?>

Üniversite öğrencileri İHA'lar için 'kontrol sistemi' geliştirdi

Kocaeli Üniversitesi Otonom Sistemler Teknolojileri Takımı üyelerinin geliştirdiği "gimbal kontrol sistemi", insansız hava aracının otonom uçuş sırasında istenilen yönde ve açıda stabil bir görüntü alabilmesini olanak sağlıyor.

Teknoloji - 5 yıl önce

Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) mühendislik öğrencileri, keşif ve gözetleme yapan insansız hava araçlarının (İHA) otonom uçuş sırasında istenilen yönde ve açıda stabil görüntü alabilmesini olanak sağlayan "gimbal kontrol sistemi" geliştirdi.

Mühendislik fakültesi öğrencileri tarafından kurulan Kocaeli Üniversitesi Otonom Sistemler Teknolojileri Takımı (KOUSTECH), insansız hava araçları ve bunların alt bileşenleriyle ilgili çalışmalar yürütüyor.

Kuruluşundan bu yana 6 insansız hava aracı ve bunlara ait çeşitli sistemlere imza atan ekip, otonom olarak hareket eden hava aracından istenilen yönde ve açıda stabil görüntü alabilen "gimbal kontrol sistemi" tasarladı.

Farklı disiplinlerde eğitim gören öğrencilerin ortak çabalarıyla hayata geçirilen ürün, insansız hava araçlarının ISTAR (istihbarat, gözetleme, hedef tespit ve keşif) kabiliyetlerine sahip olunması konusunda avantaj sağlıyor.

8 kilometre uzaklık ve 300 metre yüksekten görüntü aktarımı

KOUSTECH Takım Kaptanı Kadir Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekibin 2017'de yılında, otonom sistemler alanında uzmanlaşmak isteyen KOÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından kurulduğunu söyledi.

Doğan, ekipte aktif olarak 22 öğrencinin yer aldığını dile getirerek, "Çok farklı disiplinlerden ekip arkadaşlarımız var. Özellikle makine, elektrik, elektronik haberleşme ve mekatronik mühendisliği yoğunlukta olan bir ekibiz." dedi.

Bugüne kadar 4 farklı sabit kanatlı insansız hava aracı, 2 farklı döner kanatlı insansız hava aracı ile bu ürünlere ait yer kontrol istasyonları ve çeşitli alt sistemleri geliştirdiklerini anlatan Doğan, bu sistemlerden birinin de "gimbal kontrol sistemi" olduğunu ifade etti.

Doğan, taktik ve stratejik sınıflarındaki insansız hava araçlarında istihbarat, keşif ve gözetleme kabiliyetinin önemine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bunu da yüksek hassasiyetli kameralar ve onların yine yüksek hassasiyetli kontrolüyle yapabiliyorsunuz. Bizim araçlarımız içerisinde en önemli kabiliyetlerden biri de bu özellik. Araçlarımızla 8 kilometre uzaklık ve 300 metre yükseklikten görüntü aktarımı yapabiliyoruz. Bu noktadan aldığımız görüntüleri kendimize ait olan görüntü işleme algoritması yardımıyla kontrol merkezine ileterek yerdeki hedefleri tespit edebiliyoruz. Bu tamamen otonom olan, yapay zeka temelli bir sistem."

Kameranın hareketlerini mekanik olarak kontrol eden alt bileşenini de kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Doğan, "İnsansız hava aracımızın dinamik hareketi sırasında, mümkün olduğunca stabil bir görüntü alabilmek için gimbal kontrol sistemi geliştirdik. Ekibimiz, tasarladığı bu sistemle yer istasyonu üzerinden, insansız hava aracının kamerasını otonom uçuş esnasında istediği yöne ve hatta GPS konumuna bağlı olarak kontrol edebilmektedir." diye konuştu.

Tasarımdan üretime takım üyeleri yaptı

Doğan, iki eksenli olan gimbal kontrol sisteminin, tasarımından üretimine tamamen takım üyeleri tarafından yapıldığını vurgulayarak, "Diğer muadillerine göre bazı teknik farklılıklar yaptık, özellikle kontrol sistemi ve sensör işleme kısımlarında. İnsansız hava araçları sürekli bir şekilde düşük veya yüksek frekansdaki bir titreşim etkisi altında çalışan yapılar. Bu yapılarda bir sistemi yüksek hassasiyetle kontrol etmek bu nedenle çok zor. Yaptığımız çalışmayla bu koşullarda oldukça verimli ve stabil çalışan yapı elde ettik." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 2,5 aylık bir sürede ürünü tamamladıklarını aktaran Doğan, "Bu gibi performansa dayalı ürünlerde test süreci oldukça sancılı ve uzun süreli olabiliyor. Nihayetinde ürün beklediğimizden daha iyi bir performansla testleri tamamladı." bilgisini paylaştı.

Doğan, sistemin bulut altı sınıftaki insansız hava araçlarında olmak üzere yapılacak tasarımsal değişikliklerle birçok farklı üründe kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çinli firma, Moscow City'de 49 milyar rublelik inşaat projesine katılabilir

2020-05-14 00:24 - Özel Haber

Hollywood oyuncularının Türkçe sesi: Payidar Tüfekçioğlu

2020-05-17 15:08 - Magazin

TRT Çocuk'un sevilen kahramanı Pırıl 'Akıllı İşaretleri' öğretiyor

2020-05-15 18:42 - Kültür Sanat

İsrail'de Netanyahu-Gantz koalisyonu karşıtı gösteri

2020-05-18 07:47 - Dünya

Eski okul sıraları şehit çocukları için oyuncağa dönüştürülüyor

2020-05-18 15:37 - Çevre-Hayat

Muğla'daki tarihi Eşen Camisi'nden yıllar sonra ezan sesi yükselecek

2020-05-17 16:07 - İslam-Hayat - Receb 1446

Erdoğan ile Putin Kovid-19/ koronavirüse karşı iş birliğini görüştü

2020-05-18 19:37 - Siyaset

Brisa, Kovid-19’a karşı güçlü tedbirlerle üretimine devam ediyor

2020-05-14 15:09 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Kazımi ile telefonda görüştü

2020-05-16 02:02 - Gündem

Frig Vadisi'ndeki Emre Gölü, pelikanlar ile şenlendi

2020-05-17 15:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

34 Türk teknoloji girişimi CES 2025'te dünya sahnesine çıktı

15:42 - Teknoloji

Liselilerin geliştirdiği yazılım, görme engellilerin "gören gözü" olacak

13:47 - Teknoloji

Düzce Bilim Merkezi, öğrencilere bilim ve teknolojiyi yakından tanıma imkanı sunuyor

12:52 - Teknoloji

Aidat ve kiraların belirlenmesi için veri tabanı oluşturulacak

16:38 - Teknoloji

Türksat Model Uydu Yarışması'nın 10'uncusu için başvurular başladı

15:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Pentagon: Ukrayna için bugüne kadar toplam 126 milyar dolar yardım taahhüdünde bulunuldu

02:27 - Dünya

Barcelona, İspanya Süper Kupası'nda finale yükseldi

00:42 - Spor

ABD'ye göre Sudan'da soykırım var, Gazze'de yok

00:27 - Dünya

İçişleri Bakanlığının 2025 Valiler Buluşması programı sona erdi

00:22 - Gündem

İsrail ordusu, Suriye'de işgal ettiği tampon bölgede Fransız gazeteciyi alıkoydu

00:18 - Dünya