?>

Üniversiteli öğrenciden yerli ameliyat motoru

Bursa'da, bir üniversite öğrencisi, yurt dışından 12 bin dolara ithal edilen ameliyat sistemini yerli olarak üretmeyi başardı. Yerli sistemin maliyeti 4 bin dolar civarında olacak.

Teknoloji - 9 yıl önce

Bursa Uludağ Üniversitesi Ekonometri Bölümü son sınıf öğrencisi Tahir Bakır, geliştirdiği yerli ameliyat sistemiyle medikal sektöründe çığır açtı. Dünyada bir ilk olarak yüzde yüz Türk Malı olarak üretilen, ortopedi ameliyatlarında kullanılan Kesici-Delici Ameliyat Motoru, yapılan prototipin istenilenin performans sonuçlarını vermesinin ardından seri üretime hazırlanmaya başladı. Seri üretim için hazırlıkları yapılan sistemin tasarımcısı ve sahibi olan Bakır, sistemini ilk defa İHA'ya tanıttı.

"AŞIRI PAHALI İTHAL SİSTEM ALTERNATİF ARAYIŞINA SÜRÜKLEDİ"

Geliştirdiği sistem hakkında bilgi veren Bakır, Uludağ Üniversitesi Ekonometri bölümü öğrencisi olduğunu belirterek "Üniversite yıllarımda çalışmam gerektiği için medikal sektörüne girdim. Medikal sektöründe çalışırken bazı eksiklikler dikkatimi çekti. Bu eksikliklerden biri ameliyat sistemleridir. Ülkemize tamamen yurt dışından geliyor. Bu ithal olarak alınan sistem aşırı pahalı olması sebebiyle bir alternatife ihtiyaç duyuyor. Ben bu sistemi ne şekilde daha ucuz ve tamamen yerli şekilde tasarlayabilirim diye düşündüm. Uludağ Üniversitesindeki hocalarımın tecrübelerinden faydalanarak bu projeyi tamamladım. Yurt dışından gelen cihaz 10 bin-12 bin dolar civarında ithal edilebilirken biz bu fiyatın üçte biri oranına bu sistemi sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

KISA SÜREDE KUSURSUZ AMELİYAT

Kendi geliştirdiği 'sarı yataklama' teknolojisi ile ameliyat sürelerinin kısalabileceğine değinen Bakır, konuşmasına şöyle devam etti: "Kesici cihazımızda kendim geliştirdiğim patentli bir sistem olan, 'sarı yataklama' sayesinde ameliyat süreleri kısalırken cihazın ömrü uzamış oluyor. Aynı sistemin ikinci cihazı olan delici cihazımız yurt dışından gelen cihaza göre neredeyse 2 kat daha hızlı dönerek daha kusursuz bir operasyon sağlıyor."

"YERLİ SİSTEM 20 KAT DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLACAK"

Yedek parça bulma kolaylığı ve ulaşılabilir yurt içi teknik servis imkanı ile cihaz ömrünün 20 kat daha uzun olacağını belirten Bakır, sözlerini şöyle tamamladı: "İthal sistemler yaklaşık 10, 15 ameliyatın ardından bakıma ihtiyaç duyarken yerli sistemimiz 200 ameliyata kadar sorunsuz çalışabiliyor. Ayrıca, düzenli bakımı yapılan sistemimiz çok uzun yıllar ameliyatlarda kullanılabilecek kadar dayanıklı olacak şekilde tasarlandı."

ENVER FATİH TIKIR

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başbakan Davutoğlu Türkiye Markası'nı tanıttı

2015-12-25 20:05 - Siyaset

10 bin dolar bulamazsa ölecek

2015-12-22 11:07 - Sağlık

LG, Kuzey Amerika'da 45 günde 450,000 adet V10 sattı

2015-12-26 06:27 - Teknoloji

Golf Federasyonu toplandı

2015-12-22 19:17 - Spor

Teröristlerin roketi hastaneyi vurdu

2015-12-27 16:09 - Asayiş

Ehliyet için sabaha kadar nöbet tuttular

2015-12-23 11:04 - Gündem

Güneş'ten Osmanlıspor'a: Surdan öce duşu yaptırın!

2015-12-23 08:42 - Spor

Paralel Kumpas sadece belli kurumlarda değil SGK’da da had safhadaymış iyi mi!

2015-12-25 19:32 - Özel Haber

Acun Ilıcalı'dan yayın öncesi fotoğraf

2015-12-22 15:05 - Magazin

Meclis Başkanı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

2015-12-23 19:36 - Politika

İlgili Haberler

Savunma Sanayii Başkanı Görgün IDEX 2025'te temaslarını sürdürüyor

14:32 - Teknoloji

"Büyük Doğa Modeli" projesi, Türkiye'deki doğal yaşama dair kaynak oluşturmayı hedefl

14:27 - Teknoloji

Güney Kore, DeepSeek'in kullanıcı verilerini Çin'e sızdırdığını doğruladı

12:38 - Teknoloji

Yerli havacılık teknolojisiyle 2,5 milyon avro tasarruf

12:17 - Teknoloji

Gençler, yapay zeka ve dijital içerikleri kariyer fırsatı olarak görüyor

12:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşları azaltma kararı

19:42 - Gündem

Gazze'de zorla yerinden edilen Filistinlilerin güneyden kuzeydeki topraklarına dönüşü devam edi

19:37 - Dünya

Türkiye ile Ukrayna arasında 2 anlaşma imzalandı

19:32 - Gündem

İslamabad'daki F-8 kavşağına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adı verildi

19:03 - Dünya

TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, çalışma takvimini belir

18:52 - Siyaset