'Üniversite hastanelerinin borçluluğu mutlaka ortadan kaldırılmalı'

Sağlık Bakanı Akdağ, "Üniversite hastanelerinin bu borçluluğu mutlaka ortadan kaldırılmalı. Bunu yapacağız, yapmak zorundayız. Bunu kaldırırken de mutlaka üniversitelerimizde yapısal bir hastanecilik değişim modeli uygulamalıyız." dedi. - Anadolu Ajansı

Siyaset - 8 yıl önce

TBMM

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 

Uzun süreli bakım gerektiren hastalara yönelik olarak yatak sayısını artıracaklarını kaydeden Akdağ, geçen yıl bu kapsamda 2 bin 200 yatak takviye edildiğini bildirdi.

Akdağ, şöyle devam etti:

"Bunların sayısını artıracağız. Özel olarak bir başka hastane şeklinde düşünmüyoruz. Böyle yaptığımızda, psikiyatri hastanelerinde ya da benzeri uzun süreli bakım hastanelerinde çalışan personelin bir müddet sonra gardiyan tarzı eğilimler geliştirdiğini biliyoruz. Onun için bunları mümkün mertebe diğer hastanelerimiz içindeki üniteler olarak geliştiriyoruz. Böylece yoğun bakımların üzerindeki yükü oradan biraz azaltacağız. Yani aslında yoğun bakım hastası olmayan, uzun süreli bakım hastası olan vatandaşlarımıza bu şekilde hizmet etme imkanımız olacak." 

Daha önce Ankara'da 2 bin kişiye bir, Ağrı'da ise 27 bin kişiye bir doktor düştüğüne dikkati çeken Akdağ, "Şimdi Ankara'da bin 100 kişiye bir doktor düşüyor, Ağrı'da 3 bin 300 kişiye bir doktor düşüyor. Yani bire 14 fark vardı. Şimdi bire üç fark var." dedi.

"Alacak çok yolumuz var"

Akdağ, "Şişmanlık ve hareketsizlikle alacak çok yolumuz var. 2017'de bunun için müthiş bir atak yapacağız. Çeşitli mecralarda bu işi geliştirmek üzere, hepinizden destek isteyeceğiz." diye konuştu.

Üniversite hastanelerinin mali problemleri 

Akdağ, üniversite hastanelerinin ciddi bir mali problem içerisinde olduğunu belirterek, "Ben bundan dolayı hem çok rahatsızım hem de bu meselenin bir an önce halledilmesi gerektiğine inanıyorum. Üniversitelerimizle görüşüyoruz. Şahsen mali problemlerin çözülmesi hususunda hükümete, onların önüne düşerek gidecek kişiyim. Kendimi öyle görüyorum." şeklinde konuştu. 

Akdağ, üniversite hastanelerine, ayakta tedavi gören hastalar için de daha fazla para ödendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Eğri oturup doğru konuşalım, dünyanın hiçbir yerinde asistanın karşılayıp, asistanın yolcu ettiği bir hasta yoktur. Uzmanlık öğrencisi bir öğrencidir. Bir genelge daha gönderdik üniversitelerimize. Üniversitelerimiz üzerinde çok ciddi bir yaptırımım yok ama hangi yaptırım gerekirse ona da hazırım açıkcası.  Uzmanlık öğrencileri uzmanmış gibi hasta tedavi edip gönderemezler. Kimsenin böyle bir hakkı yok. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde böyle bir uygulama yok. Yapılan bu. Gelin buna mani olalım. Bir müessesede çalışan bir kişi ister kamu ister özel olsun, kendi kazancını o kurumun kazancından ayrı bir kazanç olacağına inanırsa orası batar." 

Akdağ, "Üniversite hastanelerinin bu borçluluğu mutlaka ortadan kaldırılmalı. Bunu yapacağız, yapmak zorundayız. Bunu kaldırırken de mutlaka üniversitelerimizde yapısal bir hastanecilik değişim modeli uygulamalıyız. Aksi takdirde bu iş yürümez. Verimliliği artıracak bir yapısal dönüşümle birlikte üniversite hastanelerini mutlaka kurtarmalıyız. Bunun üzerinde de çalışıyoruz. Maliye Bakanı'mız da Başbakan'ımız da bu hususta çok hassas." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Burcu Çalık

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ay’a bak! 'Ayın Ondördü’ne bak!..

2016-11-14 07:50 - Özel Haber

Saha savaş alanına döndü, 2 kişi yaralandı

2016-11-13 21:57 - Asayiş

Türk-İslam davasının gönüllü askeri: Osman Yüksel Serdengeçti

2016-11-09 15:47 - Çevre-Hayat

'Müslümanların serbestçe ibadet etmeleri büyük kazanç'

2016-11-12 13:32 - Gündem

Vakıfların kira geliri 480 milyon lirayı aştı

2016-11-09 13:32 - Ekonomi

Asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti

2016-11-12 11:32 - Asayiş

AB'den Türkiye için büyüme tahmini

2016-11-09 20:22 - Ekonomi

Caminin çelik para kasasını elektrik süpürgesiyle boşalttılar

2016-11-13 00:12 - Asayiş

Cizre Belediyesi yağmurlama kanallarını temizliyor

2016-11-10 19:52 - Gündem

FETÖ'nün ‘askerlik şubesi’ gibi çalışan ağı çökertildi

2016-11-11 14:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti

19:47 - Siyaset

Bakan Fidan, Polonya Meclis Başkanı Holownia ile Ankara'da görüştü

18:18 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Pina'yı kabul etti

17:37 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Anayasanın ilk 4 maddesine şaşı bakanlar bizim için yok hükmündedir

17:32 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, gazileri kabul etti

15:02 - Siyaset

Günün Manşetleri

Bazı fakülte, yüksekokul ve enstitüler kapatılırken yenileri kuruldu

01:17 - Gündem

Anastasiapolis Antik Kenti'nde yapılacak çalışmalar için acele kamulaştırma kararı

01:02 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, BM oturumunda konuştu

00:37 - Gündem

Şampiyonlar Ligi'nde ilk hafta maçları tamamlandı

00:27 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nde gün boyu devam eden saldırılarında 24 Filistinli hayatını kaybe

00:23 - Dünya