?>

Üniversitede iş garantisi mi? İş tecrübesi mi?

Türkiye'de üniversiteden mezun olan öğrencilerin en büyük sıkıntısı teorik olarak gördüğü eğitimi pratiğe dönüştüremeden mesleğe başlamak.

Eğitim - 9 yıl önce

Türkiye'de üniversiteden mezun olan öğrencilerin en büyük sıkıntısı pratik yapmadan mesleğe başlamak. Öğrenciler dört yıllık eğitim hayatlarında hep teorik eğitim aldıkları için sahaya çıktıklarında işe adapte olma noktasında zorluk yaşıyorlar. 

Öğrencilerin sektöre hazırlanmasında bilgiyi pratiğe dökme noktasında vakıf üniversitelerinin rolüne değinen Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, "Devlet üniversitelerinin gelişmesinde vakıf üniversitelerinin katkıları büyük. Vakıf üniversiteleri uygulama merkezleri açıyor. 

Örneğin, Nişantaşı Üniversitesi'nde Gastronomi Bölümü’ne ait bir laboratuarımız var. Mezun olacak öğrencilerimiz sektöre adım atmadan hangi ürünle karşılaşacaksa, hangi makineyi kullanacaksa bizler o makineyi alıyoruz ve onlar da önceden burada deneyim elde ediyorlar. Ardından staja ya da part-time işe girdiklerinde, 'Bunu zaten okulumda kullanıyordum' deyip iş konusunda kendilerini ilerletebiliyorlar" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİM KURUMLARI SEKTÖRLE SENKRONİZE OLMALI" 

 Eğitim kurumlarının pratiği bilgiye çeviren öğrenciler yetiştirmek için, uygulama merkezleri açmaları ve tamamen sektörle iç içe müfredat oluşturmaları gerektiğini ifade eden Levent Uysal, "Gerekli insan kaynağının alt yapılarını hem teknolojik hem mesleki olarak kurgulayacak bireyler yetiştirilmeli. Eğitim kurumları sektörle senkronize olmalı ki, sektörün istediği insan kaynağına ve kaliteye hizmet verebilsin" şeklinde konuştu.

"AKADEMİSYENLER ÖĞRENCİLERİN SORULARINA CEVAP VEREBİLMELİ"

Nitelikli öğrenci yetiştirme konusunda akademisyenlerin de bazı özelliklere sahip olması gerektiğini ifade eden Uysal, "Akademisyenler meraklı öğrencilerimizin sorularına cevap verebilecek alt yapıya sahip olmalı. Günümüzde öğrenci soruyor, hoca cevaplıyor. Artık internet çağındayız. 

Eskiden hoca sorardı öğrenci cevaplardı. Nişantaşı Üniversitesi'nde artık öğrenciler soruyor, hocalar cevaplıyor. Bizim üniversitemizde her şey iletişim, pozitif enerji, pozitif ayrımcılığa dayalı. Nişantaşı Üniversitesi tamamen bu ilkelerin üzerine kurgulanmış bir yükseköğretim kurumudur" diye konuştu.

“ÜNİVERSİTELER, İŞ GARANTİSİ DEĞİL, İŞ TECRÜBESİ VEREBİLİR" 

 Hiçbir üniversitenin öğrencilerine iş garantisi veremeyeceğini vurgulayan Uysal, "Öğrenciler beş yıl bu okulda okuyor. İngilizce alt yapısı var, çok iyi mesleki eğitim almış ama hiçbir iş tecrübesi yok. Sarı sayfaları açtığında diyor ki; 'Üç yıl,beş yıl deneyimli gastronomi, muhasebe, dış ticaret uzmanları arıyoruz.' Ama o yaşanan beş yıl boyunca öğrencimiz sadece okula geldi. 

Bizler ise öğrencilerimizle iş dünyasını tanıştırdığımız, çalışma mekanizmalarını kurduğumuz ve insan kaynakları atölyesinden destek aldığımız yapılar kuruyoruz. Üniversiteler olarak biz hiç kimseye iş garantisi veremeyiz. 

Biz ancak iş tecrübesi verebiliriz. Teoriyi pratiğe dönüştüren mezunlar yetiştirmeliyiz ki cuma günü diplomasını alan öğrenci pazartesi işine başlayabilsin. Hatta okurken çalışan insan kaynağı yetiştirmeliyiz. Nişantaşı Üniversitesi olarak birinci odağımız bu" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Akdoğan'dan vakıflara paralel yapı uyarısı

2016-05-09 16:47 - Siyaset

Vahşi cinayetin arkasından defineciler çıktı

2016-05-12 17:56 - Asayiş

Fındık üretimine yönelik gençleştirme çalışması

2016-05-09 16:17 - Ekonomi

Çanakkale'de korkutan deprem

2016-05-13 00:37 - Gündem

Cumhurbaşkanı’na Alima Yeni Malatyaspor forması

2016-05-11 19:55 - Spor

Can Dündar’a saldırıda flaş gelişme: Tutuklandı

2016-05-11 00:22 - Yerel haber-Şirket Haber

Dünya Hareket Günü'nde İzmirli kadınlar zumba ile harekete geçti

2016-05-11 14:22 - Sağlık

Numan Kurtulmuş: Her sadaka taşı bir sadaka aşıdır!

2016-05-14 18:37 - Siyaset

MS hastaları dünyada ilk kez kullanılan bir yöntemle tedavi ediliyor

2016-05-11 19:57 - Sağlık

Obama, Hiroşima’ya gidiyor

2016-05-10 20:47 - Dünya

İlgili Haberler

Kilis'te deprem sonrası 10 yeni okul inşa edildi

11:48 - Eğitim

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Katar ile akademik iş birliklerini güçlendiriyor

14:03 - Eğitim

MEB Yapay Zeka ve Büyük Veri Uygulamaları Daire Başkanlığı kuruldu

10:33 - Eğitim

Bazı il ve ilçelerde eğitime kar engeli

02:13 - Eğitim

Gümüşhane ve Bingöl'de eğitime kar engeli

01:27 - Eğitim

Günün Manşetleri

AB, savunmada yeni yol haritası "Beyaz Bülten"in hazırlıklarını tamamladı

22:53 - Dünya

Emine Erdoğan: Dualarımız Filistin ile kalplerimiz her daim kardeşlerimizle

22:47 - Gündem

Türk zırhlı araçları Estonya'ya güç kattı

22:28 - Ekonomi

Irak'ta 4,8 büyüklüğünde deprem

22:22 - Dünya

Ukrayna, ABD'nin "30 günlük acil ateşkes" teklifini kabul etmeye hazır olduğunu açıkl

22:17 - Dünya