?>

Uluslararası basından Yunanistan'daki geri itmelere ilişkin ortak araştırma

Araştırmaya göre, Yunanistan mültecileri zorla çalıştırarak diğer mültecileri geri itmelerinde yardımcı olmaları karşılığında kısa süreli oturum izni veriyor

Medya - 3 yıl önce

Atina

Yunanistan'ın, Meriç sınırından ülkeye geçen sığınmacıları, ülkede bir süre kalmalarına izin verilmesi karşılığında diğer sığınmacıların itilmesinde kullandığı ileri sürüldü.

Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, ARD Report München ve Der Spiegel’in araştırması sonucu yayımlanan ortak habere göre, geri itmelere tanıklık eden 6 sığınmacı, kendilerinin de polis baskısıyla bu geri itmelerde rol aldığını anlattı.

Geri itmelere yardım etmeleri için bir aylık oturma izni

Geri itme operasyonları arasındaki süreçte polis tarafından kilit altında tutulan sığınmacılar, Yunanistan polis karakolu bahçesindeki kulübede yaşayan bir Suriyeli tarafından diğer sığınmacıları tekne ile Türkiye’ye geri itmede görevlendirildiklerini öne sürdü.

Sığınmacıların ifadelerine göre, polis ise bu hizmetin karşılığında kendilerine Yunanistan'da bir ay kalmayı sağlayacak izin verdi.

Geri itilen göçmenlere kötü muamele

Kendisini "köle" olarak tanımlayan iki sığınmacı, polisin düzensiz göçmenleri aşırı kalabalık şişme botlarla Türkiye'ye geri itmeden önce soyup üzerlerindeki eşyaları aldığını ve onlara hakaret ettiğini anlattı.

Yunanistan'ın Türkiye sınırı yakınlarındaki Tychero polis karakolunda üç ay geçirdiğini ifade eden Suriyeli bir sığınmacı da sığınma talebinde bulunmak üzere Meriç'i geçtiğinde, kendisinin de dahil olduğu düzensiz göçmen grubunu polisin darbedip soyarak kalabalık hücrelere hapsettiğini aktardı.

Suriyeli sığınmacının ifadesine göre, İngilizce bilmesinin anlaşılmasının ardından, kendisine gündüz hücrede kapalı kalıp, gece geri itmelere yardım etmek koşuluyla bir aylık oturma izni sözü verildi.

Bu anlaşmayı kabul etmemesi halinde insan kaçakçılığı suçuyla hapse girebileceği belirtilen sığınmacıya, bu görev karşılığında kendisine ödeme yapılmayacağı ancak geri itilen göçmenlerin eşyalarına el koyabileceği söylendi.

Neo Cheimonio polis karakolunda tutulan üç Suriyeli de benzer hikayeler anlattı. İnsan kaçakçıları ile 5 bin avro ücret karşılığı anlaştıklarını söyleyen sığınmacılar, geri itilmemek adına geri itmelerde Yunan polisi ile iş birliği sözü verdiklerini ileri sürdü.

Yunanistan makamları, geri itmelerle ilgili uluslararası insan hakları örgütleri, uluslararası basın, siyasetçiler ve birçok kurumun iddialarını bugüne kadar hep reddetti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycan'da ata sporunu yaşatan savaş gazisi Anar İbrahimov, duygularını dikGAZETE'ye aktardı

2022-06-28 05:56 - Özel Haber

Kaybetmeyi unutan Swiatek, ilk Wimbledon zaferinin peşinde

2022-06-25 11:21 - Spor

Trabzonspor'da yeni sezon hazırlıkları başladı

2022-06-27 21:41 - Spor

Bangladeş ve Hindistan son yılların en büyük sel felaketi ile karşı karşıya

2022-06-25 14:07 - Dünya

Rusya: Kiev'de füze üretilen binaları yüksek hassasiyetli füzeyle vurduk

2022-06-27 17:35 - Dünya

Moldova, AB'ye 'adaylık statüsü' yolculuğunda siyasi krizler yaşadı

2022-06-24 15:16 - Dünya

CSKA Moskova'dan Yusuf Yazıcı'ya veda

2022-06-23 14:45 - Spor

İçişleri Bakanlığı, orman yangınlarına karşı valilikleri yeniden uyardı

2022-06-22 11:55 - Gündem

İLBANK'tan Isparta'ya 279 milyon liralık destek

2022-06-25 15:24 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'NATO Zirvesi' için yarın İspanya'ya gidecek

2022-06-27 21:58 - Gündem

İlgili Haberler

USAID'in medya fonlarını kesmesinden BBC de etkilendi

18:07 - Medya

ABD'nin gündemindeki USAID, uluslararası medya operasyonlarında da rol aldı

17:27 - Medya

Amerikan yardım kuruluşu USAID'in medyayı fonlamasındaki rolü tartışılıyor

17:17 - Medya

Amazon'un net satış ve karı geçen yılın son çeyreğinde arttı

05:52 - Medya

USAID'in, 2023'te 6 bin 200 gazeteciyle 707 medya kuruluşuna fon sağladığı iddiası

05:48 - Medya

Günün Manşetleri

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Putin, Rus hükümetine enflasyonu düşürme talimatı verdi

18:43 - Dünya

AB, ABD'nin tarifesine sert karşılık verecek

18:37 - Dünya

Tesla satışları Avrupa'da sert fren yaptı

18:27 - Ekonomi

Almanya'nın ihracatı 2024'te de geriledi

18:23 - Ekonomi