?>

Üniversitelilerden yerli "su altı drone"u

KTÜ öğrencilerinden oluşan Creatiny Grubu, 6 ay süren çalışmanın ardından su altında 20 metreye kadar görüntüleme yapabilen bir teknoloji geliştirdi.

Teknoloji - 6 yıl önce

İSTANBUL - ÇİĞDEM ALYANAK

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencilerinden oluşan Creatiny Grubu, 6 ay süren çalışmanın ardından, tamamen yerli üretim "su altı drone"u geliştirdi.

İstanbul Yeni Havalimanı'nda gerçekleştirilen Teknofest'e insansız su altı sistemleri kategorisinde katılan KTÜ Creatiny Grubu, festival süresince tamamen kendi yerli üretimleri olan ve dünyada "ROV" olarak bilinen su altı görüntüleme sistemini tanıttı.

Katılımcıların büyük ilgi gösterdiği yerli üretim su altı teknolojisi, suyun 20 metre derinine kadar görüntüleme yapabiliyor. Bağlantı sorununun çözülmesi halinde sualtı aracı, 100 metreye kadar görüntüleme yapabilecek.

1000 TL'ye mal oldu

Creatiny Grubu Kaptanı Kaan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Creatiny Grubu'nun bilgisayar ve elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluştuğunu, tasarım üzerinde yaklaşık 6 ay boyunca yoğun şekilde çalıştıklarını anlattı.

Aracı tasarlarken tamamen yerli bir araç üretmeyi hedeflediklerini aktaran Öztürk, yurt dışında "ROV" adı verilen bu su altı araçlarının çok popüler olduğunu, insanların artık uzayı ve su altını keşfetmeye başladığını dile getirdi.

Bu aracın bir iticisinin yurt dışında 200 dolar civarında olduğunu belirten Öztürk, kendi araçlarını ise 1000 TL'ye mal ettiklerini söyledi.

5 dakikada kuruluyor

Yerli sermaye ile bu teknolojilerin yapılabileceğini göstermek istediklerini ifade eden Öztürk, "Bu araçları herkes elinden geldiğince küçültmeye çalışıyor taşınabilir olması için. Normalde yurt dışında imal edilen ROV'lar, biraz kaba üretiliyor." dedi.

Kendi ürettikleri aracın basit görevleri gerçekleştirebileceğini anlatan Öztürk, "Örneğin birisi boğulduğunda, dalgıç çağırmak yerine bu araç kullanılabilir. Aracı 5 dakika içinde kurup, suya atıp, gözlem yapabiliyorsunuz. Maliyetini de çok düşürmeye çalıştık. Çünkü maliyeti düşürebilirsek, cihaz herkes için erişilebilir olacak. Bu aracı satma planımız da var. Şu an en zayıf noktası bağlantıları. Bu sorunu çözebilirsek, 100 metreden daha derine girebilir. Bu cihazlar su altında kablosuz sinyal çalışmadığı için mecburen kablo ile çalışıyor. Elimizdeki kumandayla bağlantı kurarak, cihazın kamera görüntüsünü alıyor, her türlü veri alış verişini yapabiliyoruz." diye konuştu.

"Bunun kadar küçük üretilmiş ROV yok"

Geliştirdikleri aracın tam anlamıyla bir "su altı drone"u olduğunu ve Teknofest'te birçok kişinin de kullanma imkanı bulduğunu ifade eden Öztürk, "Kullanması çok keyifli. Henüz isim koyamadık. Bir tavsiye olursa iyi olur bizim için. Şu an bunun kadar küçük üretilmiş ROV yok. Bunu, kit halinde satmayı düşünüyoruz. Biz, herkesin bu teknolojiye erişmesini istiyoruz." dedi.

Öztürk, aracı emniyet ve jandarmanın basit görevlerde kullanabileceğini, talep edilirse onlar için ücretsiz de sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

MGK bildirisinde 'Suriye' vurgusu

2018-09-21 00:32 - Gündem

FETÖ sanığı eski savcıya 12 yıl hapis cezası

2018-09-19 13:47 - Gündem

Suriyelilerin ülkelerine dönüşleri sürüyor

2018-09-20 17:47 - Dünya

'Teslim olmak Filistinli'nin kitabında yer almıyor'

2018-09-19 19:12 - Dünya

'Her kenevirden korkmayın'

2018-09-22 14:32 - Gündem

İran'dan Instagram'a erişim engeli tehdidi

2018-09-18 21:37 - Medya

'Galatasaray Lisesi, 150 yıllık bir kültür ortaklığı' sergisi

2018-09-21 02:32 - Kültür Sanat

Çukurova filme doyacak

2018-09-20 13:02 - Kültür Sanat

Edirne'de 'Bulgar Bayramı' hareketliliği yaşandı

2018-09-22 20:32 - Gündem

Üniversitelilerden yerli "su altı drone"u

2018-09-24 03:32 - Teknoloji

İlgili Haberler

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı Mersin'de öğrencilerle buluştu

22:23 - Teknoloji

Türkiye ve Macaristan'dan savunma sanayisi alanında stratejik işbirliği

17:03 - Teknoloji

Tayfun füzesinin yeni test atışı Rize'de yapıldı

15:33 - Teknoloji

ULAK Haberleşme yurt dışındaki baz istasyonu ağını artırmak istiyor

13:57 - Teknoloji

Yerli FPV kamikaze dron MERKÜT göreve hazır

13:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Beyaz Saray, Musk'ın Trump için 'özel bir hükümet çalışanı' olduğunu açıkladı

22:52 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Gazze'deki ateşkes sürecinin garantisinin olmadığını söyledi

22:48 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, kapatılması tartışılan USAID'in direktör vekili oldu

22:43 - Dünya

BM, ABD'nin yeni gümrük vergilerinin küresel ekonomiye etkisinden endişeli

22:32 - Ekonomi

Gaziantep FK'yi 1-0 yenen Galatasaray, Fenerbahçe ile 6 puanlık farkı korudu

22:28 - Spor