?>

Üniversite yerleşkesindeki 'kültür merkezi' gibi cami projesinin yüzde 35'i tamamland

Bursa Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'nde toplamda 25 bin metrekarelik alana sahip olacak ve yaklaşık 20 bin metrekaresinin kültür merkezi olarak değerlendirileceği cami projesinin yüzde 35'i tamamlandı.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Bursa

Bursa Uludağ Üniversitesi'nin (BUÜ) merkez Nilüfer ilçesindeki Görükle Yerleşkesi'nde 10 bin metrekare alana 2,5 kat inşa edilecek Uludağ Üniversitesi Yeni Camii, bittiğinde Türkiye'nin en büyük üçüncü camisi olacak.

Cami ibadet merkezi olmanın yanında sosyal, kültürel ve eğitim mekanlarını içinde barındıran modern bir külliye hüviyetini taşıyacak.

Üniversite kaynakları kullanılmadan hayırseverlerin yardımlarıyla külliye şeklinde yapılacak caminin 4 minaresi olacak. Cami 41,7 metre kubbe, 75,8 metre minare yüksekliğiyle Bursa'nın birçok bölgesinden görülebilecek.

Yarısı kapalı alanda olmak üzere 20 bin kişinin ibadet edebileceği külliye bünyesinde bin 1500 kişilik konferans salonu da yapılacak. Ayrıca cami bünyesinde farklı inançlara sahip kişiler için de özel ayrılmış ibadethaneler bulunacak.

"20 bin metrekaresi kültür merkezi olarak planlandı"

BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin sıradan bir ibadethane niteliğinde olmayacağını, içinde sosyal etkinliklerin gerçekleştirileceği bir külliye şeklinde tasarlandığını söyledi.

Beştepe Külliyesi'nin mimarları tarafından hazırlanan caminin Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyacağını vurgulayan Doğangün, "Cami mimari açıdan özel olacak. Üniversitenin içinde olması hasebiyle daha çok kültür merkezi yönü öne çıkıyor.

Namaz kılınan kısım mevcut caminin 1,5 katı kadar büyüklüğünde.

Çok aşırı büyük değil. 25 bin metrekare inşaat alanının 20 bin metrekaresi kültür merkezi olarak planlandı. Kültür merkezinde, toplantı salonları, konferans salonu, fuaye alanları, kütüphane olacak.

Daha çok öğrencilerin sosyal etkinliklerini yapabilecekleri, kültürel etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri mekanlar bulunacak. Bu bizim açımızdan önemli." dedi.

Yapının üç katlı olacağını dile getiren Doğangün, alt iki katın tamamen kültürel etkinliklere ayrıldığını ve tamamlandığında öğrencilerin de bu mekanlardan yararlanabileceğini anlattı.

"Hasta yakınlarının kalabileceği mekanlar da olacak"

Doğangün, inşaatın Üniversite Camii ve Müştemilatını Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından finanse edildiğini ve üniversite tarafından herhangi bir maddi kaynak sağlanmadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Üniversite olarak biz sadece derneğe yer tahsisi yaptık. Burayı kültür merkezi ve cami diye değerlendirmek daha doğru olur. Mevcut cami ihtiyacı karşılayamıyor. Cuma günü öğrenciler namazını dışarıda kılmak zorunda kalıyor. Üniversitenin içinde Tıp Fakültesi Hastanesi var. Hasta yakınları bazen kalacak yer bulamıyor.

Araç içinde kalanlara şahit oluyoruz. İnşaatı devam eden camide hasta yakınlarının kalabilecekleri ve istirahat edebilecekleri, duşları olan mekanlar da olacak. Bu da bir sosyal hizmet olacak.

Camilerin asıl görevi de bu, Allah'ın sığınma evi. Öyle değerlendirmek lazım. Hem öğrencilerimiz hem de hasta yakınları buradaki mekanlardan faydalanabilecek."

"Bittiği zaman da muhteşem bir eser olacak"

Üniversiteyi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iki minareli, nispeten daha küçük bir cami projesi sunduklarını aktaran Doğangün, "Kendisi dört minareli olmasını istedi.

Bittiği zaman da muhteşem bir eser olacak. Bursa'ya değer katacak. Yeni camiler arasında ziyaret edilen bir mekan olacak." diye konuştu.

İnşaatın yüzde 35'lik bölümü tamamlandı

Üniversite Camii ve Müştemilatını Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Kütahyalıoğlu da BUÜ'nün kompleks bir camiye ihtiyacının olduğunu ve bu nedenle projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fahri doktora töreni için BUÜ'yü ziyareti esnasında kendisine cami ihtiyacından bahsedildiğini aktaran Kütahyalıoğlu, "Cumhurbaşkanımız Bursa'ya ve üniversiteye yakışır, Osmanlı ve Selçuklu mimarisini yansıtacak bir eser yapılmasını istedi. Biz de dernek olarak bu inşaata başlamış olduk." dedi.

Hafriyat kısmında Büyükşehir Belediyesinin büyük katkılarının olduğunu anlatan Kütahyalıoğlu, inşaatın bölgedeki iş insanlarının desteğiyle devam ettiğini dile getirerek şöyle konuştu:

"Genel bütçeden veya üniversite bütçesinden herhangi bir destek almadan cami inşaatımızı devam ettiriyoruz. İş adamlarımızın desteklerine ve yardımlarına ihtiyacımız var. Bu güzel eseri el birliğiyle Bursa'ya kazandırmaya gayret ediyoruz.

İnşaatımıza başladığımız günden bugüne kadar 16 milyon liralık harcamamız oldu. Toplam 70 milyon liraya mal olacağını tahmin ediyoruz. İnşaatımızın yüzde 35'lik bölümünü tamamlamış vaziyetteyiz.

Üç bölüm halinde inşaat devam ediyor. İki bölümlük kısmını tamamladık. Ön tarafta iki minarenin ayağının olduğu bölümü de kısa sürede tamamlamak istiyoruz. Tabii bu planımız iş insanlarımızın desteğiyle olacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk müteahhit şirketi Polimeks, Rusya'da farklı projelere de imza atmayı planlıyor

2020-01-16 08:09 - Özel Haber

Misafirlerinin başını döndüren 'ters ev'ler yaygınlaşıyor

2020-01-14 14:37 - Çevre-Hayat

2019'da Rusya'da AvtoVAZ'ın satışları yüzde 1 arttı

2020-01-14 06:34 - Özel Haber

TRT Çocuk izleyicilerini yarıyıl tatilinde sevindirecek

2020-01-16 21:47 - Medya

Sivasspor'da Rybalka'nın sözleşmesi askıya alındı

2020-01-16 20:22 - Spor

Kamuda branşının en büyüklerinden olan Üroloji-Üroonkoloji Merkezi şifa dağıtıyor

2020-01-11 14:57 - Sağlık

Irak Başbakanı Abdulmehdi: ABD'ye karşı düşmanlığımız yok

2020-01-11 19:57 - Dünya

Yeşilçam'ın emektarlarından Demirağ vefatının 33'üncü yılında anılıyor

2020-01-13 23:57 - Gündem

Hafter Libya'da ateşkes anlaşmasını neden imzalamadı?

2020-01-15 14:57 - Dünya

Alacakaptan: "16 Ocak 2020 için özür dileyin Sn. Başkan Mevlüt Öztekin"

2020-01-18 09:32 - Özel Haber

İlgili Haberler

Yalova'da kamu binasına kurulan sistemle yılda 6 bin metreküp su tasarrufu sağlanıyor

12:47 - Çevre-Hayat

Hem lösemiyi hem de Kovid-19'u yenen küçük kız kanserli çocuklara umut oluyor

11:52 - Çevre-Hayat

Organ bağışıyla hayata döndü, 67 yaşında organ bağışçısı oldu

11:48 - Çevre-Hayat

Tek öğretmen olarak görev yaptığı okulun çehresini değiştirdi

11:43 - Çevre-Hayat

Görme engelli santral görevlisi, rehber gibi hafızasıyla üniversitenin telefon trafiğini yönetiyor

11:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'de ocak ayında görevi devralacak Trump'ı yoğun bir iç ve dış gündem bekliyor

13:13 - Dünya

ABD'de Demokratlarda seçim mağlubiyetine yönelik eleştiriler gelmeye başladı

13:08 - Dünya

Nissan 9 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

13:02 - Ekonomi

Sapanca Gölü'nde su miktarı son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi

12:57 - Gündem

Ticaret Bakanı Bolat: 264 milyar dolarlık OVP hedefimizi tutturmak amacındayız

12:52 - Ekonomi