?>

UNESCO'da plastik kirliliğini konu alan üst düzey etkinlik başladı

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, plastiğin dünya için ciddi kirlilik kaynağı haline geldiğini belirterek "Harekete geçmezsek plastik kirlilik gelecek 40 yıl içinde 3'e katlanacak." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Paris

Başkent Paris'teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) merkezinde "Plastik kirliliğine son vermek için üst düzey etkinlik" adlı program başladı.

61 ülke delegasyonunun katılımıyla başlayan etkinliğin açılışında konuşan Colonna, çevrenin ve biyoçeşitliliğin korunması için ortaklaşa taahhüdün hayati önem taşıdığını söyledi.

Her yıl 11 milyon ton plastik okyanuslara atılıyor

Colonna, plastiğin dünya için ciddi kirlilik kaynağı haline geldiğine işaret ederek "Eğer harekete geçmezsek plastik kirlilik gelecek 40 yıl içinde 3'e katlanacak." diye konuştu.

Her yıl 11 milyon tondan fazla plastiğin okyanuslara atıldığını kaydeden Colonna, plastik kirliliğinin biyoçeşitliliği, vatandaşların sağlığını ve çevreyi tehdit ettiğini ifade etti.

Colonna, bununla ilgili harekete geçilmesi gerektiğine dikkati çekerek geçen yıl Birleşmiş Milletler Çevre Meclisinin (UNEA) Kenya'da plastik konusundan yasal bağlayıcı olan bir anlaşmaya varmak için hükümetler arası bir müzakere komitesi kurduğunu hatırlattı.

Catherine Colonna, gelecek hafta Paris'teki müzakerelerin söz konusu anlaşmanın hedefleri ve ana yönelimlerinin hükümleri konusunda ilk uzlaşmaya varması gerektiğine değindi.

50 yılda doğaya 7 milyar ton plastik salındı

Ekolojik Dönüşüm Bakanı Christophe Bechu da "Plastik kirlilik konusundaki alarmı duyduk." diyerek 50 yılda 7 milyar ton plastiğin doğaya salındığını kaydetti.

Bechu, "Çok basit, nerede ararsak orada plastik buluyoruz" ifadesini kullanarak okyanusların kirliliğinin yüzde 85'inin plastikten oluştuğunu ifade etti.

Christophe Bechu, plastik üretiminin artmaya devam ettiğini kaydederek sırasıyla plastik üretiminin azaltılması, ardından geri dönüşüm meselesinin ele alınması ve atıkların yönetiminin yapılması gerektiğini söyledi.

Bechu, 1 Ocak'tan bu yana Fransa'nın fast foodlarda tek kullanımlık çatal, kaşık, bardak gibi plastik kapların kullanımını yasakladığını anlattı.

Plastik konusu hükümetler arası müzakere ediliyor

UNEA, 2022'de Kenya'nın başkenti Nairobi'de, dünyadaki plastik kirliliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan uluslararası bağlayıcı bir anlaşmanın 2024 yılı sonu itibarıyla imzaya açılmasını öngören kararı kabul etmişti.

Anlaşma, plastik ürünlerin üretimden dönüşüme tüm sürecinin kontrol edilebilmesini ve çevre kirliliğine yol açmasının önlenmesini amaçlıyor.

Söz konusu anlaşmaya varılması amacıyla 5 müzakere faslı düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. İlk müzakere faslı geçen yıl Uruguay'da yapılırken ikinci müzakere faslı Paris'te 29 Mayıs-2 Haziran'da düzenlenecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırım Tatar sürgününün 79. Yılı Başkent Ankara’da düzenlenen etkinlikle anıldı

2023-05-22 07:25 - Özel Haber

Moskova'da Vegas Crocus City'de Stockmann, Mango ve Li-Ning açıldı

2023-05-23 07:03 - Özel Haber

Alman ekonomisi özel tüketimin düşmesiyle resesyona girdi

2023-05-25 10:48 - Ekonomi

Defne Devlet Hastanesi, çalışanlarından da "tam not" aldı

2023-05-26 12:14 - Gündem

Sümela Manastırı'nı yaklaşık 5 ayda 56 bini aşkın kişi ziyaret etti

2023-05-20 17:17 - Kültür Sanat

İngiltere'nin silah ihracatı 2022'de 8,5 milyar sterlinle rekor seviyeye ulaştı

2023-05-22 11:22 - Dünya

Bakan Nebati: Bankacılık sektörümüz, gücünü tartışmasız şekilde ortaya koydu

2023-05-25 00:18 - Ekonomi

Bakan Soylu: Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, bu ülkenin dağlarında bir tek terörist bırakm

2023-05-23 23:27 - Gündem

Güneş enerjisi yatırımları bu yıl ilk kez petrol üretimi harcamalarını geride bırakacak

2023-05-25 09:44 - Ekonomi

Rus güçlerinin ele geçirdiği Bahmut stratejik öneme sahip

2023-05-21 12:53 - Dünya

İlgili Haberler

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi için kurtarma ekibi sevk edildi

20:02 - Gündem

THY'nin yolcu sayısı ocak ayında 6,8 milyona çıktı

19:57 - Gündem

Gümüşhane'de anne ayı ve yavruları görüntülendi

19:52 - Gündem

Fethiye'de kuvvetli rüzgar nedeniyle tekne battı

18:07 - Gündem

TÜBİTAK 32. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni Antalya'da gerçekleşecek

18:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İtalyan futbolcu Nicolo Zaniolo, "6 Şubat"ı unutmadı

21:53 - Spor

Göztepe Kulübü, ceza alınmasına neden olan taraftarın kombinesini iptal edecek

21:47 - Spor

Fed, enflasyonu hedefe geri döndürme konusunda kararlı olduğunu belirtti

21:43 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüştü

21:38 - Siyaset

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi için kurtarma ekibi sevk edildi

20:02 - Gündem