Ukrayna'dan tahliye edilenler saldırının etkisinden kurtulamıyor

Kiev Tıp Üniversitesi öğrencisi Efe Çetinkaya, "Kaldığımız süre boyunca siren, bomba ve uçak seslerini sürekli, gece gündüz fark etmeksizin duyuyorduk ve bizi korkutuyordu." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

İstanbul

Rusya'nın saldırısının ardından Ukrayna'dan tahliye edilen Türk vatandaşları, savaşın etkisini yaşamaya devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla Ukrayna'dan tahliye edilenlerden Kiev Tıp Üniversitesi 1. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Efe Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkeye bu yıl okumak için gittiğini ve henüz ikinci döneminin bitmediğini söyledi.

Savaş başlamadan 2-3 hafta önce Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği tarafından her gün düzenli şekilde telefonla arandıklarını ve durumlarının nasıl olduğunun sorulduğunu ifade eden Çetinkaya, üniversitede dönemlik 70 gün doldurma zorunluluğu ve herhangi bir ders eksiği bulunmaması şartı olduğunu, bu nedenle savaş başlamadan önce Türkiye'ye gelmediğini belirtti.

Bu kadar büyük çaplı bir savaş beklemediklerini, ülkenin doğusu yerine Kiev'de oldukları için kendilerini daha güvende hissettiklerini anlatan Çetinkaya, şöyle konuştu:

"24 Şubat sabaha karşı yurtta kalıyordum. Sabah saat 05.00 gibi bomba sesleriyle uyandım. Bayağı bir korku içerisindeydim. Önce durumu kavrayamadık tabii. Hemen internete baktık, haberlere baktık. Bütün yurt ayaklandı bu süreçte. Bundan sonra 3 saat kadar bir sürede toparlandık ve konsolosluğa, elçiliğimize gitme kararı aldık. Yaklaşık 13 kilometre yürüyerek 2,5 saat sonra elçiliğe vardık."

O sırada Kiev'in kötü durumda olduğunu, şehirde tam bir kaos yaşandığını dile getiren Çetinkaya, marketlerin boşaldığını, önünde çok uzun sıralar olduğunu, bazı kişilerin erzak almak için beklediğini, bir kadının çocuğuyla yerde oturarak ağladığını kaydetti.

Şehirde trafik yoğunluğu oluştuğunu ve kentin adeta kilitlendiğini anlatan Çetinkaya, ATM'lerden de para çekilemediğini ifade etti.

Taksilerin yolculardan normal ücretten çok daha fazlasını istediğine dikkati çeken Çetinkaya, 2 gün büyükelçilikte kaldıklarını ve daha sonra otobüslerle tahliye edildiklerini vurguladı.

15 saatlik yolculukla Romanya'ya vardı

Yolculuk sırasında akaryakıt istasyonlarının çok kalabalık olduğunu, yollarda insan ve araç yoğunluğu bulunduğunu dile getiren Efe Çetinkaya, 15 saatlik yolculuk sonunda Romanya sınırına vardıklarını söyledi.

Birçok kişinin günlerce sınırda beklediğini ancak Türkiye vatandaşlarının, yetkililerin orada bulunması sayesinde pasaportu olmayanlara geçici pasaport çıkarılarak 5-6 saatte sınırı geçtiğini belirten Çetinkaya, Romanya'dan Bulgaristan'a, oradan da Türkiye'ye geldiklerini ifade etti.

Savaş yüzünden çok korktuğunu anlatan Çetinkaya, "Bunu filmlerde görürüz ya da haberlerde duyarız ama insan bunun içinde olduğu zaman gerçekten bambaşka bir korku, bir hissiyat oluyor. Her an bir tedirginliğiniz var. Şu an bile bunun etkileri üzerimizde. Mesela bir ses çıkıyor, yoldan bir ses geliyor ya da televizyondan bir ses geliyor, irkiliyoruz. Çünkü bizim kaldığımız süre boyunca siren, bomba ve uçak seslerini sürekli, gece gündüz fark etmeksizin duyuyorduk ve bizi korkutuyordu." diye konuştu.

Çetinkaya, Ukrayna'da okuyan öğrencilerin savaş yüzünden mağdur olduğunu belirterek, eğitimlerinin devamı konusunda yetkililerden yardım istedi.

Bir yanda savaş, bir yanda gaspçılar

Ukrayna'dan tahliye edilen 25 yaşındaki Burak Tanış ise yaklaşık 3 ay önce çalışmak için gittiği ülkede taksicilik yaptığını söyledi.

Savaşın bu kadar büyüyeceğini tahmin etmediğini, Kiev'e kadar olayların gelmeyeceğini, Kırım gibi olacağını düşündüğünü anlatan Tanış, bir sabah bomba sesleriyle uyandığını ve yakınında bulunan Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğine gittiğini belirtti.

Daha sonra güvenli olduğunu düşünerek evine döndüğünü ve bu sırada bazı kişilerin gasp amacıyla kapıyı zorladığını dile getiren Tanış, zorlukla ulaştıkları Ukrayna polisinin gelmesiyle kişilerin kaçtığını ve kendisinin de tekrar büyükelçiliğe döndüğünü söyledi.

Bir gün sonra evini kontrol etmeye gittiğinde kapıların kırıldığını ve içerisinin talan edildiğini gördüğünü aktaran Tanış, bunun üzerine büyükelçilikte bir gün daha kaldığını, ardından da otobüsle tahliye edildiğini kaydetti.

Ukrayna sınırında uzun insan ve araç kuyrukları olduğunu ifade eden Tanış, Romanya ve Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye geldiğini vurguladı.

"Elime harcımı çimentomu alıp, Ukrayna'yı tamir etmeye gideceğim"

Şu anda İstanbul'da olduğunu, 1-2 gün sonra Aydın'a gitmeyi düşündüğünü anlatan Burak Tanış, "Ukrayna'da savaş bittiğinde gerekirse elime harcımı, çimentomu alıp Ukrayna halkıyla beraber Ukrayna'yı tamir etmek için, yeniden imar etmek için gideceğim." dedi.

Hayatında ilk kez savaş gördüğünü dile getiren Tanış, şunları kaydetti:

"Hayatımda ilk defa hava saldırısı sirenlerini duydum. Hayatımda ilk defa canlı canlı bomba sesi duydum. 23 Nisanlar, 19 Mayıslar dışında tankların sokaklarda yürüdüğünü ilk defa gördüm. Savaş için yürüdüğünü gördüm. Bu durum tabii ki tedirgin ediyor. İnsanlar normal yürümekten biraz daha hızlı gittiğinde bile bu bende panik havası yaratıyor. Sert bir kapı kapandığında veya bir araba hızlı hareket ettiğinde bu doğal olarak bende panik havası yaratıyor. Saklanma ihtiyacı duyuyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus askeri uzman İgor Korotçenko, Ukrayna'daki özel operasyonun amacını dikGAZETE’ye anlattı -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-03-02 05:09 - Özel Haber

Putin'den Ukaryna'da ölen Dağıstan kökenli subaya 'Rusya Kahramanı' madalyası

2022-03-04 01:08 - Özel Haber

Özinal ve Mizrahi ‘Seninle Evlenir miyim?’le ödül bırakmadı!

2022-03-01 08:32 - Magazin

'Bergen' filmi bir kadının varoluş hikayesini seyircilerin dikkatine sunuyor

2022-03-03 12:35 - Magazin

Ünlü Rus uzman Markov: ABD derin devletinin hedefi Rusya'yı köle durumuna getirmek

2022-03-01 07:12 - Özel Haber

İsrail İstihbarat eski Başkanı Kedmi: Rusya'ya karşı topyekün bir savaş var

2022-03-03 07:22 - Özel Haber

Elazığ'da sağanak sonrası Hazar Gölü'nün üzerinde gökkuşağı oluştu

2022-03-02 14:39 - Günün Fotoğrafı

Anadol'un yollardaki hikayesi 55 yıldır devam ediyor

2022-02-28 13:42 - Gündem

Hocalı Soykırımı, Moskova'ya yakın Korolyov şehrinde anıldı

2022-02-27 06:38 - Özel Haber

Suna Keskin, yarım asrı aşan oyunculuk serüvenini anlattı

2022-02-25 15:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İlgili Haberler

Malatya'da 'Büyük Gazze Mitingi' düzenlendi

22:57 - Gündem

Diplomatik kaynaklar, Antalya'ya acil iniş yapan İsrail uçağı hakkında bilgi paylaştı

20:27 - Gündem

İzmir Valisi Elban, hastanedeki yaralıları ziyaret etti

20:03 - Gündem

TCG Gemlik fırkateyni Libya açıklarında eğitim yaptı

19:58 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, İran Dışişleri Bakan Vekili Bakıri ile görüştü

19:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Fransız basınına göre Macron'un erken seçim kararı kendi sonunu getirdi

01:13 - Medya

Başkurdistan, Türkiye ve Belçika'ya 63 tondan fazla karabuğday gönderdi

01:10 - Özel Haber

Ultra Ortodoks Yahudiler, zorunlu askerliğe karşı protestoda İsrail polisi ile çatıştı

01:03 - Dünya

EURO 2024'te çeyrek finale yükselen İspanya, Almanya'nın rakibi oldu

00:38 - Spor

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunda aşırı sağ, yarışı önde götürüyor

23:32 - Dünya