?>

Uzmanından 'Kovid-19 kurbanlıktan insana bulaşmaz' açıklaması

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Seyda Şahin, "Kurbanlık hayvanlarda, bugüne kadar Kovid-19'un bulaştığını gösteren bir kanıt yoktur." dedi.

Sağlık - 5 yıl önce

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Seyda Şahin, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kurbanlık hayvanlardan insanlara bulaştığını gösteren bir vaka bulunmadığını, hastalığın insandan insana bulaştığını belirtti.

Şahin, yazılı açıklamasında, dünyanın Kovid-19'dan dolayı olağanüstü bir dönemden geçtiğini ve salgın koşullarında ilk defa bir Kurban Bayramı geçirileceğini belirterek yaklaşan bayram öncesi tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Kurban kesiminde alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Şahin, şunları kaydetti:

"Kovid-19 damlacık ve temas yoluyla hasta insandan duyarlı insanlara bulaşan bir hastalıktır. Kurbanlık hayvanlarda, bugüne kadar Kovid-19’un bulaştığını gösteren bir kanıt yok. Dolayısıyla bu zamana kadar görülmüş veya bildirilmiş herhangi bir vakamız yok. Ancak bu durum tedbiri elden bırakmayı gerektirmiyor. Kurban satış, kesim, parçalama ve dağıtım aşamalarında ve bayramlaşma esnasında yoğun insan hareketliliği olacaktır. Bu bağlamda hayvanlardan ziyade insandan insana bulaşma söz konusu olabileceği için fiziksel mesafenin korunması, maskenin doğru takılması ve temizlik kurallarına uyulması çok önemli.”

İnsan kalabalığını önlemek için hayvan satışı yapılan yerlerde giriş-çıkışa uygun kontrollü kapılar oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Şahin, bu alanlarda kesinlikle ateş ölçümü yapılmasını da önerdi.

"Kasaplar ve yardımcı personel testten geçirilmeli"

Şahin, kurban kesim işleminin yetkili kişilerce gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Kesim alanına hayvan sahiplerinin girişi engellenmeli, sadece bir hayvan sahibi/hissedar sosyal mesafeye dikkat edilerek kesim yerine alınmalı. Kesimhaneler önünde kalabalık oluşumunu önlemek için kesimler randevu usulüyle yapılmalı." ifadesini kullandı.

Görevli kasap ve yardımcı personelin kesimden önce Kovid-19 testine tabi tutulması gerektiğini de aktaran Şahin, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Her bir hayvan kesiminden sonra eldiven değiştirilmeli, kesim aletlerinin temizlenmesine dikkat edilmelidir. Kesim, parçalama ve paketleme aşamalarında temizlik kurallarına maksimum dikkat edilmeli, fiziksel mesafe korunmalı ve en az iki metre aralıklarla bariyer oluşturulmalıdır. Kurban kesimi sonucu elde edilen etler ve tüketilebilir sakatatlar, kurban sahiplerine ayrı ayrı ve gıda ambalajına uygun paketli şekilde teslim edilmelidir. Kesim yerlerindeki deri, işkembe, ayak gibi yan ürün ve atıkların hem insan sağlığı ve hem de çevre sağlığı açısından risk oluşturmaması için gerekli önlemler alınmalı ve uygun şekilde bertaraf edilmeli."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Camiler kenti Tire' ziyaretçilerini geçmişe götürüyor

2020-07-22 18:40 - Kültür Sanat

Ukrayna’nın doğusunda 27 Temmuz’dan itibaren ateşkes başlayacak

2020-07-23 16:53 - Gündem

Hijyenik olmayan ortamda hazırlanan buzlar mikrop yayabilir

2020-07-20 13:38 - Genel

Türkiye'nin Karakas Büyükelçisi Mütevellioğlu Venezuela ile sağlık alanındaki dayanışmayı anlattı

2020-07-21 16:29 - Gündem

Afganistan'da Taliban saldırılarında son bir ayda 129 sivil öldürüldü

2020-07-18 21:32 - Dünya

Uzmanından 'Kovid-19 kurbanlıktan insana bulaşmaz' açıklaması

2020-07-23 17:59 - Sağlık

Polisler, engelli gencin çalınan bisikletinin yerine yenisini aldı

2020-07-17 19:27 - Çevre-Hayat

BM Kovid-19 ile mücadele için 10,3 milyar dolarla tarihinin en büyük yardım çağrısını yaptı

2020-07-17 10:12 - Dünya

Türkiye-İspanya JETCO Anlaşması imzalandı

2020-07-23 17:07 - Siyaset

New York'ta bir aydır işgal eylemi yapan protestocular dağıtıldı

2020-07-22 21:22 - Dünya

İlgili Haberler

Meme kanserini erken teşhisle yendi

14:27 - Sağlık

İzmir Şehir Hastanesi, sağlık turizmiyle yurt dışından gelen hastalara da şifa dağıtıyor

14:22 - Sağlık

Kanser hastalarının duyguları yapay zekayla görselleştirildi

17:38 - Sağlık

Kanser yükünün bazı ülkelerde 20 yıl içinde iki katına çıkacağı öngörülüyor

14:22 - Sağlık

Aynı seansta hem şah hem aort damarına stent takıldı

12:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump "İran'a maksimum baskı" politikasını yeniden hayata geçiriyor

01:43 - Dünya

Trump, Filistinlilerin Gazze'den ayrılmaktan başka seçeneklerinin olmadığını savundu

01:07 - Dünya

Alphabet'in geliri ve karı geçen yılın son çeyreğinde arttı

01:02 - Dünya

İsrail, 21 Ocak’tan bu yana Batı Şeria'nın kuzeyinde 5 bin Filistinli aileyi göç ettirdi

00:57 - Dünya

Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin soruşturmada 2 şüpheli gözaltına alındı

00:52 - Gündem