TBMM (AA) - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, "Fransa, İngiltere ve Çin elektrikli araba konusunda atılım yaparken gözlerini diktikleri ilk konu arabaların yapımı değil, alt yapısı. Şarj yerleri yaptıktan ve elektrik santrallerini buna dayanıklı hale getirdikten sonra arabaya geçiyorlar. Tersini yapmamak lazım." dedi.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında toplandı.
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, komisyona dünyada enerji alanında yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verdi, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Dünyada 67-68 nükleer santralin inşaat halinde bulunduğunu belirten Birol, bunların hemen hemen yarısının Çin'de olduğunu söyledi.
Nükleer santral yapımında yatırım maliyetinin fazla olduğunu ve Avrupa ülkelerinin çoğunda elektrik tüketiminin hızlı bir şekilde artmadığını belirten Birol, "Avrupa ülkelerinin çoğunda yeni nükleer santral yapma iştahı yok. Türkiye dışında nükleer santral yapma isteği olan ülkeler, Çin, İngiltere, Polonya, Çek Cumhuriyeti." ifadesini kullandı.
Nükleer enerji santral yapımının, partner ülkeye ciddi bağımlığa yol açtığını, herhangi bir ülkeye çok bağımlı olmamak gerektiğini dile getiren. Birol, partner seçerken ekonomiklik, güvenlik ve teknoloji konularına dikkat etmek gerektiğinin altını çizdi. Birol, Türkiye'nin hem yenilenebilir hem de nükleer enerjiye ihtiyacı bulunduğunu bildirdi.
Elektirikli araçlara ilişkin soru üzerine de Birol, geçen hafta Toyota'nın, 2025'ten itibaren tüm araçlarının elektrikli versiyonlarını yapma kararı aldığını anımsattı.
Birol, şu an dünya sokaklarında dolaşan 1 milyar arabanın 2 milyonun elektrikli olduğunu, bunun da 1 milyonunun Çin'de bulunduğunu vurguladı.
Her 10 arabadan 3 ya da 4'ününün elektrikli olma ihtimali bulunduğuna dikkati çeken Birol, petrol şirketlerinin "Artık petrole ihtiyacı kalmayacak mı?" diye sorduğunu aktardı.
Birol, "Petrol tüketiminin ana tetikleyicisi arabalar değil, kamyon, uçak ve petrokimya tesisleri. O nedenle dünyanın petrole senelerce ihtiyacı olacak ama petrole talebin büyümesinde yavaşlama olacak." dedi.
Fransa, İngiltere, İsveç, Norveç ve Hollanda'da 2025 yılında dizel otomobil satışının yasaklanacağını, ancak mevcut arabası olanların kullanıma devam edeceğine dikkati çeken Birol, şunları kaydetti:
"Fransa, İngiltere ve Çin elektrikli araba konusunda atılım yaparken gözlerini diktikleri ilk konu arabaların yapımı değil, alt yapısı. Şarj yerleri yaptıktan ve elektrik santrallerini buna dayanıklı hale getirdikten sonra arabaya geçiyorlar. Tersini yapmamak lazım. Yoksa çok fazla elektrikli araba kullanırsanız, şebekeniz ona dayanıklı değilse sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle önce alt yapıyı sonra arabayı yapmak lazım."
Muhabir: Yıldız Aktaş