?>

UNICEF, Gazze'deki "insani ara"nın uzatılması çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Hamas ile İsrail arasında varılan uzlaşmanın ardından Gazze'de uygulamaya konulan "çatışmalara insani ara"nın uzatılması çağrısı yaptı.

Dünya - 1 yıl önce

Cenevre

Bir süredir İsrail'in yoğun saldırılar düzenlediği ve büyük yıkıma neden olduğu Gazze'de çalışmalarını yürüten UNICEF Sözcüsü James Elder, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısına çevrim içi katıldı.

AA muhabirinin, "(Gazze'de) En kötü senaryoda insani ara uzatılmazsa ve insani ara sürecinde bölgeye girişi yapılan yardımların devamıyla ateşkese dönülmezse Gazze'deki insanlar ne kadar süre hayatta kalabilir? İnsanların kaldığı barınaklar ve hastaneler ne kadar hizmet verebilir?" sorularını yanıtlayan Elder, "Gazze'deki insani aranın uzatılmaması, saldırıların ve toplu katliamların durdurulamaması, herkesin zihninde kara bir leke olur." dedi.

Gazze'deki "insani ara"nın uzatılması çağrısında bulunan Elder, 7 Ekim'den sonra Gazze'ye gerçekleştirilen saldırıların devamına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

"Gazze'deki 36 hastanenin 26'sı hizmet veremiyor"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris ise Gazze'de yaklaşık 1,8 milyon kişinin yerinden edildiğini ve bunların yarısının çocuk olduğunu kaydetti.

Gazze'de 1,1 milyonda fazla kişinin BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) tesislerine sığındığını kaydeden Harris, bu tesislerin sığınmacılara sağlıklı ortam ve temiz su imkanı sunamadığını aktardı.

UNRWA'nın barınaklarında bulaşıcı hastalık oranının arttığına işaret eden Harris, "Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin neredeyse tamamı kapandı. Gazze'deki 36 hastanenin 26'sı, 72 sağlık ocağından 47'si yakıt yetersizliği ve saldırılar nedeniyle hizmet veremiyor. Geri kalan hastaneler büyük baskı altında ve yalnızca çok sınırlı acil durum hizmetleri sunabiliyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı, 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 241 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu, işgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

Hamas ile İsrail arasındaki esir takası mutabakatı

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

İsrail ile Hamas arasındaki "insani ara" uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde bugüne kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 51 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 150 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Katar, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda "insani ara"nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Musevi kökenli Alman yazar Feldman, Almanya'nın İsrail'e koşulsuz desteğini eleştirdi

2023-11-21 17:27 - Dünya

Altun: Dünya üzerindeki zulüm çarkını adalet odaklı bir mücadeleyle yerle yeksan edeceğiz

2023-11-25 22:23 - Gündem

Kars'ta merada kar yağışına yakalanan besiciler zor anlar yaşadı

2023-11-27 17:38 - Gündem

Galatasaray-Manchester United maçını İspanyol hakem Jose Maria Sanchez yönetecek

2023-11-27 14:11 - Spor

Batı Karadeniz'in kıyı kesimleri için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

2023-11-26 20:58 - Gündem

Yalova'da fırtınanın savurduğu çatı parçaları 2 kişiyi yaraladı

2023-11-25 19:33 - Asayiş

Hem antrenörü hem sporcusu olduğu branşta bileği bükülemeyen gençler yetiştiriyor

2023-11-27 13:42 - Spor

İsrail Başbakanı Netanyahu: Geçici ateşkes sağlansa dahi Hamas'la savaşa devam edeceğiz

2023-11-21 23:37 - Dünya

Kapadokya'da "beyaz" şölen

2023-11-27 14:17 - Çevre-Hayat

Adalet Bakanı Tunç: Kadına yönelik şiddete karşı topyekun mücadelemiz kesintisiz devam edecektir

2023-11-25 09:43 - Siyaset

İlgili Haberler

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu: Trump yönetimiyle tarihi bir fırsat yakaladık

22:27 - Dünya

Ukrayna, Çin'den barış için "kritik rol" oynamasını bekliyor

21:28 - Dünya

Berlin'de yaklaşık 35 bin kişi aşırı sağa karşı gösteri düzenledi

21:22 - Dünya

Trump yönetimi, kovulan nükleer güvenlik çalışanlarını 1 gün sonra yeniden işe almak istedi

20:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor

İsrail Başbakanı Netanyahu: Trump yönetimiyle tarihi bir fırsat yakaladık

22:27 - Dünya

Fenerbahçe, Galatasaray derbisi öncesi hata yapmadı

21:58 - Spor

İsrail’in Gazze katliamındaki gerçek bilançosu -Hasan Enes Karahan, Moskova'dan yazdı-

21:41 - En Son Yazılar