?>

Üniversitelilerden görme engellilerin farkındalığını artıracak çalışma

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri Mustafa Ali Özgönül ile Sefa Burak Memiş'in geliştirdiği "Virtual Eyes" cihazı, görme engellilerin önlerindeki nesneleri rahatlıkla fark edip olası kazaların önlenmesine katkı sağlıyor.

Teknoloji - 4 yıl önce

Gaziantep

Mekatronik Mühendisliği 4'üncü sınıf öğrencileri Özgönül ve Memiş, hazırladıkları projeyle katıldıkları TEKNOFEST 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları'ndaki Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik kategorisinde birinci oldu.

Geliştirdikleri cihaz hakkında AA muhabirine bilgi veren Özgönül, cihazın çevredeki engelleri, kişinin herhangi fiziksel hareketini veya duyusal algısını engellemeden algılayabilmesini sağladığını söyledi.

Cihazı görme engellilerin rahatlıkla takabileceğini ifade eden Özgönül, "Cihazın ön tarafında 5 mesafe sensörü var. Bu mesafe sensörleri etraftaki nesneleri algılamakta. Cihazın arka kısmında ise titreşimli baskı uçları bulunmakta. Bu baskı uçları kişinin alnına temas etmektedir." dedi.

Özgönül, cihazın 1,5 yıllık çalışmanın ardından ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kişinin önüne herhangi bir nesne geldiğinde, cihazın baskı uçları alnına temas ediyor. Nesnenin konumuna ve mesafesine göre titreşimin veya baskının şiddeti değişiyor. Bu şekilde kişi etrafındaki engelin kendisine olan uzaklığını algılamış oluyor. Cihazı görme engelli kişilerle test etme ve geri dönüş alma imkanı da bulduk. Onlardan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda aslında ürünü geliştirme fırsatımız oldu."

Cihaz daha da geliştirilecek

Özgönül, cihazı geliştirmek için çalışmaları sürdürdüklerini aktararak, "İleriki çalışmalarımızda obje tanıma sistemini cihazda kullanarak, etraftaki engelin ne türden olduğunu algılayabileceğiz. Algılanan veriyi sesli bildirim olarak da kişiye iletebileceğiz." ifadelerini kullandı.

Özgönül, çalışmalarının tamamlanması için destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

Sefa Burak Memiş ise görme engelli bireylere yaşamlarında kolaylık sağlamak istediklerini dile getirdi.

Çalışmalarını "yapay göz" olarak da adlandırdıklarını kaydeden Memiş, "Cihazımız 3'üncü versiyon ve çalışıyor. Nesnelerin tanımı açısından yani engelli bireylerin etrafındaki unsurun neler olduğunu ve hakkında bilgi alması için cihamızın 4'üncü versiyonunu geliştiriyoruz. 4'üncü versiyondaki kamera modülümüz etrafındaki nesnelerin verisini kişiye sesli olarak aktarabiliyor, bu sayede etrafında neler olduğu bilgisine sahip oluyor." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray-Fenerbahçe derbisini Ali Palabıyık yönetecek

2020-09-23 19:17 - Gündem

Büyükelçi Kılıç'tan Wall Street Journal'a Doğu Akdeniz yanıtı

2020-09-26 04:41 - Dünya

TİSK Mikrocerrahi Vakfı Türkiye'nin en donanımlı yanık merkezinin yenilenmesine katkı sundu

2020-09-25 16:02 - Genel

İngiltere’de polis Kovid-19 önlemleri karşıtı grubun protestosuna müdahale etti

2020-09-26 22:36 - Dünya

"Yaklaşık 100 Rus bankası kapanacak"

2020-09-23 07:42 - Özel Haber

Galatasaray, Nesine.com ile sponsorluk sözleşmesi imzaladı

2020-09-26 19:56 - Spor

Üniversitelilerden görme engellilerin farkındalığını artıracak çalışma

2020-09-29 14:57 - Teknoloji

Kovid-19 baş-boyun kanserlerinde tanı koyma sürecini geciktiriyor

2020-09-22 15:06 - Sağlık

Kızılelma Platformu ve Kardeşinle Ol Türkiye Grubu basın açıklaması -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

2020-09-29 09:12 - En Son Yazılar

Kovid-19'dan en çok kalp damar hastalığı olan 65 yaş üstü erişkinler etkilendi

2020-09-28 17:29 - Sağlık

İlgili Haberler

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı Mersin'de öğrencilerle buluştu

22:23 - Teknoloji

Türkiye ve Macaristan'dan savunma sanayisi alanında stratejik işbirliği

17:03 - Teknoloji

Tayfun füzesinin yeni test atışı Rize'de yapıldı

15:33 - Teknoloji

ULAK Haberleşme yurt dışındaki baz istasyonu ağını artırmak istiyor

13:57 - Teknoloji

Yerli FPV kamikaze dron MERKÜT göreve hazır

13:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

BM, bir haftada 545 binden fazla kişinin Gazze'nin kuzeyine geçtiğini tahmin ettiklerini bildir

03:17 - Dünya

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem