?>

Uyku laboratuvarına yoğun ilgi

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Acar, hastane bünyesinde bulunan ve şu ana kadar yaklaşık 11 bin kişiye hizmet eden 'Uyku Laboratuvarı'nın son sistem cihazlarla donatıldığını söyledi.

Sağlık - 9 yıl önce

Labaratuvara, ilk hizmet veremeye başladığı 2008 tarihinden itibaren tedavi olmak için en çok horlama, uyurken terleme ve nefes durması gibi sıkıntılar çeken hastalar geldi. Hastalar burada cihazlara belirli testlerin ardından bağlanarak, yaşadıkları sıkıntılar tek tek kaydediliyor. Ayrıca odalarda bulunan kameralar sayesinde hastanın gece uyuma şekli ve çektiği sıkıntılar, kaydedilen veriler ile karşılaştırılıyor.

“VATANDAŞLARIMIZ YENİ YENİ İLGİ GÖSTERMEYE BAŞLADI”

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Acar, laboratuvarın açıldığı günden bugüne kadar bir hayli geliştiğine dikkat çekti. Laboratuvarın, Türkiye’deki en büyük ve kapsamlı laboratuvarlar arasında yer aldığına ve vatandaşların da tedavi için yeni yeni gelmeye başladığını bildiren Acar, “Şuanda 9 yatak çalışıyor şeklinde hizmet vermekteyiz. 

Laboratuvar açıldığı günden beri yaklaşık 11 bin hastaya uyku testi yapıldı. Bizim uyku laboratuvarımız, Türkiye’deki büyük uyku laboratuvarlarından bir tanesi. Test ettiğimiz 11 bin hasta sayısı da çok büyük bir rakam. Ülkemizde bu uyku apnesi hastalığına daha yeni yeni ilgi gösterilmeye başlandı, insanlarımız da bu konuda yavaş yavaş bilgileniyor ve ilgi gösteriyorlar” dedi.

“EN ÇOK HORLAMA VE NEFES DURMASI ŞİKAYETLERİYLE GELİYORLAR”

Laboratuvarın şuan çok yoğun olduğunu aktaran Acar, gelen hastaların en çok horlama ve nefes durması şikayetleri ile uğradıklarını aktardı. Uzman Dr. Acar, “Laboratuvarımızı ilk kurduğumuz zamanlar 3-4 ay sonrasına gün verebiliyorduk ama şuan tam kapasite çalıştığımız için hastaya yoğunluğunu eritmeye başladık. Şuanda 40-50 gün içerisinde randevu verebiliyoruz. 

Hastalarımız en çok horlama ve uyku sırasında nefes durması şeklinde şikayetlerle buraya geliyor. Bunların yanında sabah kalktıklarında yorgun uyanma, sabah baş ağrıları, gündüz uyuklama gibi şikayetle olabiliyor. Bu şekilde polikliniğimize başvuran hastalarımıza çeşitli poliklinik branşlarından laboratuvarımıza hastalar yönlendiriyor, uyku testi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“DÜNYA STANDARTLARINDAKİ EN KALİTELİ CİHAZLARI KULLANILIYOR”

Laboratuvarda kullanılan cihazların, dünya standartlarının en iyisi olduğuna dikkat çeken ama yine de daha iyi hizmet vermek adına laboratuvarın geliştirileceğine dikkat çeken Uzman Dr. Mustafa Acar, konuşmasına şöyle devam etti:“Bizim laboratuvarımızda 9 cihaz ve 9 odamız var. 

Bunlar şuanda dünya standartlarında en kaliteli ve son teknoloji kullanılan cihazlar. Bütün cihazlarımız aktif olarak kullanılmakta. Polisomnografi cihazlarına bağladığımız hastaları gece boyunca yatırıp test ediyoruz. Bizim cihazlarımız son teknoloji ürünleri ama biz kapasitemizi biraz daha arttırmak niyetindeyiz. Bununla ilgili girişimler yapıyoruz. Oda sayımızı biraz daha arttırabilirsek, daha fazla hizmet vermek amacındayız.”

“HORLAMANIN BERABERİNDE NEFES DURMASI VARSA DOKTORA GİDİN” 

Yunus Emre Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Acar, horlamanın normal karşılandığını, ama beraberinde nefes durması ile nefes tıkanıklığı görüldüğü takdirde mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini kaydetti. Yapılan test sonrası hastalara verilen ‘cpap’ cihazının kullanıldığı takdirde, tedavinin yüzde yüz olumlu olduğunun altını çizen Dr. Acar, “Bizim hastalarımızın yüzde 90’ını uyku apnesi hastaları oluşturuyor. 

Uyku apnesinde tedavi olarak ‘cpap’ cihazı dediğimiz cihazı kullanıyoruz. Bu cihazı eğer hasta kullanırsa tedavi yüzde yüz olumlu oluyor. Ama hasta bu cihazı kullanmazsa tedavi oranında düşme yaşanıyor” ifadelerini kullandı.Laboratuvara tedavi olmak için gelen İbrahim Cambaz isimli hasta ise uyurken horlama ve terleme problemi ile karşılaştığını söyledi. Bu laboratuvarda tedavi olan bir tanıdığının tavsiyesi üzerine geldiğini anlatan Cambaz, tanıdığının artık sıkıntı çekmediğini de sözlerine ekledi.

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Murat Boz, Ebru Gündeş’le düet yapacak

2016-02-24 18:05 - Magazin

Savaşta her şeyini kaybetti mesleği kar kaldı

2016-02-27 14:34 - Gündem

Yunus Emre Aşkın Yolculuğu’ndan Türkçe’nin sırları

2016-02-24 14:05 - Magazin

Nusaybin şehidini uğurladı

2016-02-28 16:35 - Asayiş

Diyet yapmadan kilo vermenin 13 yolu

2016-02-28 13:04 - Sağlık

Temyiz Mahkemesi, Samsung'u Apple karşısında haklı buldu

2016-02-28 09:32 - Teknoloji

İşte, Galaxy S7 ve S7 Edge'e dair resimler, grafik ve videolarla her şey!

2016-02-25 08:07 - Teknoloji

Teröre büyük darbe

2016-02-25 10:36 - Asayiş

Elvan: AYM kararına saygı duyuyoruz

2016-02-26 19:34 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cerattepe yorumu: Bunlar da yavru Gezici

2016-02-27 18:35 - Politika

İlgili Haberler

Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi

13:38 - Sağlık

Şah damarı darlığına "aşamalı müdahale" operasyon başarısını artırıyor

12:34 - Sağlık

Şehir hastanelerinde 8 yılda yaklaşık 9 milyon ameliyat yapıldı

11:13 - Sağlık

HCQ maddesinin Kovid-19'a çare olabileceğini öne süren çalışma 4 yıl sonra geri çekildi

15:53 - Sağlık

Mikroplastiklerin kolon ve akciğer kanseri ile üreme rahatsızlıklarına neden olabileceği saptandı

14:49 - Sağlık

Günün Manşetleri

Azerbaycan'ın Türkiye sınırında 4,5 büyüklüğünde deprem

03:07 - Dünya

Türkiye, Almanya'da Noel pazarına araçla yapılan saldırıyı şiddetle kınadı

02:03 - Gündem

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

01:42 - Siyaset

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze'den AB'nin Gürcü diplomatlara vize kısıtlaması planına tepki

01:22 - Dünya

Almanya'da Noel pazarına araçla saldırı: 2 ölü

00:53 - Dünya