?>

Üçüncü Arktik Bilimsel Araştırma Seferi başladı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM KARE koordinasyonunda gerçekleştirilen Üçüncü Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi yola çıktı.

Teknoloji - 1 yıl önce

İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sefere ilişkin yaptığı açıklamada, bu yıl üçüncüsü düzenlenen seferin, Brezilya, Çekya ve Norveç'ten 3 bilim insanının da dahil olmasıyla uluslararası boyut kazandığını belirtti.

Kacır, 9'u Türk, 3 yabancı bilim insanının yer alacağı seferde, 14 farklı bilimsel proje üzerinde çalışılacağını bildirdi.

Ekibin, Ulusal Arktik Bilim Seferi'nde deniz buzlarının bulunduğu noktaya kadar çıkmayı planladığını aktaran Kacır, "Bilim insanlarımıza bu sene genç bir araştırmacımız da dahil oldu. TÜBİTAK 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması'nda ve TEKNOFEST'in 'Su' kategorisinde birincilik elde eden genç araştırmacımız, doğal malzemelerle oluşturduğu ve deniz yüzeyindeki petrolü temizleyecek absorban materyali, bir milli teknolojiyi, Arktik bölgesine uygulayacak hem de bu bölgede test etmiş olacak." ifadelerini kullandı.

"Kutuplardaki incelemeler iklim değişikliğine ışık tutuyor"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da iklim değişikliğine dikkati çekerek, kutuplar konusunun bununla ilişkili olarak ele alınması gerekliliğini vurguladı.

Mandal, "Kutup araştırmalarına başladığımız zaman bu bir farkındalıktı ancak son dönemde iklim değişikliğini Türkiye'de o kadar güçlü hissediyoruz ki artık bir zorunluluğa dönüştü. Özellikle Arktik'ten gelecek veriler çok kıymetli." ifadelerini kullandı.

"Bu yıl ki seferde birçok ilki yaşıyoruz"

Bilim seferinin koordinatörlüğünü yapan TÜBİTAK KARE Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, ekibin yola çıkmasından önce AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu yılki seferde birçok ilkin yaşandığını belirterek, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu yıl bizimle olacak. Aynı zamanda, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi'nden katılımcımız mevcut. Uluslararası bilim insanları da bizlerle beraber olacak. Ulusal Arktik Bilim Seferi'miz uluslararası bilim insanlarına da ev sahipliği yapacak." diye konuştu.

Çekya'dan katılacak bilim insanının, sefer kapsamında, soğuk iklime adapte denizde yaşayan türlerin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini çalışacağını aktaran Özsoy, şöyle devam etti:

"Brezilya'dan katılan bilim insanı ise fito-planktonlarda iklim değişikliğinin etkilerini çalışıyor olacak. Arktik Okyanusu'ndaki seyrimiz esnasında örnekler alacak. Bilim insanlarımız, bu örnekleri laboratuvara getirip analizlerini yapacak. Deniz buzlarının azaldığı bir bölge olan Arktik bölgesinde özellikle yeni deniz rotaları, seyir rotaları açılıyor. Norveç'ten katılan bilim insanımız ise bu yeni rotaların denizciliğe etkisini ve rotaların şu an nasıl şekillendiği konularını çalışacak."

"Deniz buzu azalıyor"

Prof. Dr. Burcu Özsoy, seferin gemi üzerinde 30 gün şeklinde planlandığını, bölgede 24 saat gündüz yaşanacağı için seferin çok daha fazla örnekleme saati olması açısından verimli olacağını söyledi.

Bölgeye gerçekleştirdikleri önceki 2 sefere değinen Özsoy, şunları kaydetti:

"Antarktika'da Güney Kutbu'nda karasal alana çıkıp çalışmalar yapabiliyoruz ama Arktik bölgesi Antarktika'ya kıyasla tam tersi, bir okyanus alan... Haliyle hava ve atmosfer, fiziki bilimler, canlı bilimlerinin ve aynı zamanda sosyal bilimlerin ağırlıklı olduğu bir alan oluyor. Bu anlamda tabii ki iklim değişikliğinden ekosistemin hangi noktalardan nasıl etkilendiği konuları, Arktik'teki deniz buzlarının gözlemi, meteorolojik verilerin toplanması, deniz suyu örnekleri ve ekosistem gibi çok ciddi çalışmalar önceki iki seferde de icra edildi.

Şu anda yine alınacak örnekler, daha önceki yapılmış çalışmalara ek olması ve sürecin nereden nereye geldiğini de görmemiz açısından çok önemli olacak. Biz seyir esnasında bunu çok net görebiliyoruz. Daha önce ilk seferde 80 kuzey enlemine çıkabilmiştik. İkinci seferde 81 kuzeye kadar çıkabildik. Şu an 82-83 kuzey enlemlerine çıkış uygun görünüyor. Bu da bize deniz buzunun çok ciddi azaldığını gösteriyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Giresun'da ilk Togg sahibine teslim edildi

2023-06-28 14:57 - Gündem

YKS Taban Puanları ve Kontenjanları 2023

2023-07-04 10:01 - İnsan&Hayat

Edirne Gezilecek Yerler

2023-06-29 13:13 - Çevre & Seyahat

Bingöllü ressamın taş tozundan yaptığı eserler Paris'e uzandı

2023-07-03 14:47 - Çevre-Hayat

Edirneli çiftçi 2 dönümde yetişecek çileği topraksız tarımla 250 metrekarede yetiştiriyor

2023-07-05 10:48 - Çevre-Hayat

Kars’ta 'Geleneksel Yaz Festivali' düzenlendi

2023-07-02 15:22 - Magazin

Gebze-Harem dolmuşunun "artist" şoförü tarihi dizilerde kılıç sallıyor

2023-06-29 11:58 - Çevre-Hayat

Yağışlarla su seviyesi yükselen Devegeçidi Baraj Gölü'nde canlı yaşam hareketlendi

2023-07-01 11:27 - Çevre-Hayat

Çınarcık doğal güzellikleriyle turizm sezonunda nüfusunun 10 katını ağırlıyor

2023-07-01 13:17 - Çevre-Hayat

Büyükelçi Samsar: Türkiye ve Çuvaşistan arasında umut vaat eden birkaç alan var

2023-07-03 20:45 - Özel Haber

İlgili Haberler

Prematüre doğan bebeklerin hastalık teşhisinde yapay zeka destekli yazılım kullanılıyor

15:18 - Teknoloji

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yapay zeka uygulamalarına tam not

14:08 - Teknoloji

Yapay zekanın artan enerji ihtiyacı teknoloji devlerini nükleer enerjiye yöneltiyor

13:52 - Teknoloji

ASELSAN, oyun değiştirici teknolojilerini Mavi Balina 2024 Tatbikatı'nda sergiledi

13:17 - Teknoloji

Milli savaş gemileri ve mini İHA'lar Pakistan'da boy gösterecek

11:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Elon Musk'ın İran'ın BM Daimi Temsilcisi İrevani'yle görüştüğü iddiası

16:22 - Dünya

Bakan Uraloğlu: Van ve Hakkari'yi birbirine daha da yakınlaştırdık

16:18 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Zeydan ile görüştü

15:57 - Gündem

SPK Başkanı Gönül: Ekim sonu itibarıyla 31 şirket halka arzdan 55,9 milyar lira fon sağladı

15:43 - Ekonomi

BDDK İkinci Başkanı Asarkaya: Bankacılık sektörümüz bir yılda yüzde 46 oranında büyüdü

15:37 - Ekonomi