?>

"UNESCO’yu kuran devletiz dersek yanlış bir ifade olmaz"

UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Öcal Oğuz, Türkiye’nin UNESCO’nun kurucu ülkelerinden olduğunu belirterek, "UNESCO’yu kuran devletiz dersek yanlış bir ifade kullanmamış oluruz" dedi. Gaziantep Üniversitesi’nde “Somut Olmayan...

Genel - 9 yıl önce

UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Öcal Oğuz, Türkiye’nin UNESCO’nun kurucu ülkelerinden olduğunu belirterek, "UNESCO’yu kuran devletiz dersek yanlış bir ifade kullanmamış oluruz" dedi.

Gaziantep Üniversitesi’nde “Somut Olmayan Kültürel Mirası Geleceğe Taşımanın Anlamı” konulu bir sempozyum düzenlendi. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun başkanlığındaki sempozyuma, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Öcal Oğuz, Somut Olmayan Kültür Miras Komitesi Üyesi Metin Ekici, Somut Olmayan Kültür Miras Komitesi Üyesi Muhtar Kutlu’nun yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Rektör Coşkun, sempozyumun Gaziantep için çok anlamlı ve verimli olduğunu belirterek, sempozyumda UNESCO’nun yaratıcı kentler listesine giren Gaziantep’in gastronomi alanındaki başarısı ve bunun nasıl sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğinin ele alındığını söyledi.

UNESCO KURULUŞ SÖZLEŞMESİNİ İMZALAYAN 10. ÜLKEYİZ...

UNESCO Milli Komitesi Başkanı Öcal Oğuz ise, 1945 yılında kurulan UNESCO’yu kuran 35 ülkeden birinin Türkiye olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin kurumun kuruluş sözleşmesini imzalayan 10. sıradaki ülke olduğuna dikkat çekti. Sözleşmenin yürürlüğe girmesinde etkin rol oynayan ülkenin de Türkiye olduğunu ifade eden Oğuz, “Dolayısıyla UNESCO’yu kuran devletiz dersek yanlış bir ifade kullanmamış oluruz. UNESCO’nun dili ve üye sayısı şu anda dünya devletleri arasında 195’i UNESCO’nun üyesidir. Bunlardan 194’ü aynı zamanda BM üyesidir. Sadece biri UNESCO üyesidir. Çok istisnadır bu da biziz. BM tarafından devlet olarak tanınmadan önce UNESCO tarafından tanınmıştır. Bunu da şunun için söylemek istiyorum. UNESCO, daha kültürel, daha entelektüel, daha siyasi odağından bağımsız bakabilme niteliklerine sahip bir kurumdur. Çok fazla manipüle edilen bir kurum değildir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ KÜLTÜREL MİRASLAR VAR”

Somut Olmayan Kültür Miras Komitesi Üyesi Metin Ekici ise, Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’nde Türkiye için önemli bazı tarihler olduğunu ifade etti. Ekici, 2006 yılından itibaren UNESCO’nun içerisindeki Türkiye’nin etkin olduğu komitede yaklaşık 10 yıldır gerek ulusal süreçlerde, gerekse uluslararası süreçlerde birlikte çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti. Somut Olmayan Kültür Miras Sözleşmesi’ni UNESCO’nun 2003 yılında kabul ettiğini belirten Somut Olmayan Kültür Miras Komitesi Üyesi Muhtar Kutlu ise, Türkiye’nin de 2006 yılında bu sözleşmeye imza atarak, taraf olduğunu söyledi.

SAFRANBOLU EVLERİ ÇOK DEĞERLİDİR AMA...

Kutlu, şöyle konuştu: “Yanılmıyorsam biz Ankara’dan yola çıktığımızda 166 ülke taraftı. Bir sözleşmeye taraf olmanın ne anlama geldiğini cevaben, bir hukuki belgedir. Taraf olduğunuz bu hukuk karşısında sorunlusunuzdur. Sözleşmenin bize ulaşan ilk yararı, kültürel miras tanımının içeriğini biraz daha genişletmiştir. Bu anlamdaki uluslararası tartışmanın biraz daha ufkunu aşmıştır. Şunu söylemeye çalışıyorum. Sadece miras kavramı somut, yani tarihi alanlar, mimari eserler, eşsiz doğa gibi böyle algının belki bütün bunların ruhunu ve anlamını veren, bütün bunların olmasına sebep olan içinde yaşayan ve yaşamakta olan kültür. Safranbolu evleri çok değerlidir. Miras kültürümüzde yer alıyor. Gittiğimizde evin bacasını, kapısını, avlusunu, haremini hepsini izliyoruz. Ama o evin içinde gelinin nereden çıktığını, cenazenin nerede yıkandığını, ocağın nerede bulunduğunu, tandırda nelerin döndüğünü ancak bütün bunlarla beraber o mimari biçime form kazandırıldığını ıskalıyoruz. Bu mimariyi değerli yapan, önemli yapan içinde yaşanan kültürdür. İşte somut olmayan kültürel miras dediğimiz budur. Aslında sözleşme dediğimiz şey 40 maddeden oluşuyor ve şunları söylüyor; neden korumalıyız, neleri korumalıyız ve nasıl korumalıyız”. Konuşmacılar katılımcıların sorularına da cevap verdi.
Haftanın Öne Çıkanları

LGBT'ci ateist HDP’den cuma namazı şovu: Bu mübarek günde...

2016-03-04 18:29 - Politika

Erdoğan Aslıyüce: Ahmet Yesevi Türk dünyasının manevi lideridir

2016-03-02 22:03 - Kültür Sanat

İhlas ev aletlerine iF Tasarım Ödülü

2016-03-01 13:04 - Ekonomi

TOKİ Sur’a girecek mi!

2016-03-03 11:54 - Genel

Nusaybin şehidini uğurladı

2016-02-28 16:35 - Asayiş

Ece Erken’i oğlu engelledi

2016-03-01 22:34 - Magazin

Diyet yapmadan kilo vermenin 13 yolu

2016-02-28 13:04 - Sağlık

Tam 93 kilo!

2016-03-02 13:40 - Asayiş

Temyiz Mahkemesi, Samsung'u Apple karşısında haklı buldu

2016-02-28 09:32 - Teknoloji

Kirpiler, tilkiler, şahinler... Piknik alanında hayvan katliamı

2016-03-04 15:36 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

"Yüksek karlı gizli fon" dolandırıcılığına ilişkin yeni iddianame

20:07 - Gündem

Beyaz Saray çalışanlarından Biden'a "İsrail'e askeri yardımı kes" çağrısı

19:58 - Dünya

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda can kaybı 3 bin 544'e yükseldi

19:52 - Dünya

IMF ve Ukrayna 1,1 milyar dolarlık finansman için anlaştı

19:38 - Ekonomi

İtalya Başbakanı Meloni: Açlık ve yoksulluk sorunlarını çözmekten çok ama çok uzaktayız

19:32 - Dünya