?>

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrailli yetkilileri yargılayabileceği savunuluyor

UCM üyesi bazı ülkeler, Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer hakkında UCM'nin yargı yetkisine sahip olduğunu beyan etti

Dünya - 3 ay önce

Lahey

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyesi bazı ülkeler, Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer hakkında UCM'nin yargı yetkisine sahip olduğunu beyan etti.

İspanya, İrlanda, Kolombiya, Brezilya, Filistin, Güney Afrika, Bangladeş, Bolivya, Komorlar ve Cibuti, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında "yakalama kararı" çıkartılması talebini değerlendiren UCM'nin ilgili ön inceleme dairesine sunduğu yazılı beyanda, Mahkemenin Roma Statüsü uyarınca Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisine sahip olduğunu belirtti.

Güney Afrika, Bangladeş, Bolivya, Komorlar ve Cibuti’nin ortak yazılı beyanında UCM’nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nün 58. maddesi uyarınca Mahkemenin tutuklama emri çıkarma yetkisi bulunduğu ifade edildi.

Kolombiya, UCM'nin, işgal altındaki topraklar da dahil olmak üzere Filistin topraklarında işlenen eylemler üzerinde yargı yetkisine sahip olduğunu savunurken, Brezilya Oslo Anlaşmalarının UCM'nin Filistin'deki durum üzerindeki yargı yetkisini hiçbir şekilde engellemediğini kaydetti.

Şili ve Meksika ortak beyanlarında Oslo sürecinin UCM’nin İsrailli yetkililer aleyhine yapacağı yargılamaları engellemediğini savundu.

19 Birleşmiş Milletler (BM) raportörü ve uzmanı yargılamayı destekliyor

UCM’ye ortak beyanda bulunan 19 BM raportörü ve uzmanı, UCM’nin İsrailli yetkililer hakkında yargılama yetkisine sahip olduğunu, Netanyahu ve Gallant hakkında soruşturma yürütülebileceğini bildirdi.

Ortak beyanda "işgal altındaki Filistin topraklarında adaletin sağlanmasının daha fazla geciktirilmemesi" çağrısında bulunuldu.

ABD, Almanya, Çekya ve Macaristan, İsrail'in tezlerini savundu

UCM'ye taraf olmayan ABD ile UCM üyesi Almanya, Çekya ve Macaristan ise Mahkemeye sundukları beyanlarında İsrail’in tezlerini savundu.

Oslo Anlaşmaları kapsamında İsrail vatandaşları tarafından işlenen fiiller üzerindeki münhasır yargı yetkisinin İsrail'de olduğunu savunan ABD, UCM'nin İsrailli yetkililer hakkındaki soruşturmayı bu ülkenin yerel kurumlarına bırakması gerektiğini belirtti.

Çekya ve Macaristan, Oslo Anlaşmalarının, Filistin’in ve dolayısıyla UCM’nin İsrailli yetkililer üzerindeki yargı yetkisini kısıtladığını ileri sürerken Almanya, İsrail'in kendi vatandaşlarının karıştığı suçları kendisinin soruşturması için UCM’nin zaman vermesi gerektiğini iddia etti.

STK ve hukukçular her iki görüşü de savunuyor

Londra, New York ve Ottowa merkezli Yahudi kuruluşları UCM’nin İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisi olmadığını iddia ederken Filistin destekçisi sivil toplum kuruluşları (STK) ve Arap Ligi, İsrailli yetkillerin UCM’de yargılanabileceği görüşünü savundu.

UCM, 23 Temmuz tarihli kararında, 64 kişi, kuruluş ve ülkeden gelen talebi kabul ederek, İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisi olup olmadığına ilişkin "beyanda bulunma" yetkisi vermişti. UCM'ye beyan sunulması için öngörülen süre ise bugün sona erdi.

İngiltere'nin girişimi eleştirilmişti

İngiltere, 10 Haziran 2024'te "Filistin'in Oslo Anlaşmaları uyarınca İsrail vatandaşları üzerinde cezai yargı yetkisi kullanamadığı durumlarda, UCM'nin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi kullanıp kullanamayacağı" konusunda yazılı beyanla gözlemlerini sunma talebinde bulunmuştu.

UCM Ön İnceleme Dairesi, 27 Haziran 2024'teki kararında, İngiltere'nin talebini kabul ederek, 12 Temmuz 2024'e kadar yazılı görüşlerini sunması talimatını vermişti. UCM, İngiltere'nin yanı sıra UCM'ye görüş sunmak için izin isteyenlerin taleplerinin 12 Temmuz 2024'e kadar sunulması gerektiğini belirtmişti.

İngiltere'nin görüş sunma girişiminin, halihazırda yavaş ilerleyen UCM'deki Filistin soruşturmasını yavaşlatacağı yönünde eleştiriler gelirken, İngiltere'nin, Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkabileceği dile getirilmişti.

İngiltere adına UCM'ye talebi iletilen, dönemin Başbakanı Rishi Sunak, UCM Savcılığının "yakalama kararı" çıkartılması için başvuru yapmasına, Gazze'deki duruma yardımcı olmayacağını söylemiş ve buna karşı çıkmıştı.

İngiltere'de 6 Temmuz'da görevi devralan Başbakan Keir Starmer hükümetinin ise Sunak hükümetinden farklı olarak Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkmayı düşünmediği ve beyanda bulunmayacağı bilgisi basına yansımıştı.

UCM'ye beyanda bulunma usulü

UCM Muhakeme Kurallarının 103. maddesi uyarınca, yargılamanın herhangi bir aşamasında, davanın doğru bir şekilde karara bağlanması için gerekli görürse bir devlet, kuruluş veya kişinin, yazılı veya sözlü olarak UCM'ye görüş bildirmesine izin verilebiliyor.

Latince "Amicus Curiae" (mahkemenin arkadaşı) olarak ifade edilen bu usul, dava hakkında karar vermeden önce konuya ilişkin alınan bilgi içerikli beyanlar anlamına geliyor.

Bağlayıcı olmayan tavsiye niteliğindeki bu beyan sunma usulü, birçok ülke ve kuruluş tarafından Mahkemenin vereceği kararı etkilemek amacıyla kullanılıyor.

Savcılığın, UCM'ye sunulacak Amicus Curiae beyanlara cevap verme hakkı bulunuyor.

UCM, daha önce eski Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir hakkındaki dava ve Filistin topraklarındaki yargı yetkisine ilişkin, UCM Muhakeme Kurallarının 103. maddesi uyarınca Amicus Curiae beyanda bulunulmasına izin vermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Narkoçelik-30' operasyonlarında 1,5 ton metamfetamin ele geçirildi

2024-08-03 08:47 - Asayiş

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, Vestel'in Rusya'ya dönmesi için devreye girdi

2024-08-05 08:18 - Özel Haber

Cavit Çağlar'ın Vestel'in Rusya'ya dönmesi için yaptığı görüşmeler son derece verimli oldu

2024-08-06 19:07 - Özel Haber

Bilal Erdoğan: İsmail Heniyye hayatını halkının özgürlüğüne adamış bir kahramandı

2024-08-03 22:28 - Gündem

Alman mahkemesi İsrail'e silah ihracatının durdurulması talebini yine reddetti

2024-08-10 00:02 - Dünya

Değişim ve Yükseliş Derneği, Rıza Müftüoğlu Başkanlığında kuruldu!

2024-08-08 07:48 - Özel Haber

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Paris 2024 çeyrek finalindeki rakibi Çin oldu

2024-08-05 00:57 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan'dan, "Erdoğan'ın Yanındayız" paylaşımı

2024-08-03 01:17 - Siyaset

Rusya'da mesajlaşma uygulaması Signal yasaklandı

2024-08-10 00:38 - Medya

Irak yargısı, terör örgütü PKK ile ilişkili 3 sözde partiyi yasakladı

2024-08-06 00:52 - Dünya

İlgili Haberler

İspanya'daki sel felaketinde ölü sayısı 211'e çıktı, halen çok fazla kayıp var

16:38 - Dünya

Batı Trakya Türkleri, yangınlardan etkilenen bölgelere fidan dikiyor

15:47 - Dünya

Fransa İçişleri Bakanı Retailleau, ülkesinde artan cami saldırılarını kınadı

15:27 - Dünya

Hindistan'da 1901'den bu yana en sıcak ekim ayı yaşandı

14:57 - Dünya

Rusya: Harkiv’de ve Donetsk’te iki yerleşim yerini ele geçirdik

14:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Van'da hastanede silahlı saldırı sonucu biri sağlık çalışanı 2 kişi hayatını kaybetti

16:58 - Gündem

AK Parti 8. Büyük Olağan Kongresi sürecinde ilk il kongresi, Malatya'da yapılacak

16:42 - Siyaset

İspanya'daki sel felaketinde ölü sayısı 211'e çıktı, halen çok fazla kayıp var

16:38 - Dünya

Trabzonspor Başkanı Doğan: En önemli konumuz vergi ve piyasaya kalan borçlardan kurtulmak

16:33 - Spor

Karaman'daki Yollarbaşı Göleti'nde kuraklığın etkisi görülüyor

15:53 - Gündem