?>

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde 'Türkiye Sosyal Ağ Haritası' sunumu yapıldı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Çağlar'ın sunumuyla sona erdi

Medya - 2 yıl önce

İstanbul

Çağlar, TİM Gösteri Merkezi'ndeki zirvenin son panelinin ardından, "Türkiye Sosyal Ağ Haritası" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Hemen her araştırmacının çalışma için Türkiye'nin ve başka ülkelerin sosyal ağ kullanımına dair verilerine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Çağlar, şunları kaydetti:

"Bunları da bu tür verileri de hangi platformlardan, hangi kaynaklardan giderdiğimiz aşağı yukarı bellidir. Detaylı verilerin olmadığı bir durumda gayet güzel, faydalı platformlardır ve faydalandık fakat bir gün muhtemelen yine birçoğumuzun yaptığı gibi bu çalışmaların metodolojisini merak ettim. Ne zaman yapılıyor, nerede yapılıyor, kaç denekle yapılıyor diye. Alıp uluslararası kullanılan, referans verilen çalışmalar olduğu için ilk etapta çok fazla fark edilmiyor, ihtiyaç hissedilmiyor bu tür bir sorgulamaya. Sonra baktığımda açıkçası nankörlük ve kıymet bilmezlik etmek istemem, yıllarca bu verileri kullandık ama bütün Türkiye için hatta global olarak dünyanın farklı bölgeleri için yorumda bulunmak için yeterli veriye sahip olmadığını fark ettim."

"Farklı bir şey yaptık"

Türkiye'deki durumu anlatmak istediğini ifade eden Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Altı ayda bir e-mail yoluyla yapılan 1500 örneklemli bir anketle bütün Türkiye'nin sosyal hayatına dair, internet kullanımına dair veriler sunuluyordu. Dediğim gibi minnettarım. Yıllarca verileri kullandım. Birileri rakipsizdi, alternatifsizdi ama açıkçası akademisyen olarak Türkiye'de sosyal ağ kullanımıyla alakalı bir şeyler söylediğimde daha sağlam bir veriye dayanmasını tercih ederim. Farklı bir şey yaptık. Dedik ki arkadaşlarla, şikayet etmek yerine bakalım daha iyisini yapabilir miyiz? Bir proje taslağı çıkardık, neler olması lazım bu çalışmanın içerisinde diye ve İletişim Başkanlığına sunduk. Çok sağ olsunlar, hem Başkan Bey Fahrettin Altun Hocamız hem Evren Bey, Çağatay Bey, akademik bir arka planları olduğu için derdimizi kolaylıkla anlatabildik. Normalde bürokratlara gidip bu meseleyi böyle anlattığımızda böyle pek anlamamış bir surat ifadesiyle karşılaşabilirsiniz ama onlara da yani niçin gerekli olduğunu, ne kadar önemli olduğunu çokça anlatmak zorunda kalmadık. Aynı kaygıları bizimle paylaştılar. Nasıl yapabileceğimiz üzerine yoğunlaştık.''

İsmail Çağlar, temelde Türkiye'nin sosyal hayat haritasını çıkarmayı amaçladıklarını ve bunun aynı zamanda bir kamu görevi olduğunu vurguladı.

Çağlar, ''Sağlam, güvenilir, nitelikli bilgiyi sağlamak ve bu bilginin yine kamunun güvencesinden tekrar eder bir şekilde güvenilir olması gerekiyor. Yani bugün var, yarın yok veriler işe yaramıyor fakat süreç içerisinde sürekliliğini temin ederseniz bunun özellikle kullanışlı oluyor. Proje kapsamında Türkiye'nin 7 bölgesinde yılda dört çeyrek yani üç ayda bir araştırmalar yaptık ve bu araştırmalar minimum 2 bin 500 örneklemle yapıldı. Daha sonra bunların hepsini 'sosyalagharitasi.gov.tr' adresinde raporla, infografikle, verilerin ham halini orada sunduk. Ücretsiz bir şekilde hem özel sektörden hem akademiden hem de sivil toplumdan ihtiyaç duyan aktörler bundan faydalanabilsin. 2 yılını tamamladık." diye konuştu.

Çağlar, muadil araştırmalara göre soru formunu detaylı hazırladıklarını belirterek, soru kategorileri konusunda bilgi verdi.

Çalışmanın kazanımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çağlar, sürecin şeffaflığına vurgu yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çukurova Teknokent'te tasarlanan elektrikli araç 'Ceryan'da hedef seri üretim

2022-11-30 13:29 - Teknoloji

"Sahte doktor"un oyununu uzman doktorun dilekçesi bozdu

2022-11-30 16:22 - Sağlık

Film setinde evlenme teklifi

2022-12-02 10:34 - Magazin

Karavana çevirdiği 'school bus' ile 15 bin kilometre yol kat edecek

2022-11-27 16:02 - Magazin

Doktor tenor ile İK uzmanı soprano, müzik tutkusunu sahneye taşıdı

2022-11-28 12:04 - Magazin

Katar, Dünya Kupası maçları için bileti olmayanların da ülkeye girebileceğini açıkladı

2022-12-03 05:48 - Spor

Bayraktar AKINCI'dan TOLUN ile başarılı atış

2022-12-02 19:02 - Teknoloji

AK Parti Heyeti Kanada’da Türklerle bir araya geldi

2022-11-28 09:09 - Siyaset

Batı'nın unutturmak istediği geçmişi, Afrika'da köle ticareti

2022-12-01 12:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Emekli polis memuru 32 yıldır vatandaşın "arzuhalini" kağıda döküyor

2022-12-01 12:18 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail basınına göre, Slovenya, İsrail'in Eurovision 2025'ten çıkarılmasını resmen talep etti

02:48 - Medya

Seyhan Avşar ve T24 sitesindeki haber hakkında resen soruşturma başlatıldı

00:27 - Medya

Arnavutluk, TikTok’u en az 1 yıl yasaklama kararı aldı

22:03 - Medya

Uzmanlar, gelişen teknoloji alanında birlikte çalışma mesajı verdi

13:22 - Medya

AA'nın ilk Genel Müdürü Alaeddin Bey'in vefatının üzerinden 94 yıl geçti

10:37 - Medya

Günün Manşetleri

Jose Mourinho, yarın safra kesesinden ameliyat edilecek

15:53 - Spor

Gaziantep FK evinde kazandı

15:48 - Spor

Filistin Ulusal Konseyinden İsrail'in Kemal Advan Hastanesinde katliam yapabileceği uyarısı

15:23 - Dünya

Almanya'da Noel pazarı saldırganı hakkında geçen yıl ihbar yapıldığı ortaya çıktı

14:58 - Dünya

Afrikalı kadınlar siyasette öncü rol oynamak istiyor

14:52 - Dünya