?>

UNESCO ile İvriz'e turist ilgisinin artması bekleniyor

Konya'nın Halkapınar ilçesinde, "dünyanın ilk tarım anıtı" İvriz Kültürel Peyzajı'nın UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmasıyla, bölgeye ilginin artacağı tahmin ediliyor.

Genel - 8 yıl önce

KONYA(AA)-Konya'nın Halkapınar ilçesinde, "dünyanın ilk tarım anıtı", Sannabadae Manastırı, Geç Hitit dönemine tarihlenen kabartma ve sunak alanı gibi mekanlar ile doğal güzellikleri buluşturan İvriz Kültürel Peyzajı'nın UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmasının, bölgeye yerli ve yabancı turist ilgisini daha da artırması bekleniyor.

Bolkar Dağları'nın karlı zirveleri, bol oksijenli yaylaları, buz gibi akan çayı, çayırlarında koşan yılkı atları ve eşsiz doğasıyla İvriz, bölgenin önemli turistik mekanları arasında yer alıyor.

İvriz Mahallesi'nde bulunan, milattan önce 8. yüzyıla tarihlenen Geç Hitit dönemi İvriz Kaya Kabartması, bölgedeki turistik mekanların merkezini oluşturuyor.

Konya Ereğli Yüzey Araştırma Projesi (KEYAR) Başkanı, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Maner, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Ereğli, Halkapınar, Karapınar ve Emirgazi ilçelerinde Tunç ve Demir çağları yerleşimlerini araştırdıklarını söyledi.

Araştırmaların en önemli bölümlerinden birini İvriz'deki çalışmaların oluşturduğunu anlatan Maner, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alan Şubesi Müdürlüğünün desteğiyle yapılan başvuru sonucu bölgenin, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdiğini anımsattı.

Maner, "dünyanın ilk tarım abidesi" olarak nitelendirilen anıtın üzerinde iki kitabe bulunduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Luvice dilinde yazılmış kitabelerde kabartmanın Tuwanuwa kralı Warpalawas tarafından, fırtına tanrısı Tarhunzas'a adandığı anlaşılıyor. Altında, kabartmayı işleyen sanatçı Tiyarmatus'un adı ve kabartmayı kral Warpalawas için kazıdığı yazmaktadır. Kitabe bu açıdan da oldukça önem taşımaktadır. Sanatçının adının geçtiği dünyadaki ilk sanat eserlerinden biridir. Kayanın üzerine kabartma tekniğiyle işlenmiş betimleme, tipik bir Geç Hitit devri anıtı olduğunu gösteriyor. Anıtın 110 metre güneyinde bir kabartma ve sunak alanı bulunuyor. Ambarderesi mevkisinde İvriz anıtının küçüğü bulunuyor. Kabartmanın karşısında, halk arasında Kızlar ve Oğlanlar Sarayı olarak bilinen manastır, Bolkar Dağları'nın yamacına konumlanmıştır."

Muhabir: Yavuz Görür

Haftanın Öne Çıkanları

Abdullah Gül’ün babası yarın toprağa verilecek

2017-05-08 01:02 - Genel

Türkiye'nin ilk milli hava füzeleri IDEF'te görücüye çıkacak

2017-05-08 15:07 - Gündem

'Esed PKK'nın nüfuzunu artırıp Türkiye sınırını ele geçirmek istiyor'

2017-05-07 15:22 - Dünya

'Yenilen pehlivan, güreşe doymaz'

2017-05-05 02:32 - Siyaset

Tam 130 ton !

2017-05-05 14:57 - Asayiş

'Assos, Ayvalık ve İvriz' Dünya Mirası listesinde

2017-05-06 16:22 - Gündem

Fenerbahçe 'pes' etmiyor

2017-05-08 16:14 - Spor

Çağlayan’da inşaat iskelesinde başlayan silahlı kavga kamerada

2017-05-02 20:32 - Asayiş

Başbuğ 'Islak imza'da kumpas davasına müdahil oldu

2017-05-09 01:37 - Gündem

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin altıncı dava yarın

2017-05-08 15:32 - Gündem

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor