?>

Uluslararası öğrencilerin tercihi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2015-2016 eğitim-öğretim yılı yabancı uyruklu öğrencilere ilişkin yükseköğretim istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısının 87 bin 966 olduğu bildirildi. Yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan sınav

Eğitim - 9 yıl önce

Son yıllarda YÖK’ün yükseköğretimde uluslararasılaşma çalışmaları kapsamında uluslararası öğrenci temini ciddi bir hizmet kalemi olarak görülüyor. Yurtdışında Türk üniversitelerinin yapmış olduğu çalışmaların Ekonomi Bakanlığı’nca teşvik kapsamında değerlendirilmesi, DEİK’in EEİK (Eğitim Ekonomisi İş Konseyi) aracılığı ile birçok ülkede “Study in Turkey” çatısı altında Türk üniversitelerinin tanıtımını yapması uluslararası öğrencilerin tercihlerini ülkemizden yana kullanmasını sağladı.

"TÜRKİYE, ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN CAZİBE MERKEZİ" 

 Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı olan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın oluşan tablonun gurur verici ama yetersiz olduğunu, Türkiye olarak uluslararası öğrenci sayısının arttırılması gerektiğini vurgulayarak, "Uluslararası öğrenci pazarının dünya ekonomisine toplam katma değeri 200 milyar dolara ulaştı. Türk yükseköğretimi kazandığı tecrübelerle Balkanlar’dan Ortadoğu’ya, Avrupa’dan Asya, Afrika ve Latin Amerika’ya uzanan değerli bir uluslararasılaşma gerçekleştirmektedir. Giderek artan oranda tüm dünya ülkeleriyle eğitimde iş birlikleri yapıyoruz. Türkiye’deki üniversiteler de uluslararası öğrenciler için bir cazibe merkezi haline geldi" şeklinde açıklamalarda bulundu.

GÜVENLİK ENDİŞESİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN TERCİHİNİ ETKİLİYOR

Türkiye’deki üniversiteleri tercih eden uluslararası öğrencilerin yeni kayıt olma oranı önceki yıllarda yıllık yüzde 50 üzerinde iken bu oran son iki yıldır yüzde 10’un altına düştü. Son yıllarda yaşanan terör olayları, mülteci sorunu ve güvenlik endişesi gibi nedenlerin uluslararası öğrencilerin Türkiye tercihlerini etkilediği düşünülüyor. Yaşam ve eğitim maliyetleri birçok Avrupa ülkesine göre oldukça uygun olan Türkiye; son yıllarda bu alanda yaptığı çalışmalarla artan uluslararası öğrenci sayısı ile birlikte birçok Avrupa ülkesini geride bırakabilecek. Yüz bine yaklaşan uluslararası öğrenci sayısına rağmen Türkiye hala dünyada bu alanda söz sahibi ülkeler arasında yer almıyor. ABD, Çin, İngiltere, Avustralya, Güney Kore, Malezya ve Kanada gibi ülkeler uluslararası öğrenci sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaya devam ediyor.

İAÜ SON 3 YILDIR ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI İLE ZİRVEDE 

Türkiye’de ise uluslararası öğrenci sayısı bakımından vakıf üniversiteleri arasında İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) son üç yıldır zirvede bulunuyor. Yaklaşık 3 bin 500 uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü İAÜ; Türk üniversiteleri arasında Suriye, İran, Azerbaycan, Kamerun, Çin ve Nepal gibi ülkelerden gelen öğrencilerin en çok tercih ettiği vakıf üniversitesi konumunda. İAÜ’nün son yıllarda dünyaca tanınmış üniversitelerle yapılan ikili işbirliği anlaşmaları, çok dilli ve kültürlü kampüsü ile aynı zamanda modern teknolojik alt yapısı gibi avantajlara sahip olmasının öğrencilerin tercihlerini etkilediği düşünülüyor.

"DÜNYADA İLK 10 ÜLKE ARASINA GİRECEĞİZ" 

 İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı Selman Arslanbaş, Türkiye’nin gelecek dönemde uluslararası öğrenci sayısı ile dünyada ilk 10 ülke arasına gireceğine inandığını belirterek “Uluslararası öğrencilerin son yıllarda ülkemize olan ilgisinin yapılan tanıtım çalışmalarının çeşitlilik ve verimliliğinin artmasına bağlıyorum. Türk üniversiteleri olarak uluslararası öğrenci temininde dünya üniversiteleri ile yarışır düzeye geldiğimizi düşünüyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak her yıl bin civarında yeni uluslararası öğrenciyi ülkemize ve üniversitemize kazandırıyoruz. Kazandırdığımız ve kazandıracağımız uluslararası öğrencilerle ülkemizin ve Türk yükseköğretiminin tanıtımına İAÜ olarak büyük katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Yurtdışından gelen öğrencilerin ülkemizde aldıkları eğitimi, öğrendikleri Türkçe’yi ve Türk arkadaşlarından edindikleri paylaşımları kendi ülkelerinde bir Türkiye gönüllüsü olarak aktaracaklarına inanıyoruz. Yakın zamanda Türkiye uluslararası öğrenci sayısı ile dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girecektir. Hedefimiz 5 yıl içinde 250 bin uluslararası öğrenciyi ülkemize kazandırmaktır” diye konuştu.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ NEDEN ÖNEMLİ? 

 Örneğin ABD’de 2015 yılında 914 bin uluslararası öğrencinin ülke ekonomisine katkısı 30 milyar dolar oldu. Avustralya'da bu katkı 2010 yılında 19,1 milyar dolar iken, İngiltere’de 8 milyar Sterlin seviyelerinde seyrediyor. Yeni Zelanda'da ise uluslararası eğitimin ülke ekonomisine katkısı 2 milyar dolar düzeyinde. Ülkemizin bölgede hem ekonomik hem de siyasi olarak güçlü̈ ve stratejik konumunun gün geçtikçe daha da önemli hale gelmesi, uluslararasılaşma, medeniyetler ve kültürler arası diyalog ve etkileşimlerin artması, globalleşen dünyada ve özellikle uluslararası öğrenci değişimlerinin arttığı günümüzde, ülkemizdeki üniversitelerin bu anlamdaki sorumluluğunu da artırıyor.  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Caner’in yerine Emre Taşdemir

2016-06-05 13:56 - Spor

"Kul hakkı gasp edip ‘oruç tutuyorum’ demek..."

2016-06-08 14:08 - Politika

TMSF'den Digiturk açıklaması

2016-06-08 14:02 - Ekonomi

Ergene Havzası 4 milyar liralık maliyetle kurtarılacak

2016-06-05 17:51 - Çevre-Hayat

Uluslararası öğrencilerin tercihi

2016-06-09 16:19 - Eğitim

Bakan Albayrak: Kayıp kaçak bedeli hep vardı!

2016-06-03 23:08 - Siyaset

İzmir art arda sallandı

2016-06-06 12:17 - Genel

Colin Kazım Brezilya yolcusu

2016-06-07 13:01 - Spor

Eşinin yanı sıra kaynanası ve görümcesi tarafından da dövülmüş

2016-06-06 13:52 - Yerel haber-Şirket Haber

Reşitken öldürdü, reşit olmadığı ortaya çıktı

2016-06-02 16:53 - Asayiş

İlgili Haberler

'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' ile anaokulu öğrencilerinin sosyal becerileri gelişiyor

12:50 - Eğitim

TFF, güncellenen Futbol Okulları Talimatı ile ilgili detayları paylaştı

05:37 - Eğitim

Kayseri, Sakarya ve Sinop'ta eğitime 1 gün ara verildi

20:27 - Eğitim

Trabzon'da akademisyenler ortaokul öğrencilerine deprem teknolojilerini tanıttı

17:18 - Eğitim

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarının ikinci fazı tamamlandı

22:14 - Eğitim

Günün Manşetleri

Büyükçekmece'de makaslayan tır nedeniyle D-100 kara yolu Edirne yönü trafiğe kapatıldı

23:53 - Gündem

Yunanistan, Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle adalardaki okullarda tatil süresini uzattı

23:48 - Dünya

Suriye'de güvenlik güçleri, Lübnan sınırındaki devrik rejim unsurlarıyla çatışıyor

23:42 - Dünya

ABD'de milyonlarca kişi hafta sonu beklenen yeni kar fırtınasına hazırlanıyor

23:37 - Dünya

DMM, güçlendirme yapılacak okulda eğitime başlandığı iddiasını yalanladı

23:03 - Gündem