?>

Uluslararası finans dünyası nükleer enerjiyle yeniden ilgileniyor

Dünya Nükleer Birliği Genel Direktörü Sama Bilbao y Leon "14 büyük küresel finans kuruluşu 2050'ye kadar nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma taahhüdünü destekleme kararı aldı. Sonraki adım, çok uluslu kalkınma bankalarıyla çalışmak." dedi.

Ekonomi - 5 ay önce

Londra

Küresel çapta nükleer enerji sektöründeki gelişmelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bilbao y Leon, nükleer enerjinin uzun bir süredir dünyadaki en büyük ikinci karbonsuz elektrik üretim kaynağı olduğunu söyledi.

Bilbao y Leon, halihazırda birçok ülkenin nükleer enerji kapasitesini artırma planları yaptığını dile getirerek, "Geçen yıl BM iklim müzakereleri COP28'de 23 ülke nükleer enerji kapasitesini 2050'ye kadar üç katına çıkarma taahhüdünde bulundu. Ülkelerin artan nükleer enerji planlarından ziyade, finans dünyasının nükleer enerjiye yeniden canlanan ilgisi yeni bir gelişme. Son dönemde 14 büyük küresel finans kuruluşu 2050'ye kadar nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma taahhüdünü destekleme kararı aldı. Şu anda finansal kuruluşlar, nükleer endüstrisini daha iyi anlamaya çalışıyorlar ve inceliyorlar. Bunun bir sonraki adımı, çok uluslu kalkınma bankalarıyla çalışmak." diye konuştu.

Bu kapsamda Dünya Bankası ile iletişim halinde olduklarını ifade eden Bilbao y Leon, halihazırda Asya bölgesinde Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkenin yeni nükleer enerji kapasitesi oluşturma planları olduğunu anlattı.

Bilbao y Leon, benzer bir eğilimin görüldüğü Avrupa'da da Çek Cumhuriyeti, Fransa, İsveç, Romanya, Bulgaristan, Polonya ve Hollanda'nın yeni projelerle ilerlediğini kaydetti.

"Teknoloji şirketlerinin son dönemdeki nükleer enerji yatırımları şaşırtıcı değil"

Kanada'da inşa halinde olan küçük modüler reaktör projeleri bulunduğunu ve ABD'de de yeni projeler için önemli miktarda finansal destek sağlandığını aktaran Bilbao y Leon, "Karar vericiler ve politika yapıcıları her zaman mevcut teknolojilerin tüm yelpazesini dikkatle incelemeye ve kendi ülkeleri için bu teknolojilerin en uygun birleşiminin ne olduğuna bakmaya teşvik ediyorum. Nükleer enerjinin maliyeti, özellikle tüm sistemi hesaba kattığımızda, diğer karbonsuz teknolojilerle rekabet edebilir düzeyde." dedi.

Bilbao y Leon, son dönemde teknoloji şirketlerinin küçük modüler reaktörler başta olmak üzere nükleer enerji alanındaki yatırımlarının şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Yoğun elektrik kullanıcılarının uzun süredir fark ettiği şey, uygun fiyatlı 7/24 enerjiye erişime ihtiyaç duymaları ve nükleer bunu sağlıyor. Bu kapsamda küçük modüler reaktörlerin ek fırsatlar getireceğini düşünüyorum." öngörüsünde bulundu.

Dünyada nükleer enerji kapasitesinin artmasına rağmen elektrik talebi ve üretiminin de artmasıyla bu kaynağın küresel elektrik üretimindeki payının yüzde 10 seviyesinde kalmaya devam edeceğini söyleyen Bilbao y Leon, nükleer enerjinin tüm ekonominin karbonsuzlaştırılmasına önemli katkı sunmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Nükleer enerjideki büyümeyi gelişmekte olan ekonomiler yönlendiriyor

Dünya Nükleer Birliğine göre, dünyada geçen yıl sonu itibarıyla elektrik üretmekte olan nükleer enerji kapasitesi 368 gigavat seviyesindeydi. Bu kapasite, 2022'ye göre 3 gigavat artış gösterdi.

Uluslararası Enerji Ajansına göre, 2023'te Belarus, Çin, Güney Kore, Slovakya ve ABD'de toplam 5,5 gigavat kapasiteli 5 yeni nükleer reaktör faaliyete geçti.

Bu yılın ocak-eylül döneminde Çin, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD'de yeni nükleer reaktörlerden 4,5 gigavatlık kapasite şebekeye bağlandı. Aynı dönemde yedi diğer reaktörün inşasına başlandı. Bu reaktörlerin beşi Çin, biri Mısır ve biri de Rusya'da bulunuyor.

Ekim 2024 itibarıyla dünyada yaklaşık 75 gigavat kapasiteli 62 reaktör inşa halinde bulunurken, bu reaktörler elektrik sistemlerine bağlandığında küresel nükleer enerji kurulu gücü mevcut seviyesine göre yüzde 20 artmış olacak.

IEA'e göre, gelişmekte olan ekonomiler nükleer enerjideki büyümeyi yönlendiriyor. Özellikle Çin'in, 2035'e kadar küresel nükleer enerji kapasitesindeki artışın en az yüzde 40'ını oluşturacağı öngörülüyor. Bu projeksiyonlara göre Çin, tüm senaryolarda 2030 civarında dünyanın en büyük nükleer enerji kapasitesine sahip olacak.

Nükleer enerji kapasitesindeki istikrarlı artışla, bu kaynağın küresel elektrik üretiminde halihazırda yüzde 10 olan payını koruması bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'de mahkeme, Musk'ın düzenlediği çekilişin başkanlık seçimlerine kadar sürebileceğine h

2024-11-05 13:23 - Dünya

Arda Güler ve Kenan Yıldız, dünyanın en değerli 21 yaş altı 10 futbolcusu arasında

2024-11-08 11:37 - Spor

Angolalı ampute sporcu Felix Trabzon'da futbol oynamaktan mutlu

2024-11-02 12:47 - Spor

Turkcell'den yılın üçüncü çeyreğinde güçlü ve sürdürülebilir büyüme

2024-11-08 11:52 - Ekonomi

Karabağ Savaşı gazisi Ahmedov, Azerbaycan'ın zaferinde payının olmasının gururunu yaşıyor

2024-11-07 11:52 - Dünya

Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, kırmızı mercanları tanıtmak için Ayvalık'ta dalış yaptı

2024-11-04 11:58 - Çevre-Hayat

Kartal'da işçilerin eylemi nedeniyle biriken çöplere vatandaş tepki gösterdi

2024-11-03 17:02 - Gündem

Süper Lig'de 12. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

2024-11-06 16:32 - Spor

Nadir görülebilen kuş türü "dağ cılıbıtı", Şanlıurfa'da görüntülendi

2024-11-06 11:53 - Çevre-Hayat

Ticaret Bakanı Bolat İSEDAK toplantısı için Türkiye'ye gelen mevkidaşları ile buluştu

2024-11-03 21:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye jeotermal enerji kapasitesini 10 katına çıkarabilir

14:43 - Ekonomi

Trabzon'da mezgit ve istavrit kilogramı 250 liradan satılıyor

14:32 - Ekonomi

Türk iş kadınlarının katılımı ile Tunus’ta iş forumu düzenlendi

12:18 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2,9 trilyon liralık ticaret hacmini mercek altına aldı

12:12 - Ekonomi

Türkiye'den 3 ayda 673 milyon dolarlık otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı

12:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kalın, kanlı olur mu? -Ramazan Topraklı yazdı-

05:50 - En Son Yazılar

Trump, dünyanın tarifeler konusundaki ciddiyetlerini fark etmesini olumlu değerlendirdi

02:17 - Dünya

Trump, Rusya ve Ukrayna'ya anlaşmaları durumunda 'büyük ticaret' yapmayı teklif etti

01:52 - Dünya

'Narkokapan-Ankara Operasyonu' kapsamında tutuklu sayısı 566'ya yükseldi

01:02 - Asayiş

LaLiga'da Real Madrid evinde Athletic Bilbao'yu son dakika golüyle yendi

00:23 - Spor