?>

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Azerbaycan'ın, Ukrayna'nın uluslararası olarak tanınmış toprak bütünlüğünü desteklediği gibi biz de her zaman Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü destekledik ve bu duruşumuz hiç değişmedi." dedi.

Genel - 4 yıl önce

KİEV (AA) - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki gelişmeleri dikkatlice izlediklerini belirtti.

Savaşın her zaman acı, ölüm ve yıkım getirdiğini aktaran Kuleba, halihazırda Kafkasya'da yüksek olan tansiyonu daha da artırmamak gerektiğini kaydetti.

Kuleba, Ukrayna'nın dış politika köşe taşlarından birinin ülkelerin toprak bütünlüğünü desteklemek olduğunu vurgulayarak, "Azerbaycan'ın, Ukrayna'nın uluslararası olarak tanınmış toprak bütünlüğünü desteklediği gibi biz de her zaman Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü destekledik ve bu duruşumuz hiç değişmedi." değerlendirmesinde bulundu.

Kuleba, Dağlık Karabağ'daki durumun "donmuş" denen çatışmaların aslında donmadığına ve her an patlayabileceğini gösterdiğine dikkati çekti.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında 27 Eylül'de sabah saatlerinde, Ermenistan güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve bazı yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı.

Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgal edilmesi

Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde milliyetçi Ermeniler, Dağlık Karabağ'da hak iddia etti. Ermenistan'ın silahlandırdığı gruplar, 1991'de Hankendi'yi, ertesi yıl da Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermenistan güçleri, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal altına girdiği süreçte 1 milyona yakın sivil de yerinden edildi.

Azerbaycan ve Ermenistan, 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle "Bişkek Protokolü" olarak bilinen ateşkes anlaşmasını imzaladı. Ancak ateşkes kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda binlerce asker öldü.

1992'de Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla Minsk Grubu kuruldu.

Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 27 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Büyükelçi Kılıç'tan Wall Street Journal'a Doğu Akdeniz yanıtı

2020-09-26 04:41 - Dünya

'Deneyap, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek önemli projelerden biri'

2020-09-29 17:56 - Spor

Azerbaycan'ın Ermeni askeri mevzilerini yerle bir etmesi kamerada

2020-09-27 18:41 - Özel Haber

BAE ve Bahreyn halkları İsrail ile normalleşmeye karşı

2020-09-29 14:21 - Dünya

Rus askeri uzman Şulıgin: Türk uçağının Ermenistan uçağını düşürdüğü iddiaları çirkin yalan!.

2020-09-30 07:24 - Özel Haber

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz

2020-09-30 16:46 - Genel

Derbide gol sesi çıkmadı

2020-09-28 00:15 - Spor

Kamu ihalelerine düzenleme

2020-09-30 15:02 - Ekonomi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik eş zamanlı operasyon

2020-09-30 10:06 - Gündem

Azerbaycan 2 bin 300 Ermenistan askerinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu

2020-09-30 11:26 - Dünya

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi: Gazze Filistin Devleti'nin bir parçasıdır

01:57 - Dünya

Bursa Deniz Otobüslerinin yarınki 8 seferi iptal edildi

01:03 - Gündem

BAE, Trump’ın Filistinlileri tehcir planını reddettiğini açıkladı

00:58 - Dünya

Almanya'da Filistin destekçileri, Trump'ın Filistinlileri yerinden etme planını protesto e

00:53 - Dünya

Trump'ın Gazze planı, damadı Kushner'ın bir sene önceki sözlerini hatırlattı

00:48 - Dünya