?>

Unutulmaya yüz tutmuş yemekleri köylü kadınlardan öğreniyorlar

Bursa'da bir teknik lisenin öğrencileri, hazırladıkları proje çerçevesinde yöreye ait unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkarıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Bursa'da bir teknik lisenin öğrencileri, hazırladıkları proje çerçevesinde yöreye ait unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkarıyor.

Bursa Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Yiyecek İçecek Bölümü" öğrencileri, Gençlik ve Spor Bakanlığının gençlik projelerini destekleme programı kapsamında oluşturdukları "Yemek Kültürdür, Sunmak Sanattır" projesiyle yörenin unutulmaya yüz tutmuş 10 yemeğini 10 farklı köydeki kadınlarla birlikte yaparak öğreniyor.

Proje kapsamında, Mudanya'nın Kumyaka Mahallesi'nde Kumyaka Mahallesi Kadınları Dayanışma Derneği üyesi kadınlarla "şevketi bostan" yemeği yapan öğrenciler, Bursa'nın diğer köylerinde ise "Grama helvası, yumurta dolması, mıhlıca köftesi, Hıdırellez çorbası, kestaneli güveç, söbüce çorbası, köbete yemeği, yamrulu yumrulu un köftesi ve cennet künkü tatlısı"nı yaparak gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.

Bursa Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Ümit Sadık Kurşun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri projeyle Bursa'nın unutulmaya yüz tutmuş 10 yemeğini gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını söyledi.

"Yemekleri öğrenelim hayata geçirelim' diye proje yazmıştık. Projemiz kabul edildi." diyen Kurşun, çalışmalarını Gençlik ve Spor Bakanlığının verdiği hibe ile gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kurşun, proje kapsamında en zor kısmın yapılacak yemeklerin belirlenmesi olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Biz tabii burada Büyükşehir Belediyesi Bursa Araştırmaları Merkezi'nden faydalanarak 10 yemek ve 10 köy belirledik, daha sonra muhtarlarla bağlantı kurarak yemeklerimizi yapmaya ve öğrenmeye başladık. Projenin sonunda öğrenmiş olduğumuz 10 yemeğin lansmanını yapıp gelecek olan misafirlerimize sunmak istiyoruz. Proje öğrencilerimize ve bize bir heyecan oldu. Öte yandan gittiğimiz köylerin kendi kültürleriyle ilgili de çalışma yapıp bilgi ediniyoruz. Öğrencilerimiz de çok keyif aldıklarını bize söylüyorlar."

"Şevketi Bostan yemeği bizim için çok güzel, özel bir yemektir"

Kumyaka Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Arife Korkmaz da proje kapsamında belirlenen yemeklerden "Şevketi Bostan"ın, Girit ve Akdeniz mutfağına özgü bir yemek olduğunu dile getirdi.

Korkmaz, şevketi bostanın dikenli bir ot bitkisi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Şevketi Bostan yemeği bizim için çok güzel ve özel bir yemektir. Beğenerek, severek yapıp yediğimiz bir yemek. Şevketi Bostan'ın kökü çok önemlidir. Kökünü kazma veya keserle topraktan çıkartıyorlar. Kökünün lezzeti ve vitamini daha iyi. Yemeği dikenlerini ve kökünü temizledikten sonra kuzu etiyle beraber yapıyoruz. Bu mevsimde gelen misafirlerimize de bu yemeği severek ikram ediyoruz. Yemek Girit ve Akdeniz mutfağına ait bir yemek. Benim kayınvalidem ve kayın pederim Giritliydi. Ben de kayınvalidemden bu yemeğin yapımını öğrendim."

"Öğrenci arkadaşlar yemeğin yapımında çok başarılıydılar"

Korkmaz, şevketi bostan yemeğinin olmazsa olmazının kuzu eti olduğunu vurgulayarak, yemeğin yapımıyla ilgili şunları aktardı:

"Bu otun olmazsa olmazı kuzu etidir, etini yağda kavuruyoruz, suyunu çektikten sonra soğanını koyuyoruz. Daha sonra Şevketi Bostan otuyla buluşturup yaklaşık bir saat pişiriyoruz. Piştikten sonra limonunu sıkıp içine biraz da unla terbiye edip ocağımızı kapatıyoruz, sonra afiyetle yiyoruz. Öğrenci arkadaşlar yemeğin yapımında çok başarılıydılar, sanki bizim gibi 40 yıldır bu dikeni ayıklamışlar gibi yaptılar ve yemeğimizi birlikte yaptık, inşallah güzel olmuştur."

"Gördüklerimizi sofralarımıza getirmeye çalışıyoruz"

Lisenin Yiyecek İçecek Bölümü 11. sınıf öğrencisi Cansu Nizam da geliştirdikleri projede, Bursa yöresine ait unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.

Nizam, öğrendikleri yemekleri sofralara aktardıklarını belirterek, "Köylere gidip oradaki teyzelerimizle beraber bu yemekleri yapmaya çalışıyoruz. Orada teyzelerimizin bize anlattıklarıyla gördüklerimizi sofralarımıza getirmeye çalışıyoruz. Köylerimizi gittik, gördük, gezdik. Her köyde farklı duygular yaşadık. Farklı köylerde farklı tatlar tattık. İnşallah biz de bu tatları gelecek nesillere aktarabiliriz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rıza Kayaalp'in mutlu günü

2018-12-16 03:02 - Spor

Filistin’in İstanbul Başkonsolosu Abdülkerim El-Hatip vefat etti

2018-12-20 02:51 - Özel Haber

Alparslan Türkeş'in sırdaşı ve yakın çalışma arkadaşlarından Rıza Müftüoğlu'ndan Ömür Çelikdönmez'e cevap!

2018-12-18 10:26 - Özel Haber

Yaraları çabuk iyileştiren bandaj geliştirildi

2018-12-20 19:32 - Teknoloji

Vizyonda bu hafta

2018-12-20 20:00 - Kültür Sanat

Çocuklar duygu ve düşüncelerini sanata dökecek

2018-12-17 14:32 - Eğitim

Ziraat Türkiye Kupası Son 16 Turu kura çekimi yapıldı

2018-12-21 14:26 - Spor

'Medyatik kumruya' eş geldi

2018-12-22 03:00 - Çevre-Hayat

Barajda sular çekildi, kemik parçaları ortaya çıktı

2018-12-17 19:46 - Genel

Sarı Yelekliler yeniden sokakta

2018-12-15 17:07 - Dünya

İlgili Haberler

BM Cenevre Ofisi'nde ihtiyaç sahibi çocuklar için kermes düzenlendi

20:12 - Çevre-Hayat

Akdağ Kayak Merkezi yeni kayak sezonuna hazır

16:43 - Çevre-Hayat

Erzurum'da açılan caddeye 15 Temmuz şehidi Fırat Bulut'un adı verildi

15:42 - Çevre-Hayat

Genetik kas hastası iki çocuğunu eğitim yolculuklarında yalnız bırakmıyor

15:07 - Çevre-Hayat

Şehit polis Şeyda Yılmaz'ın adı Ağrı'da meslektaşlarınca yapılan kütüphanede yaşatılacak

14:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

UEFA Uluslar Ligi'nde grup maçları tamamlandı

01:18 - Spor

Türkiye A Ligi'ne yükselme fırsatını kullanamadı

01:03 - Spor

İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda

00:27 - Siyaset

Gazze'de sivil savunma ve acil yardım araçları yakıt eksikliği yüzünden hizmet veremiyor

00:18 - Dünya

Türkiye ve Hollanda arasında arşiv işbirliği protokolü imzalandı

23:53 - Siyaset