?>

'Ülkemizin ihtiyacı olan bal Türkiye arıcısının elinde var'

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin, "Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde düşüşe rağmen çam balı üretimiyle rahatız. Ülkemizin ihtiyacı olan bal Türkiye arıcısının elinde var." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

BURSA - CEM ŞAN

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, bal üretiminde sıkıntı olmadığını belirterek, "Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde düşüşe rağmen çam balı üretimiyle rahatız. Ülkemizin ihtiyacı olan bal Türkiye arıcısının elinde var." dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs, haziran aylarının özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yağışlı geçtiğini, önce 'bal çok olur' diye düşünerek bu duruma sevindiklerini ancak yağışların hiç kesilmediğini söyledi.

Yağışlarla aynı dönemde görülen samyelinin bitkilerin çiçeklerini kuruttuğunu, bu yüzden Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde arıcıların yeterli bal alamadığını ifade eden Şahin, bu bölgelerde bal üretiminin yüzde 40-50'lere varan oranda azaldığını dile getirdi.

Çiçek balı üretimindeki düşüşü çam balıyla kapattıklarını belirten Şahin, "Bizi kurtaran çam balı üretimi oldu. Kestane balı üretiminde de biraz düşüş yaşandı ama çam balı üretimiyle açığımızı kapattık. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde düşüşe rağmen çam balı üretimiyle rahatız. Ülkemizin ihtiyacı olan bal, Türkiye arıcısının elinde var. Çam balındaki artış yüzde 50'lik kaybı karşılıyor. Bu konuda bir sıkıntımız yok." diye konuştu.

Şahin, arı kovanlarının kayıt altına aldığına işaret ederek, "Bu sevindirici bir gelişme. Türkiye'de şu anda kayıt altında 7 milyon 900 bin kovanımız var. Hepsi plakalı. Kayıtsız kovanımız yok. Bu kayıtlı kovanlarımızla ürettiğimiz balları da ortaya koyalım ki sanayide tatlandırıcıyla üretilenle arıcının ürettiği balı ayrıştıralım. Eğer arıcıda bir yanlışlık varsa o da ortaya çıkar ama biz arıcılar olarak kendimizden eminiz." ifadesini kullandı.

"Türkiye'de kilometrekareye 9-10 kovan düşüyor"

Türkiye'nin, kilometrekareye düşen kovan sayısı bakımından dünyada birinci sırada olduğunu dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Türkiye'de kilometrekareye 9-10 kovan düşüyor. Çam bölgelerinde 30-40 kovan düşüyor. Dünyada ortalama kilometrekareye bir kovan düşüyor. 15-18 yıl önce kovan başına alınan bal 19-20 kilogramdı. Şu anda kovan başına alınan bal 14 kilogram olarak istatistiklere geçiyor. Bizim verimi artırmaya yönelik çalışmamız lazım. Üretim alanlarını genişletmemiz lazım. Çam ve kestane balı üretim alanlarını geliştirmemiz lazım. Kekik ve geven alanlarımızı korumalıyız. Kekik ve gevenlerimizi büyükbaş hayvanlarımıza vermemeliyiz. Buraların korunması lazım. Türkiye insanının doğru bal tüketmesinin sigortasıyız. Çam balı da arıcının sigortası."

"En azından 200 bin ton çam balı üretmeliyiz"

Şahin, Türkiye'nin yurt dışına sattığı tek balın çam balı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili proje çıktılarımız var. Türk çam balının kimliklendirilmesi konusunda bakanlığın çalıştığı bir proje var. Türkiye'de ortalama 40-45 bin ton civarında çam balı üretiyoruz. Bazı yıllar 15-20 bin ton, bazı yıllar da 5 bin tonunu ihraç ediyoruz. Yurt dışına bal satışımızın yüzde 90'ı çam balı. Dünya pazarına girebilmek için çam balını daha yoğun üretmeliyiz. Bizim en azından 200 bin ton üretip pazardaki yerimizi almamız lazım. 10 bin ton bal satarak pazarda yer alamayız. Bu konuda üreticilerin önünü açacak projeler yapılmasını istiyoruz. "

Küresel iklim değişikliklerinden en az zararı çam alanlarının gördüğüne işaret eden Şahin, çam balı üretim alanlarının planlı şekilde genişletilmesi, her bölgede çam balı alanları oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fotoğraf çeken fenomen çift uçurumdan düşerek öldü

2018-10-30 21:37 - Dünya

Afrika'da devasa zümrüt taşı bulundu

2018-11-02 19:37 - Dünya

Cocu stadı terk etti

2018-10-29 04:02 - Spor

İstanbul Havalimanı açılışa hazırlanıyor

2018-10-29 18:12 - Gündem

Maket uçaksavarla trafikte seyreden araç, trafikten men edildi

2018-11-04 20:27 - Gündem

Fındık kabuğu ve mısır sapından elektrik üretiyorlar

2018-11-03 18:47 - Ekonomi

Türk Telekom'da yönetim kurulu üyeliklerine atama

2018-11-03 02:32 - Ekonomi

Aynı ailenin 4 ferdine kadavradan nakil

2018-11-03 20:02 - Çevre-Hayat

Galatasaray’da Fenerbahçe ile en çok Muslera karşılaştı

2018-10-30 14:02 - Spor

Brunson'ın 'bölücü' faaliyetleri gerekçeli kararda

2018-11-01 02:52 - Gündem

İlgili Haberler

"MÜSİAD Avrupa Türk Gıda Zirvesi" Almanya'da düzenlenecek

16:27 - Ekonomi

Ocak ayında hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatı 1,03 milyar dolar oldu

16:12 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, deprem sonrası yapılan yatırımları Kahramanmaraş'ta açıkladı

16:07 - Ekonomi

Türk diş malzemesi üreticileri Dubai'deki fuarda yerini aldı

16:02 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 166 milyar dolar oldu

15:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

HSK'nin mazeret kararnamesiyle 268 hakim ve savcının görev yeri değişti

16:48 - Gündem

Ege Denizi'ndeki fırtına yarın da etkisini sürdürecek

16:42 - Gündem

Trump: USAID ve diğer kurumlardan milyarlarca dolar çalınmış

16:38 - Dünya

Tehlikeli maddelerin kara yoluyla taşınmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı

16:32 - Gündem

"MÜSİAD Avrupa Türk Gıda Zirvesi" Almanya'da düzenlenecek

16:27 - Ekonomi