?>

Uluslararası Yatırım Zirvesi, 3. gününde 'dijitalleşme' ile devam etti

ABD'den Çin'e kadar tüm dünyadaki uluslararası doğrudan yatırımların geleceğine dair güçlü öngörülerin paylaşıldığı Uluslararası Yatırım Zirvesi, 3. gününde dijitalleşme ile devam etti.

Teknoloji - 4 yıl önce

İstanbul

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkan Yardımcısı ve Siemens Üst Yöneticisi (CEO) Hüseyin Gelis, "Her saniye milyarlarca veri üretiyoruz. Daha iyi bir dünya yaratmak ya da daha iyi bir hayat yaratmak için veri işlemenin anlamları, fırsatları ve sonuçları konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

YASED'den yapılan açıklamaya göre, ABD'den Çin'e kadar tüm dünyadaki uluslararası doğrudan yatırımların geleceğine dair güçlü öngörülerin paylaşıldığı Uluslararası Yatırım Zirvesi, 3. gününde dijitalleşme ile devam etti.

3. günün açılış konuşmasını yapan YASED Başkan Yardımcısı ve Siemens Üst Yöneticisi Gelis, gelecekteki süreçte tartışmalarını şekillendirecek iki dijitalleştirme trendinin olduğunu belirterek, devamla şunları kaydetti:

"Bunlardan birincisi, internet kullanımı (internet of humans) ve özellikle de sosyal medya. İkincisi ise nesnelerin interneti. Daha önce bu kadar farklı sesleri duyma, sorun çözmek için birbirimizle bu boyutta bağlantıya geçme fırsatına sahip olmamıştık. Bu dijital teknoloji, dijitalleşme ve veri sayesinde mümkün oldu. Her saniye milyarlarca veri üretiyoruz. Daha iyi bir dünya yaratmak ya da daha iyi bir hayat yaratmak için veri işlemenin anlamları, fırsatları ve sonuçları konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor."

"Bilim kurgu giderek gerçek oluyor"

Program kapsamında düzenlenen "Hız Kazanan Dijitalleşme" başlıklı panelde konuşan fütürist Gerd Leonhard, 2020'de köklü değişimler yaşandığını, bu yılın "mutlak sıfırlama" dönemi olduğunu belirtti.

Salgının teknolojinin bütün boyutlarında müthiş bir hızlanma getirdiğini vurgulayan Leonhard, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bilim kurgu giderek gerçek oluyor. Filmlerde gördüğümüz şeyler gerçekleşiyor. Sesle kontrol, bilgisayar ile konuşabilme… Yapay zekalı makineler şimdiden bizim gibi konuşabiliyor. Bu da bizim iletişim şeklimizi değiştirecek. Türkiye gibi hızla büyüyen ve bölgenin merkezi haline dönüşmekte olan bir ülke için bu teknolojiler son derece önemli. Büyük veri, bulut bilişim, nesnelerin interneti, kuantum bilişim, sesle kontrol, akıllı sistemler, blockchain, 3D yazıcılar, sanal gerçeklik uygulamaları, genetik mühendislik gibi... Gelecek 10 yılda bunların çok genişleyeceğini düşünüyorum."

MIT Öğretim Görevlisi Emeritus Prof. Dr. Rodney Brooks ise yapay zeka konusunda son 10 yıldır derin öğrenme metodu kullanıldığını, yapay zekada gelecek 20-30 yılda etik sorumluluğu insanların almasını gerektiğini kaydetti.

"Dijitalleşme, tam potansiyelle 10 yılda 15 trilyon dolar katkı sağlayabilir"

Siemens AG Yönetim Kurulu Üyesi ve Smart Infrastructure Üst Yöneticisi (CEO) Matthias Rebellius, pandemi ve iklim değişikliği gibi güncel sorunların akıllı altyapılara, binalara, şehirlere ve şebekelere olan ihtiyacın altını çizdiğini vurguladı.

Mckinsey & Company Kıdemli Ortağı Tamim Saleh de her zaman şirketlerin dijitalleşmeden çok fayda sağlayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Aynı şey analitik için de geçerli. Bir yıl önce çeşitli sektörleri incelediğimiz bir rapor yayınladık. Dijitalleşmede tam potansiyele ulaşılması halinde sağladığı faydaların en az yüzde 20 düzeyinde olduğu sonucuna vardık. Hatta bazı sektörlerde yüzde 50-60. Makro düzeyde bu tam potansiyele ulaşırsa ekonomiye yaklaşık 10 yıl içinde 9-15 trilyon dolar arasında katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ortada müthiş bir potansiyel var."

"Yapay zekanın eşi görülmeyen etkisi olabilir"

Citi Kurumsal Müşteriler Grubu Başkanı Naveed Sultan ise yapay zekanın diğer teknolojik ve dijital gelişmelerle birlikte gerek ölçek gerekse kapsam ve karmaşıklık açısından eşi benzeri görülmemiş bir etkisi olabileceğini belirtti.

Yapay zekanın gelecekte toplumların ve ekonomilerin yapısını değiştirme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Sultan, verimlilik, üretkenlik, yeni hizmetler, veriye dayalı karar verme ve yeni iş modellerini yapay zekanın faydaları arasında sıralarken, ekonomik eşitsizliğin artması, hesap verebilirlik ve sorumluluk konularının da riskler arasında yer aldığını aktardı.

IBM MEA Bölgesi Bulut ve Bilişsel Yazılım Başkan Yardımcısı Mostafa Zafer, bütün dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandığını kaydetti. Yapay zeka bağlamında bu sürecin çok daha hızlı olduğunu belirten Zafer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yapay zeka, Kovid-19 nedeniyle bir ihtiyaç haline geliyor. İnsanlar artık 'yapay zekayı nasıl daha hızlı hayata geçirebilirim' diye düşünüyor. İnsanlar hızla bu teknolojiye adapte olmak zorunda olduğunu görmek durumunda. Şirketler 4 alanda yapay zekadan faydalanmayı düşünüyor. Bir tanesi, sonuçların kestirimi. Kovid ile birlikte insanlar hiç olmadığı kadar ileriyi öngörebilmek istiyor. İkinci alan optimizasyon, üçüncü boyut otomasyon, dördüncü konu ise kişiselleştirme. Yapay zeka özellikle bu bağlamda büyük katkılar sunabilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Altın Marka Ödülleri'nde “Yılın İçecek Markası“ Kızılay Maden Suyu'nun oldu

2020-12-09 13:24 - Genel

Cumhurbaşkanı Habirov: "Başkurtistan ekonomisi zamanın zorluklarına cevap vermeye hazır"

2020-12-09 09:02 - Özel Haber

Beşiktaşlı futbolcu Ghezzal: Tırmanışa geçtik ve galibiyetlerimize devam etmek istiyoruz

2020-12-08 15:31 - Spor

Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku 24 milyar 952,2 milyon dolar oldu

2020-12-03 22:26 - Ekonomi

Foça açıklarında savaş gemisi batığı bulundu

2020-12-06 16:16 - Gündem

Evin altı kaçak kömür ocağına çevrilmiş

2020-12-04 23:56 - Gündem

Haftanın öne çıkan çevrim içi etkinlikleri (07 Aralık-13 Aralık 2020)

2020-12-07 14:11 - Kültür Sanat

Fatih Erbakan: Engellilere hizmet inancımızın gereğidir

2020-12-03 21:05 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan:Hızlı tren hatlarımızı hızla yaygınlaştırıyoruz.

2020-12-05 20:32 - Siyaset

2020-2021 eğitim-öğretim yılı yükseköğrenim burs, kredi başvuru sonuçları açıklandı

2020-12-07 13:27 - Eğitim

İlgili Haberler

Hasankeyf'te "El Cezeri Bilim Merkezi" kuruluyor

15:52 - Teknoloji

Yeni teknolojiler kale ve şatoları da fethediyor

14:52 - Teknoloji

Türk sivil havacılığının doğum yeri Çuhadarağa Sokağı

14:17 - Teknoloji

Türkiye'de bilim merkezi sayısı yıl sonuna kadar 40'a çıkacak

13:43 - Teknoloji

Hava trafiği milli 'İRADE' yazılımıyla kontrol edilecek

13:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile görüştü

02:08 - Siyaset

İstanbul'da TEM Otoyolu'nda seyir halindeki otomobil yandı

02:03 - Asayiş

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü açıldı

01:52 - Gündem

İstanbul'un simgeleri Dünya Prematüre Günü dolayısıyla mor renkle ışıklandırıldı

23:58 - Çevre-Hayat

İsrail'de Ultra Ortodoks Yahudiler zorunlu askerlik karşıtı gösteri düzenledi

23:42 - Dünya