?>

Uyku ilaçları kullananlar dikkat

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sezim Şafak, "Uyku ilaçları apnelerin sıklık ve süresini arttırabilmektedir. Bu nedenle uyku ilaçlarına ihtiyaç duyuluyorsa mutlaka hekim kontrolünde alınmalıdır" dedi.

Sağlık - 9 yıl önce

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sezim Şafak, gece uykusu boyunca hastanın beyin dalgalarının, göz hareketlerinin, solunum ve kalp faaliyetlerinin, kanındaki oksijen yüzdesinin ve kas aktivitesinin kaydedilmesiyle, horlama, nefes durması, uyku kalitesi, kalp ritim bozuklukları ve diğer uykuyla ilişkili bozuklukların tanısının konulabileceğini söyledi. Şafak, “Kayıtlar incelenerek hastanın uykudaki horlama, nefes durması, uyku kalitesi, kalp ritim bozuklukları ve diğer uykuyla ilişkili bozuklukların tanısı konabilmektedir” dedi.

Şafak, “Obstrüktif uyku-apne sendromunun tedavisi hastalığın şiddeti ve diğer birçok göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Ana tedavi yöntemleri ağız içi araçlar, cerrahi tedavi ve CPAP tedavisidir” diyerek, OSAS hastalarının dikkat etmesi gereken kuralları şöyle sıraladı:

"1- Kilo verme: Aşırı kilo hastalığı en bilinen risk faktörüdür. Kilo vermekle (en az 5-6 kg) belirtiler hafifleyebilmektedir. Uzman doktor denetiminde diyet ve uygun egzersiz programları kilo vermek mümkündür.

2- Alkol: Yatmadan önceki saatlerde alınan alkolün uykuda apnelerin daha sık ve uzun süreli olarak ortaya çıkmasına neden olduğu bilinmektedir. Alkol bu hastalarda uykuda ani ölümlere sebep olduğundan akşam saatlerinde alınmamalıdır.

3- Uyku ilaçları: Uyku ilaçları apnelerin sıklık ve süresini arttırabilmektedir. Bu nedenle uyku ilaçlarına ihtiyaç duyuluyorsa mutlaka hekim kontrolünde alınmalıdır.

4- Pozisyon: Tüm hastaların yaklaşık yarısında sırt üstü yattıklarında solunum durmaları artmaktadır. Bazı hastalarda horlama ve/veya solunum durmaları sadece sırtüstü yatarken ortaya çıkmaktadır. Bu hastalarda sırtüstü yatmalarına engel olacak şekilde sırta yastıklar veya pijamaya tenis topu yerleştirmek gibi önlemler almaları uykuda solunum problemlerini çözebilmektedir.

5- Burun tıkanıklıkları: Burun tıkanıklığına sebep olan patolojiler horlamayı % 10-15 oranında artırmaktadır. Bu tıkanıklıklara yönelik tedaviler horlama ve uykuda solunum düzensizliklerini bir miktar azaltacaktır. Burun tıkanıklarının giderilmesi CPAP tedavisine uyumu arttırmak açısından önemli bir yardımcı tedavidir."

Polisomnografi sonucuna göre hafif, orta, ağır şiddetli OSAS tanısı konulduğunu belirten Şafak, “Hafif ve orta şiddetteki OSAS genel önlemler ve anatomik darlıkların cerrahi ile düzeltilmesi ile geriler. Ancak şiddetli OSAS'ta CPAP kullanımı esastır. CPAP (Continious Positive Airway Pressure) adı verilen cihaz hastaya devamlı hava basıncı uygulamasıyla uyku sırasında kapanan üst hava yollarını açık tutmaktır. CPAP cihazı temelde basıncı ayarlanabilen bir hava kompresörüdür. Hastanın burnuna yerleştirilen, yumuşak silikonlu maske bir hortum aracılığı ile CPAP cihazına bağlanır. Bu tedavi için hastanın uyku laboratuvarında bir gece daha yatması, bu sırada uygun basıncın ayarlanması ve hastanın cihazı tolere edip edemeyeceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Cihazın olumlu etkisi birkaç gün içinde görülür. Uzun ve kaliteli bir hayat için uyku ve nefesinizi bir kez daha irdeleyin ve dikkate alın” şeklinde konuştu.  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Darbe fırsatçılarına dikkat

2016-08-09 18:07 - Gündem

Erkekler epede altın madlya Güney Kore'nin

2016-08-10 07:07 - Spor

Bakan Bozdağ’dan Gülen’in iadesi açıklaması

2016-08-07 21:02 - Siyaset

'Hocamız şah damarından yakın diyorlar, hocalığı da kirlettiler'

2016-08-09 13:52 - Gündem

İtalya'ya kaçan askeri ataşeler için harekete geçildi

2016-08-11 20:17 - Dünya

'Hedef Türkiye simgesi de Erdoğan'dır'

2016-08-06 21:22 - Gündem

Devredilen askeri hastanelerde rütbeli personel olmayacak

2016-08-07 19:22 - Sağlık

Milli sporcular Yusuf Dikeç ve İsmail Keleş olimpiyatlara veda etti

2016-08-10 23:07 - Spor

Apple iPhone 7'nin prototipi çalışırken görüntülendi

2016-08-05 19:12 - Teknoloji

'Astro-Fest' astronomi meraklılarını Uludağ'da buluşturacak

2016-08-11 16:27 - Teknoloji

İlgili Haberler

Türkiye'de çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarısı yüzde 70'in üzerinde

12:38 - Sağlık

Epilepsi hastası depremzede minik Asiye, "beslenme tüpü"yle artık gıdasını güvenle alıyor

12:12 - Sağlık

Kanser tedavisi gören çocuklar umutla iyileşecekleri günü bekliyor

12:03 - Sağlık

Çocukluk çağı kanserlerinde kök hücre nakliyle tedavide başarı oranı artıyor

11:43 - Sağlık

Erkeklerde kanser ve kısırlık riskine karşı sperm dondurma yöntemi

11:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor