?>

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: UNRWA'ya saldırının temel nedeni siyasi

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, İsrail'in ajansa yönelik saldırılarının temel nedeninin siyasi ve amacının da Gazze'deki Filistinlilerin mülteci statüsünü yok etmek olduğunu söyledi.

Dünya - 9 ay önce

New York

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, New York'taki BM binasında basın toplantısı düzenledi.

Bağımsız İnceleme Grubu: İsrail, UNRWA'nın "terör bağlantısı" iddialarına kanıt sunmadı

UNRWA'nın tarihi boyunca benzer bir saldırıya maruz kalmadığına işaret eden Lazzarini, "Aynı anda 16 ile 18 ülke fonlarını gözden geçirdi ve dondurma ya da kesme kararı aldı. UNRWA, daha önce bu boyut ve şiddette bir kampanyaya maruz kalmamıştı." dedi.

Lazzarini, "UNRWA'ya saldırının temel nedeni siyasi. Amaç, Gazze'deki Filistinlilerin mülteci statüsünün yok edilmesi." açıklamasında bulundu.

BM üyelerinin asıl amacı iyi anlamaları gerektiğini ve UNRWA yok edilirse Gazze için sonuçlarının çok büyük olacağını dile getiren Lazzarini, UNRWA personel ve tesislerine yönelik saldırıların soruşturulmasının önemine değindi.

Lazzarini, boşalttıkları tesislerin askeri amaçlarla kullanıldığına ilişkin raporlar da bulunduğunu, personelin gözaltına alındığını ve kötü muameleye maruz kaldığını söyledi.

"Bağımsız İnceleme Raporu'ndaki tavsiyeleri uygulayacağız"

Catherine Colonna başkanlığında Bağımsız İnceleme Grubu'nun UNRWA'nın tarafsızlık ilkesini yerine getirecek mekanizmalara sahip olduğunu belirten raporunu memnuniyetle karşıladıklarını belirten Lazzarini, tavsiyeleri uygulayacaklarını anlattı.

Lazzarini, uygulama için de desteğe ihtiyaçları olacağını aktararak, üye ülkelere nasıl bir yol izleyeceklerini anlatacağını bildirdi.

"UNRWA'ya fonların artırılacağını umuyoruz"

İsrail'in iddialarının ardından fonları askıya alan bazı ülkelerin tekrar fonları başlattığını bildiren Lazzarini, "Umarım son rapor donörlerin güvenini inşa etmek için yeterli olur ve fonlar tekrar artar." mesajını verdi.

Lazzarini, fonların kesilmesiyle oluşan açığı kapatmaya çalıştıklarını kaydederek, halihazırda fonların haziran sonuna kadar operasyonlarını sürdürmeye yeteceğini dile getirdi.

7 Ekim'in ardından halkın UNRWA'ya 100 milyon dolar bağış yaptığına işaret eden Lazzarini, tüm yaşananlara rağmen UNRWA personelinin görevini yerine getirmeye çalıştığını söyledi.

Gazze'de Refah'a saldırı endişesi hakim

Gazze'ye giren yardım tırlarında nisanda ufak bir artış olduğuna dikkati çeken Lazzarini, bunun daha önceki aylara göre olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Lazzarini, Gazze'deki durumun "insan eliyle oluşturulan bir felaket" olduğunu daha önce de söylediğini anımsatarak, artan tır sayısının siyasi istek olunca yardımın da artmasının mümkün olduğunu gösterdiğini ifade etti. Ancak havaların ısınmasıyla birlikte özellikle nüfusun yoğun olduğu Gazze'nin güneyinde salgın hastalık riskinin arttığına dikkati çeken Lazzarini, çöp yığınlarının önemli sağlık riski oluşturduğunu dile getirdi.

Aynı zamanda güneydeki insanların İsrail'in Refah'a saldırısından derin endişe duyduğunu aktaran Lazzarini, "Görünen o ki Refah'a saldırı tekrar gündemde." diye konuştu.

ABD'deki Filistin yanlısı öğrenci eylemleri hakkında da bir soruyu yanıtlayan Lazzarini, "Sadece barış süreci yeterli değil. İyileşmeye ihtiyaç var." dedi.

Lazzarini, "Dünyanın bu kısmında empatinin tek taraflı olduğunu görüyorum, bu beni çok şaşırtıyor." değerlendirmesinde bulunarak, sadece Filistin ya da İsrailliler için üzülmemek gerektiğine, bölgedeki tüm insanlarla empati kurulması gerektiğine işaret etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karadeniz'in peştamalını ABD başta olmak üzere dünyaya tanıttı

2024-04-17 12:08 - Çevre-Hayat

Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırılacak

2024-04-23 15:37 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'a haraket etti

2024-04-22 09:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyo

2024-04-23 15:07 - Gündem

Dünya ekonomisi iklim değişikliği nedeniyle her yıl 38 trilyon dolar gelir kaybına uğrayabilir

2024-04-17 17:53 - Ekonomi

AB, rekabet gücünü artırmak istiyor

2024-04-18 20:43 - Ekonomi

THY'nin uçak alımı yerli havacılık sanayisine kazandıracak

2024-04-17 17:32 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan: Ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini her zaman verdik

2024-04-16 23:43 - Ekonomi

Şampiyon Fenerbahçe Opet'te yüzler gülüyor

2024-04-22 11:47 - Spor

İsrail ana muhalefet lideri Lapid, Başbakan Netanyahu'ya istifa çağrısı yaptı

2024-04-22 14:13 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'in hava saldırısında öldürülen 3 Türk vatandaşının ölümüne ilişkin soruşturma başlatıldı

11:27 - Dünya

Trump'ın Gazze açıklamaları İsrailli bakanları sevindirdi

10:52 - Dünya

ABD'de helikopterle uçağın çarpıştığı kazada ölen 67 kişinin tamamının kalıntılarına ulaşıldı

10:32 - Dünya

ABD'nin başkenti Washington'da Elon Musk'ın hükümet üzerindeki etkisi protesto edildi

10:28 - Dünya

Suudi Arabistan, Trump'ın 'İsrail ile normalleşme için Filistin Devleti şartından vazgeçtikleri' iddiasını yalanladı

09:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Mücevher ihracatı ocak ayında "parıldadı"

11:42 - Ekonomi

AB, Türkiye'ye 2025-2027 yıllarında 310 milyon avroluk hibe sağlayacak

11:38 - Ekonomi

Dünyanın en değerli 10 şirketinden ocakta en çok kazandıran Meta oldu

11:33 - Ekonomi

İsrail'in hava saldırısında öldürülen 3 Türk vatandaşının ölümüne ilişkin soruşturma başlatıldı

11:27 - Dünya

AFAD personelleri depremin merkez üssünde yaşadıklarını unutamıyor

11:07 - Gündem