?>

Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'nın tanıtım toplantısı yapıldı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, "Vatandaş bize sormadan ona 'Çocuğun şu okula gidecek, kayıt yaptır', 'Vergi borcunu öde' gibi hatırlatma yapacağız." dedi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

Ofisin himayesinde, Bilgi Güvenliği Derneği tarafından 18-19 Ekim tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonlarında düzenlenecek Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'nın (ISC TÜRKİYE) tanıtım toplantısı, derneğin Ankara'daki binasında yapıldı.

Koç, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin yeşil ve dijital dönüşümde lider ülkelerden olmasını hedeflediklerini, ülkenin dijital dönüşümüne ön ayak olmanın en önemli görevleri olduğunu söyledi.

Bu anlamda e-Devlet uygulamasının en önemli dijital yüzleri olduğunu dile getiren Koç, 1,4 milyar nüfuslu Hindistan'da 24 milyon kullanıcı bulunduğunu, Türkiye'de ise bu sayının 66 milyonluk 18 yaş üzeri nüfusta 64 milyona ulaştığını bildirdi.

Koç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Zirvesi'nde de e-Devlet altyapısını anlattığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"ISEDAK ve Türki Devletler ortamında e-Devlet yapısını anlatmak istiyoruz. Buna başlamak, bitirmekten daha zor. Bizimki 15 yıl önce başlayan bir süreçti. Bu sebeple ben ülkelere 'en azından başlayın' tavsiyesinde bulunuyorum. Arkası kar topu etkisiyle devam ediyor. Biz 64 milyon nüfusta 3,5 milyar işlem sayısına ulaştık. Kişi başı 10 lira gibi tasarruf sağladığımızı hesaplarsak büyük bir miktar oluyor. Bu yıl 4,5 milyar işlem hedefine emin adımlarla gidiyoruz. 4,5 milyar kez vatandaşımız kamu kurumuna gitmeden işlem yapabilecek."

"e-Devlet uygulaması 3'e bölünmeli"

Amaçlarının e-Devlet gibi katma değerli hizmetleri artırabilmek olduğunu dile getiren Koç, şöyle dedi:

"e-Devlet uygulaması aslında vatandaşa, iş dünyasına ve kamu kurumları arasında olmak üzere 3'e bölünmeli. Artık proaktif e-Devlet'e geçmemiz gerek. Vatandaş bize sormadan ona 'Çocuğun şu okula gidecek, kayıt yaptır', 'Vergi borcunu öde' gibi hatırlatma yapacağız. Kişisel asistan gibi dijital bir boyuta dönüşeceğiz. Özellikle yapay zeka destekli geliştirmelerle de ileride çok güzel olacak."

"2025'te 50 bin yapay zeka uzmanı analisti yetiştirmeyi hedefliyoruz"

Koç, herkesin veri üreten fabrikalara dönüştüğünü, artık güvenli üretmeye ve onu korumaya odaklanmaları gerektiğini söyledi.

Siber güvenlik alanında insan kaynağına ihtiyaç olduğuna işaret eden Koç, şöyle konuştu:

"Bu kişilerin illa mühendis olmasına gerek yok. Tır şoföründen siber güvenlik uzmanı yaptık. Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulunu açtık. Bu okul tek olacak. Eğitim kalitesini yükselteceğiz. Seneye mezunlarımızı vereceğiz. Öğrenciler bu okula yüzde 1'lik dilimle giriyor. Siber vatanda gücümüze güç katacak geleceğin siber güvenlik uzmanları burada yetişecek. Amacımız herhangi bir siber saldırıya maruz kaldığımızı anlamakta geç kalmamak. En hızlı şekilde bundan haberdar olmak ve aksiyon almak. Yetiştirdiğimiz uzmanların haber alma kısmında bize faydalı olacağına inanıyoruz. 2025'te 50 bin yapay zeka uzmanı analisti yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bunu belli oranda tuttursak bile bizim için büyük başarı."

"Kamu, veriyi depolanacak bir şey olarak görmemeli"

Koç, yapay zekada etik boyut tartışmalarına dikkati çekerek, bu konudaki gelişmelerin dünya devlerinin tekelinde olmasını istemediklerini, ülkenin dijital egemenliğine saygı gösterenlere kapılarının açık olduğunu belirtti.

Gelecekte kuantum ve uzayın konuşulacağını, bu alanlara yüksek AR-GE fonları ayrıldığını, buna karşın Afrika'da büyük düzeyde açlık ve fakirlik olduğunu söyleyen Koç, kaynakların doğru yere kanalize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Koç, verinin dolaşımının önemine işaret ederek, "Kamunun veriyi depolanacak bir şey olarak görmemesi lazım. Kamunun verisini açık hale getirip vatandaşın kullanımına açmayı amaçlıyoruz. Açık verilerin canlı olması, akması lazım. Akıllı şehirler için akıllı insanların akılcı şekilde o verileri kullanabilmesi lazım." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karabüklü Radiye Teyze, ilerlemiş yaşına rağmen tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor

2023-09-20 11:58 - Çevre-Hayat

NATO askerlerinden Almanya'da Türk kızına tecavüz! -Videolu haber, Okay Deprem bildiriyor-

2023-09-22 08:58 - Özel Haber

Savaş Sancak, 27 yıllık tecrübeyi ‘Hayatımız Roman’la taçlandırdı

2023-09-18 09:35 - Magazin

Kadıköy Sahili'nde çevre temizliği yapıldı

2023-09-16 16:37 - Çevre-Hayat

Arnavutluk’ta nüfus ve konut sayımına başlandı

2023-09-18 16:42 - Dünya

Hollandalı turist yüzmeyi ve dalmayı öğrendiği Kuşadası'ndan 27 yıldır kopamıyor

2023-09-16 12:57 - Magazin

Sarıyer'de devrilen su yüklü paletin altında kalan kişi yaralandı

2023-09-15 14:48 - Asayiş

Galatasaray, bu sezon 218 milyon avro ile tarihi gelir elde etti

2023-09-16 13:57 - Spor

Trabzonspor, Beşiktaş'ı konuk edecek

2023-09-16 10:33 - Spor

Askerine kask arayan, Türk şirketin kapısını çalıyor

2023-09-17 17:12 - Teknoloji

İlgili Haberler

HAK bugüne kadar 91 "helal akreditasyon" kararı aldı

14:52 - Ekonomi

Yeni yapılacak kamu binalarına 'yeşil sertifika' zorunluluğu getiriliyor

14:38 - Ekonomi

Rize-Artvin Havalimanı'nda yolcu sayısı 2,5 milyonu aştı

13:38 - Ekonomi

İşverenler, İŞKUR'un Aday Havuz Sistemi aracılığıyla 2 ayda 50 bin işçiye ulaştı

11:38 - Ekonomi

Depremden etkilenen işletmelere Hazine kefaletiyle 30,5 milyar liralık kredi imkanı

11:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gaziantep FK, evinde rakiplerine geçit vermiyor

09:13 - Spor

İsrail ordusu, Şucaiyye Mahallesi'ndeki yüzlerce Filistinliyi yerinden etti

08:58 - Dünya

Ekvador'da Türkiye'nin Guayaquil Fahri Başkonsolosluğu açıldı

08:43 - Dünya

Başkent kar yağışıyla beyaza büründü

08:38 - Gündem

Afyonkarahisar'da 3 aracın karıştığı trafik kazasında 30 kişi yaralandı

08:28 - Gündem