?>

Ürdün Kralı 2. Abdullah: Filistinlilerin göçe zorlanmasına yönelik her türlü girişimi reddediyoruz

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Filistin halkının kendi topraklarında kalmaları gerekliliğine vurgu yaparak, Filistinlilerin Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da göçe zorlanmasına yönelik her türlü girişimi reddettiğini söyledi.

Dünya - 1 ay önce

Amman

Ürdün Kraliyet Divanından yapılan açıklamaya göre, Kral Abdullah, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile başkent Amman'daki el-Huseyniyye Sarayı'nda bir araya geldi.

ABD Başkanı Trump: ABD, Gazze Şeridi'ni devralacakİsrail Başbakanı Netanyahu ABD'de "Gazze'deki işi bitirmeleri" gerektiğini savunduTrump, Filistinlilerin Gazze'den ayrılmaktan başka seçeneklerinin olmadığını savunduDışişleri Bakanı Fidan: Gazze halkını denklem dışı bırakmaya çalışan bütün inisiyatiflere karşıyız

Ürdün Kralı Abdullah, iki devletli çözüme dayalı adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmanın gerekliliğine dikkati çekerek 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasının önemine değindi.

"Ürdün, meşru haklarını elde etme konusunda tamamen Filistinli kardeşlerin yanında yer almaktadır." diyen 2. Abdullah, işgal altındaki Batı Şeria'da İsraillilerin Filistin topraklarını gasbetmesine son verilmesi gerektiğini söyledi.

Ürdün Kralı, Filistin topraklarının ilhakını kabul etmeyeceklerini ifade ederek, Gazze ve Batı Şeria'dan Filistinlilerin göçe zorlanmasına yönelik her türlü girişimi reddettiğini belirtti.

Filistin halkının istikrarının kendi topraklarında olması gerektiğini kaydeden Abdullah, Ürdün'ün, bölgesel sorunlar karşısında kapsamlı sükunete ulaşılması için dost ve kardeş ülkelerle yakın işbirliği içinde çalıştığını aktardı.

Kral 2. Abdullah, Gazze Şeridi'nde ateşkesin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, Gazze'ye insani yardımların artırılması için uluslararası çabaların yoğunlaştırılması gerekliliğini ifade etti.

Uluslararası topluma seslenen Abdullah, Batı Şeria'da gerilimin azaltılması ve Kudüs'teki İslam ve Hristiyan mukaddesatına yönelik saldırıların durdurulması için daha etkin bir rol üstlenme çağrısı yaptı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas da Ürdün'ün Filistin davasına desteğini takdir ederek, sürdürülebilir ateşkesin desteklenmesi konusunda Ürdün'ün etkili katkısına işaret etti.

Abbas, Ürdün'ün Gazze'ye insani yardım gönderilmesini güvence altına alma çabalarına değindi, bunun Gazze'deki zorlu insani şartlar altında Filistin halkının acılarının hafifletilmesine katkı sağladığını söyledi.

Trump'ın, Gazze'yi "devralma" ve Filistinlileri zorla yerinden etme planı

Trump, Beyaz Saray'da kabul ettiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlenen ortak basın toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni devralacağını ve oradaki patlamamış bombalar ile diğer silahların sökülmesinden ve yıkılmış binalardan kurtulmaktan sorumlu olacağını söylemişti.

Gazze'nin artık tamamen yerle bir olmuş devasa bir yıkım alanı olduğunu kaydeden Trump, Gazze'deki Filistinlilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere, komşu ülkelerde inşa edilecek yeni yerleşim yerlerine gitmelerinin çok daha iyi olacağını savunmuştu.

Trump, "ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak ve orada bir iş yapacağız. Oraya sahip olacağız ve sahadaki tüm tehlikeli patlamamış bombaların ve diğer silahların sökülmesinden, yıkılmış binalardan kurtulmaktan sorumlu olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'da artan beyaz eşya ev aletleri satışlarında Beko ilk üçte!

2025-02-04 01:12 - Özel Haber

ABD Savunma Bakanlığı, basın için yeni 'yıllık rotasyon programı' başlattığını duyurdu

2025-02-01 17:58 - Medya

Antalya ile Konya'yı bağlayan Alacabel Tüneli'nde çalışmalar sürüyor

2025-01-31 13:03 - Gündem

Kahramanmaraş'ın ihracatı deprem öncesi seviyeye yaklaştı

2025-02-04 12:22 - Ekonomi

GS-FB derbisi sonrası "hakaret" davasında Ali Koç tanıklık yaptı

2025-02-05 13:28 - Spor

Deprem bölgesinde uygulanan programlar istihdama "can suyu" oldu

2025-02-05 17:32 - Ekonomi

AJet bazı uçuşlarını iptal etti

2025-02-04 15:08 - Çevre & Seyahat

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'ne hayal kırıklığıyla veda etti

2025-01-31 14:02 - Spor

AJet'in İstanbul-St.Petersburg uçuşları 15 Mart'ta başlıyor

2025-01-30 15:48 - Çevre & Seyahat

Denizli'de 7 katlı binada yangın çıktı

2025-02-02 20:42 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD'de Columbia Üniversitesi protestolarına öncülük eden Filistinli öğrenci tutuklandı

06:23 - Dünya

ABD'li senatör, askeri desteğin kesildiği Ukrayna'nın 'Afganistan'dan daha kötü olacağını' savundu

23:57 - Dünya

Pakistan ile Afganistan arasında sınırda geçici ateşkes konusunda anlaşmaya varıldı

22:27 - Dünya

Musk, Starlink tartışmasında Polonya Dışişleri Bakanına "küçük adam" dedi

22:17 - Dünya

Kosova Başbakanı Kurti, Sırbistan'ı ülkesindeki genel seçime müdahaleyle suçladı

21:53 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de Columbia Üniversitesi protestolarına öncülük eden Filistinli öğrenci tutuklandı

06:23 - Dünya

ABD'li senatör, askeri desteğin kesildiği Ukrayna'nın 'Afganistan'dan daha kötü olacağını' savundu

23:57 - Dünya

Galatasaray, deplasmanda Corendon Alanyaspor'u 2-1 yendi

23:38 - Spor

Rusya Merkez Bankası yetkilisi Danilova: Rusya'da çok sayıda şirket borçlu durumda

23:32 - Özel Haber

Büyükler Avrupa Judo Kupası'nda Türkiye zirvede yer aldı

23:12 - Spor