?>

Usta öğretici anne ve kızı, Balkan mirası Karacakılavuz dokumasını kadınlara öğretiyor

Tekirdağ'da yaşayan usta öğreticiler Hatice Çınar ve kızı Yasemin Çınar, kentin coğrafi işaretli Karacakılavuz dokumasını kadınlara öğreterek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor

Kültür Sanat - 2 ay önce

Tekirdağ

Süleymanpaşa ilçesinde yaşayan Hatice Çınar, 15 yaşında annesinden öğrendiği dokumada zamanla kendini geliştirdi. Evlerindeki tezgahta uzun yıllar dokuma yapan Çınar, daha sonra usta öğretici olmaya karar verdi.

Halk Eğitimi Merkezinden 2003'te usta öğreticilik belgesi alan Çınar, merkeze kursa gelen kadınlara Karacakılavuz dokumasını öğretmeye başladı.

Yasemin Çınar da annesinin usta öğretici olmasının ardından kendisi de eğitmen olmak istedi.

Halk Eğitimi Merkezinde eğitimlerin ardından 2006'da annesi gibi usta öğretici, 2011'de de Kültür ve Turizm Bakanlığı dokuma sanatçısı oldu.

Anne Hatice Çınar ve kızı Yasemin Çınar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslarda yüzlerce kişiye eğitim verdi.

Kursiyerler tarafından yapılan coğrafi işaretli Karacakılavuz dokumaları, şehir dışından gelen protokol üyelerine hediye edilirken, zaman zaman da fuarlarda sergileniyor.

Hatice Çınar, Karacakılavuz dokumasının Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Bulgaristan'dan gelenlerin kente getirdiği bir kültür olduğunu söyledi.

Karacakılavuz dokumasının kentin önemli değerlerinden biri olduğunu ifade eden Çınar, "Bu dokumayı annemden, anneannemden, büyükannemden öğrendim. 22 yıldır usta öğreticilik yapıyorum, kızım da öğrendi. O da usta öğretici oldu. Onunla ve arkadaşlarımızla beraber bu işi yapıyoruz." dedi.

Çınar, Karacakılavuz dokumasının gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir değer olduğunu dile getirdi.

Kentin kültürel simgesi dokumanın 2019'da coğrafi işaret tescili aldığını belirten Çınar, "Coğrafi işaret alındıktan sonra bu ürünlere talep daha fazla oldu. Daha güzel yerlere ulaştık. Bu dokumayı kurslarda gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yasemin Çınar da Karacakılavuz dokumasıyla doğduğu evde tanıştığını söyledi.

Annesinden öğrendiği dokumacılıkta 2006'da eğitimci olduğunu hatırlatan Çınar, şunları kaydetti:

"Usta öğretici olduktan 5 yıl sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı dokuma sanatçısı oldum. 2006'dan bu yana kurslarda eğitim vermeye devam ediyorum. Bu işi annemin teknik bilgisi ve donanımıyla birleştirerek daha yeni ürünler üretmeye başladık. Karacakılavuz dokuması Balkanlardan gelen dimi dokuma ve cicim dokuma tekniğinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş.

Coğrafi işaretli ürünü üreten kurslarda eğitim vermekteyiz. Tabii ki ürünlerin coğrafi işaret alması çok önemli bir etki yarattığı gibi Karacakılavuz dokumasının da coğrafi işareti almış olması işimize daha da çok önem verilmesine ve ürünlerin daha çok talep görmesini sağladı."

Kursiyer Fatma Ayvalıdere ise usta öğreticilerin desteğiyle kısa sürede dokumayı öğrendiklerini söyledi.

Kentin önemli değerlerinden olan dokumaları üretmenin kendilerini mutlu ettiğini aktaran Ayvalıdere, "Dokuma öğrendikten sonra burası bana terapi gibi geliyor. Hem öğrendiğim işi yapıyorum hem torunlarıma katkıda bulunuyorum. Torunlarıma hediye olarak güzel ürünler bırakmak istiyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Emeklilikten sonra hayalinin peşinden koşup turist rehberi oldu

2025-03-02 12:47 - Çevre-Hayat

İcra takibi için 7 kez arayan avukata "huzuru bozma"dan ceza

2025-03-01 14:33 - Gündem

Bankalarda unutulan yaklaşık 507 milyon lira 2024'te TMSF'ye aktarıldı

2025-03-01 12:08 - Ekonomi

Küçükçekmece'deki çatı katı yangını itfaiye ekiplerince söndürüldü

2025-03-03 23:33 - Asayiş

Suriye'den gelen toz bulutu Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'da 3 gün etkili olacak

2025-03-04 16:22 - Çevre-Hayat

Ziraat Türkiye Kupası çeyrek ve yarı final maçları kura çekimi, 6 Mart'ta yapılacak

2025-02-27 17:57 - Spor

Altın Madencileri Derneği Başkanı Yücel'den "madencilik seferberliği" çağrısı

2025-03-03 14:37 - Ekonomi

Mersin'de ramazan davulcusu kadınlar mesaiye başladı

2025-03-01 11:58 - Magazin

Milli atıcı İlayda Nur Çürük, Avrupa gençler şampiyonu oldu

2025-03-03 19:57 - Spor

Sinema ve dizi sektöründe 4 ayrı rekabet incelemesi eş zamanlı yürütülüyor

2025-03-03 13:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kızının yöresel kıyafet isteğiyle başladığı kınalı dokuma sanatını geleceğe taşıyor

12:03 - Kültür Sanat

Türk Kızılay, Nurdağı'ndaki konteyner kentte '100. Yıl Kütüphanesi' açtı

17:22 - Kültür Sanat

Erzurumlu nakkaş 2 ay boyunca günde 6 saat çalışarak koleksiyonluk tesbih üretti

13:38 - Kültür Sanat

Yücel Arzen '23 Nisan Marşı'na klip çekti

23:52 - Kültür Sanat

Yapay zeka kullanılan filmler Oscar için yarışabilecek

17:32 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Almanya'da CDU Genel Başkanı Merz'e göre, NATO'nun varlığını sürdürüp sürdürmeyeceği

17:53 - Dünya

İletişim Başkanı Altun'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İtalya ziyaretine ilişkin açıklama

17:42 - Gündem

Trump, "Kanada'nın ABD'nin 51'inci eyaleti olması" çağrısını yineledi

17:38 - Dünya

Düzce'nin Karadeniz kıyısında kuvvetli rüzgar etkili oluyor

17:33 - Gündem

FIFA'dan Altay'a 6 puan silme cezası

17:07 - Spor