?>

Uzay ekosisteminin gelişimi ve uluslararası işbirlikleri SAHA EXPO'da ele alındı

Uzay teknolojileri alanında öne çıkan isimler, SAHA EXPO'da düzenlenen panelde, uzay ekosistemine ilişkin işbirliği fırsatlarını ele aldı.

Teknoloji - 4 hafta önce

İstanbul

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, ikinci gününde panellerle devam ediyor.

Etkinlik kapsamında düzenlenen "Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirliği Fırsatları" başlıklı panelde, uzay teknolojileri alanındaki uzman isimler bir araya geldi.

TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes, burada yaptığı konuşmada, TÜBİTAK UZAY'ın uydu alanında yetkin bir kurum olduğuna dikkati çekti.

BİLSAT ile başladıkları uzay çalışmalarına RASAT, GÖKTÜRK-2 ve İMECE ile devam ettiklerini anlatan Nefes, her projede yerlilik oranını ve teknolojik kapasitelerini geliştirerek yola devam ettiklerini söyledi.

Nefes, Türkiye'nin astronotlarının uzaya gönderilme sürecinin arkasında 40 kişilik bir ekip olduğunu dile getirdi.

Toplumda uzayın, önceki yıllara göre daha fazla konuşulur hale geldiğine dikkati çeken Nefes, "Dünya üzerinde herhangi bir yerin görüntüsünü almak için o uyduyu komuta etmek gerek. Türkiye'nin uzay alanındaki ticari ve askeri ihtiyaçlarını milli AR-GE projeleriyle karşılamak, ülkenin cari dengesine katkı sağlayacak. Biz ekosistemdeki diğer firmalarla çok yakın çalışıyoruz. Yerli firmaların projelerine destek veriyoruz. Eğitim ve danışmanlık desteği sağlıyoruz. Altyapımızı onlara kullandırıyoruz, testlerini merkezimizde yapıyorlar." diye konuştu.

TUA Başkanı Yusuf Kıraç da Türkiye Uzay Ajansının bugüne kadar gerçekleştirdiği uluslararası işbirliklerine işaret ederek, 2026 yılında Antalya'da yapılacak dünyanın en büyük uzay kongresi IAC ile birlikte bu işbirliklerinin daha da gelişeceğini ifade etti.

AXIOM Space'den dördüncü uzay misyonu

AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz da bugüne kadar üç insanlı uzay misyonunu tamamladıklarını ve dördüncüsünü gelecek yılın ortalarına doğru gerçekleştireceklerini belirterek şunları söyledi:

"Bu üç misyonla Türkiye dahil 8 ülke temsil edildi. Bu misyonlar esnasında 105 araştırmayla ilgili faaliyet gerçekleştirildi. Ax-4 misyonunda üç yeni ülke, Hindistan, Polonya ve Macaristan ulusal astronotları yer alacak. Bu ülkelerin hiçbiri 40 yıldan fazla süredir uzaya uçmadı ve hiçbiri ISS'e gitmedi. Astronot ve bilim misyonlarımız, Axiom İstasyonu'nu faaliyete geçirdiğimizde daha kapsamlı şekilde devam edecek. Ülkelerin, şirketlerin ve insanların uzaya erişimini daha kolay hale getireceğiz. Uzay özel sektör girişimlerine açıldıkça kamu-özel sektör ortaklıklarının rolü, uzayda sürdürülebilir iş fırsatları yaratmak için gerekli hale geliyor. Axiom Space gibi şirketlerle diğer kuruluşlar arasındaki işbirlikleri, bilgi alışverişini, kaynakların bir araya getirilmesini ve risk paylaşımını kolaylaştırıyor. Çok uluslu işbirliği, inovasyonun hızını artırır, keşiflerin kapsamını genişletir ve küresel bir uzay ekonomisini büyütmek için yeni yollar açar. Özetle, ticari endüstriyi ve hükümetleri entegre etme yeteneği, uzayın geleceğini şekillendirecek ve onu yaşanabilir bir alan haline getirecek itici güç olacaktır."

"Ürünler birçok yurt dışı kaynaklı ekipmandan daha iyi sonuç verdi"

Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel de Türksat'ın üç yörüngede 5 aktif uydusuyla faaliyet gösterdiğini ve bu sayının Türksat6A ile 6'ya yükseleceğini belirterek, uydunun yapımıyla Türkiye'nin uydu ve uzay alanında kendini kanıtladığını, uluslararası işbirlikleri açısından bu durumun büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin test, fırlatma ve diğer operasyonel faaliyetleri de başarıyla sürdürdüğünü dile getiren Demirel, Türksat6A'nın 50 derece doğu yörüngesindeki testlerinin devam ettiğini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazze’nin kuzeyinde iletişimi kesen İsrail, bölgeye yoğun bombardıman düzenliyor

2024-10-18 23:46 - Dünya

İstanbul'da Uluslararası Balkan Forumu gerçekleşti

2024-10-20 20:02 - Özel Haber

Ağır çanta taşıyan öğrencilerde sırt ve bel ağrısı riski artıyor

2024-10-19 09:47 - Sağlık

MİT, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde iki sorumlusunu Irak'ın kuzeyinde etkisiz hale getirdi

2024-10-20 10:28 - Gündem

Salomon Kapadokya Ultra Trail Koşusu başladı

2024-10-19 11:18 - Spor

Çocuklar kişisel verilerini nasıl güvende tutacağını "Verican"la öğrenecek

2024-10-19 10:53 - Teknoloji

TUSAŞ Ankara Kahramankazan yerleşkesine terör saldırısı

2024-10-23 16:23 - Asayiş

Oyuncu Vural Çelik vefat etti

2024-10-17 20:58 - Magazin

Almanya Başbakanı Scholz, İstanbul'a geldi

2024-10-19 00:18 - Gündem

ULAK Haberleşme, yerli haberleşme çözümlerini SAHA EXPO'da sergileyecek

2024-10-19 11:03 - Teknoloji

İlgili Haberler

TeknOn ile teknolojide bu hafta (15 – 21 Kasım 2024)

18:13 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT" tanıtıldı

15:23 - Teknoloji

Zonguldak'ta yeryüzü olayları ve yapılardaki değişimi tespit edecek yazılım geliştirildi

15:07 - Teknoloji

Solar Orbiter'in yakaladığı görüntüler, Güneş'in fotosferine ilişkin detayları gözler önün

13:02 - Teknoloji

TEKNOFEST'te derece alan öğrenciler yüzlerce dronu senkronize uçurmayı hedefliyor

12:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Pentagon, Rusya'nın Ukrayna'da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı

01:53 - Dünya

ABD yönetimi, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı

01:43 - Dünya

Zelenskiy: Bugün Putin, bu yıl savaşı büyütmek için ikinci adımı attığını itiraf etti

01:08 - Dünya

TCMB'den TL mevduatta artışla uyumlu sadeleşme adımları

00:22 - Ekonomi

Pentagon, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrine karşı çıktı

00:17 - Dünya