?>

Uzmanından 'Bana bir şey olmaz düşüncesi riski arttırıyor' uyarısı

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Dilbaz, bu salgında kaygının artması kadar hiç kaygı olmamasının da önemli bir sorun olduğunu belirterek, bu durumun riski artırdığını söyledi.

Sağlık - 4 yıl önce

İstanbul

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, koronavirüs salgınında kaygının artması kadar hiç kaygı olmamasının da önemli bir sorun olduğunu belirterek, "(Bana bir şey olmaz) düşüncesi, kısa vadedeki hazzı uzun vadedeki huzura tercih etme, kişilerin ben-merkezcil davranış olasılığı bu riski artırmaktadır." dedi.

Dilbaz, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle dışarı çıkma kısıtlaması getirilmesine rağmen 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 20 yaş altındakilerin, havaların ısınmaya başlamasıyla rehavete kapılıp dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Salgın dönemlerinde insanların genel olarak stresli ve kaygılı olduğuna işaret eden Dilbaz, salgından etkilenenlerin, yaygın olarak hastalanma ve ölme, sevdiklerini koruyamama ve kaybetme korkusu ile evde kalınan sürede çaresizlik, sıkıntı, yalnızlık ve depresif hissetme gibi duygular yaşayabileceğini dile getirdi.

Yaş grubu ile ilişkili olmaksızın insanlardaki tahammülsüzlük duygusunun kendilerini çaresiz, sıkıntılı ve yalnız hissettiklerinde daha da artacağını anlatan Dilbaz, şöyle devam etti:

"Bu salgında kaygının artması kadar hiç kaygı olmaması da önemli bir sorun. 'Bana bir şey olmaz' düşüncesi, kısa vadedeki hazzı uzun vadedeki huzura tercih etme, kişilerin ben-merkezcil davranış olasılığı bu riski artırmaktadır.

Havanın güzel olması insanları zihinsel olarak 'Her şey güzel olacak, havalar ısındı artık virüs de etkisini kaybeder' gibi gerçek dışı düşüncelere itebilir.

Sağlıklı olduğumuz dönemlerde hayatımız olağan akışında seyrederken böylesi bir salgınla karşılaşabileceğimizi, kendimizin ya da çevremizdekilerin belki de hastalanabileceğini, böyle bir durumun içinde yer alabileceğini düşünmemiştik.

Sağlıklı insanlarda, gerçeği olduğundan daha olumlu değerlendirmek ya da riski olduğundan daha küçük görmek olarak nitelendirebileceğimiz bu eğilim neden görülüyor?

Zihnimiz, normal zamanlarda aniden hastalanabileceğimiz, bir virüsle enfekte olabileceğimiz ihtimaliyle meşgul olmayıp bu ihtimalları adeta yok sayarak bizi hayata daha uyumlu hale getiriyor. Ama salgın durumlarında maalesef hiç kimsenin böyle bir lüksü yok. Sizin hayatınızın başkalarının davranışlarına bağlı olduğu; başkalarının hayatının sizin davranışlarınıza bağlı olduğu bir dönemdeyiz."

Prof. Dr. Dilbaz, kurallara uymayıp sosyal izolasyonu sağlamayarak, kişisel hijyene dikkat etmeyerek başkalarının hayatlarının da riske atıldığının insanlara hatırlatılması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu hastalığın çok hızla bulaştığı bilgisi bir gerçektir.

Bu bilgiye rağmen kurallara uymamanın alkollü araç kullanarak insanların yaralanması veya ölümüne sebep olması, taammüden adam yaralama veya öldürme gibi değerlendirilmelidir. Bu konuda da çok sıkı önlemler alınmalı ve yaptırımlar yürürlüğe konulmalıdır." diye konuştu.

Bin 400 kişide koronafobi üzerine yaptıkları çalışmada, kişilerin yaklaşık yüzde 60'ının 65 yaş üzeri veya riskli kronik hastalığı bulunan yakını olduğunu saptadıkları bilgisini veren Dilbaz, şunları kaydetti:

"Gençlerle, 'Arkadaşlarınla takılmak istediğini biliyorum ama olabildiğince evde kalmalısın. Böylece arkadaşlarını ve virüs nedeniyle hastalanabilecek olan büyükanne, büyükbaba gibi sevdiklerini koruyabilirsin' şeklinde iletişim kurmak önemlidir. Gençlerle spor, müzik gibi sevdiği konuları konuşmak, yemekleri birlikte yapmak, favori müzikleriyle egzersiz yapmak streslerini azaltabilir. Arkadaşlarıyla elektronik ortamda vakit geçirme seçeneklerini deneyebilirler."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sarkuysan'da üretim faaliyeti normale döndü

2020-04-13 15:28 - Genel

Koronavirüs mücadelesinde sağlıkçıların 'göz yaşartan' dayanışması

2020-04-14 15:32 - Sağlık

Alacakaptanlar’ın Uğur’u -Ulvi Alacakaptan yazdı...-

2020-04-15 08:31 - En Son Yazılar

Koronavirüsle mücadeleye 'Lilliputlar'la dikkati çekti

2020-04-14 15:17 - Kültür Sanat

Rus doktordan koronavirüs uyarısı: En riskli alanlar mağaza ve eczaneler

2020-04-15 06:21 - Özel Haber

Fater, Sağlık Bakanlığı'na 40 bin litre çamaşır suyu bağışladı

2020-04-17 19:16 - Ekonomi

Tofaş, araç üretim arasında sağlık ekipmanı üretmeye devam ediyor

2020-04-16 15:59 - Genel

Konservatuvar öğrencileri notalara 'online' basıyor

2020-04-17 15:23 - Çevre-Hayat

Koronavirüs izolasyonu küresel ısınmayı da yavaşlatabilir

2020-04-17 15:32 - Teknoloji

Kırımlı Sel ailesinin Türkiye'ye göç ederken Türk Bayrağı ve Atatürk sevgisi tarihi fotoğrafta

2020-04-19 07:41 - Özel Haber

İlgili Haberler

"Bilinçsiz kullanılan vitamin ve takviyeler ani kalp krizlerine neden olabilir" uyarısı

11:48 - Sağlık

Türkiye kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarını yakaladı

11:13 - Sağlık

"Mantar pişirme ve muhafaza şartlarına göre gıda zehirlenmelerine yol açabilir" uyarısı

14:37 - Sağlık

Anne sütüne teşvik için mamaların reçeteyle satılması önerisi

13:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, alarm veren sezaryen oranlarına karşı "normal doğum"u teşvik edecek

11:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yurt genelindeki camilerde "şehitler ve mazlumlar" için dua edildi

02:28 - Gündem

Bursa'da palet fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

01:37 - Gündem

Beyrut'ta İsrail'in hedef gösterdiği noktalarda şiddetli patlamalar meydana geldi

00:48 - Dünya

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki halk yoğun bombardıman sonrası bölgeyi terk ediyor

00:43 - Dünya

BM: Gazze'de binlerce kadın hayatlarını tehdit eden sağlık riskleriyle karşı karşıya

00:18 - Dünya