldü

2020-04-29 03:02 - Dünya

İlgili Haberler

Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor

13:57 - Sağlık

10 yaşa kadar düşen kozmetik kullanımı, çocuklarda cilt hastalıklarını artırıyor

11:27 - Sağlık

Yapay zeka teknolojileri göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde etkin rol üstlenecek

14:13 - Sağlık

Gençlerde kalp ve damar hastalıkları artıyor

12:48 - Sağlık

Kahramanmaraş Nurhak'ta 50 yataklı devlet hastanesi haftaya hasta kabulüne başlayacak

23:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

Lübnanlı milletvekili, İsrail ile ateşkes anlaşmasının neredeyse tamamlandığını söyledi

02:07 - Dünya

Kayseri'de mahsur kalan çoban 36 saat sonra kurtarıldı

01:48 - Gündem

Antalya-Konya kara yolu tipi nedeniyle tır ve kamyon geçişine kapatıldı

01:43 - Gündem

NATO Askeri Komitesi Başkanı Bauer, işletmeleri savaş senaryosuna hazırlıklı olmaya çağırdı

01:38 - Dünya

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız: Kadına şiddete karşı sıfır tolerans tutumunu benimsiyor

01:23 - Gündem