Mersin'de, tarihi M.Ö. 300 yılına uzanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde bu yıl yapılan kazı çalışmalarında üç sütun başlığı daha ortaya çıkarıldı. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap 05 Ağustos 2015 14:48
Mersin’in en önemli tarihi değerlerinden biri olan merkez Mezitli ilçesi Viranşehir Mahallesi’ndeki Soli Pompeiopolis Antik Kenti ve Soli Höyük’te Temmuz ayı başında başlayan kazı çalışmaları, aşırı sıcak havaya rağmen devam ediyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında 100 kişiyi aşan ekiple yürütülen çalışmalar, geçmişi Bizans’tan Neolitik döneme kadar uzanan alanda Roma dönemine ait anıtsal Sütunlu Cadde’de yoğunlaştırıldı.
“SOLİ POMPEİOPOLİS’TE TÜM DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKECEK ÇOK ÖNEMLİ DEĞERLER VAR”Çalışmalara destek veren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı ile birlikte 2015 yılı kazı çalışmalarının devam ettiği Sütunlu Cadde’de incelemelerde bulunarak bilgi aldı. Burada İHA muhabirine açıklama yapan Başkan Tarhan, Mezitli Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalarla Mersin’in adını Türkiye’ye duyurduklarını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.“Bizim amacımız Mezitli’yi Türkiye ve uluslararası platformda tanıtmaktır” diyen Tarhan, bu kapsamda Soli Pompeiopolis Antik Kenti ve Antik Limanı’nın toprak üzerine çıkarılmasını çok önemsediklerini belirtti. Soli Pompeiopolis’te tüm dünyanın ilgisini çekecek oldukça önemli değerler bulunduğunu dile getiren Tarhan, “Tarihi M.Ö. 6-7 bin yıllarına kadar uzanan bir kent. Oldukça önemlidir. Şimdiye kadar bu kentin birçok bölümü yok olmuştur maalesef ama hiç olmazsa bundan sonra geri kalan bölümünü kurtarmak istiyoruz. Akdeniz’de tek kalan, izleri bulunan antik limanın ortaya çıkartılması bizim için son derece önemli” dedi.
“AMFİ TİYATRONUN ORTAYA ÇIKARILMASINI BİZ ÜSTLENMEK İSTİYORUZ”1999 yılından bu yana bu alanda çalışma yürütüldüğünü ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, bu çalışmanın Prof. Dr. Yağcı’nın başkanlığındaki ekiple gölgede 60 dereceyi bulan sıcaklıkta çok zor koşullarda sürdürüldüğünü vurguladı. Çalışmaların titizlikle yapıldığına işaret eden Tarhan, Mersin halkının bu çalışmalarını görmesini istedi.Mezitli Belediyesi olarak olanakları ölçüsünde kazı ekibine ağırlığı ayni destek olmak üzere ellerinden gelen her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini kaydeden Tarhan, “Hatta gerekli mevzuat imkan veriyorsa amfi tiyatronun ortaya çıkartılmasını biz belediye olarak üstleneceğiz. Bunun tüm mali portresini ve amfi tiyatronun ortaya çıkartılmasını istiyoruz. Ayrıca burada bir bölümde de olsa arkeo park projesini hayata geçirerek halkın kullanımına açık olmayan yolun açılmasını sağlayacağız. Halk buraya girsin istiyoruz, halktan uzak olmasın, halkımız da burayı görsün istiyoruz” diye konuştu.
“MEZİTLİ DÜNYADA TANINACAK”Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki 200 kadar sütunun ve çarşının ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Şu ana kadar 33’ü ortaya çıkartılmış, kiminin parçaları bulunmuş, bunlar birleştirilerek ileride bu 33 sayısı artacaktır. Buradaki sütunlar ortaya çıktığı zaman antik liman, amfi tiyatro, Aratos’un mezarı ve diğer kalıntılarla Mezitli, Türkiye’de ve dünyada tanınacaktır. İşte o zaman burası dünya kenti olmaya doğru yol alacaktır Mezitli ve Mersin. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Valiliğimizin bu çalışmaya daha çok mali destek vermesini bekliyorum ki, kısa sürede dünyanın ortak malı olan bu tarihi zenginliklerimiz ortaya çıksın” ifadelerini kullandı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı ise 2015 kazı sezonunda 300 metrekare alanda restorasyona yönelik önemli bir mimari çalışma yaptıklarını söyledi. Amaçlarının, ikinci etap restorasyonun yapılıp yapılamayacağını zemin üzerinde etüt etmek olduğunu belirten Yağcı, şunları söyledi: “Bu da titiz çalışmayı gerektiriyor. Şu anda 100 kişiyi bulmuş vaziyetteyiz. Amacımız, Mersin’in ortak değerlerini ortaya çıkarmak. Dünyanın ortak değerleri bunlar. Burada Bizans’tan Neolitik döneme kadar uzanan önemli uygarlıkların izleri var. Mersin’in geçmişinin burada sergilenebilir hale getirilmesi lazım. Bunun için öncelikle biz anıtsal Roma Sütunlu Cadde’yi restore etmeyi planlıyoruz. Bu amaçla çalışmalarımızı hızlandırdık. Çalışmalar orta vadeli. Burayı 5 yıl içinde temizlemeyi planlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokole göre, eğer sütunların durduğu tabanların seviyesini güneyden kuzeye doğru tamamlayabilirsek, bir restorasyon projesi gündeme gelebilir. Amacımız burayı bilimsel veriler ışığında ayağa kaldırmak. Bu çok önemli.”
“ÜÇ SÜTUN BAŞLIĞI VE MOZAİK TABANLARI ORTAYA ÇIKARDIK”Prof. Yağcı, Eylül ayına sarkacak kazılarda bugüne kadar yaptıkları çalışmalarla ilgili de şu bilgileri verdi:“Şu anda 3 sütun başlığı daha eklenmiş vaziyette. Mozaik tabanlarını açığa çıkardık. Az da olsa heykel parçaları çıkıyor. Bunlar tabi bir bütün halinde değil ama bütün halinde de çıkabilir. Daha önce çıktığı gibi Mersin Müzesi’nde sergilenen Balbinus, Hygeia, asker heykelleri, Diyonysos, Nemesis gibi anıtsal heykeller çıkacak.”Kazılara paralel olarak burada bir çevre düzenlemesi yapılması gerektiğine de dikkat çeken Yağcı, “Bu gerçekleşirse Sütunlu Cadde gerçek bir yaya bölgesi olacak ve buraya biz kazılara paralel olarak bilgi tabelaları, çıkardığımız mekanların ne amaçla kullanıldığını belirten bilgi panoları koyacağız. Bir tanıtım merkezi olabilir ve tiyatronun restorasyonu yeniden gündeme gelir. Projeler iç içe ama bunlar kazı çalışmalarına bağlı. Bu kazı çalışmaları da orta vadeli ama Mersin’e çok şey vadeden bir proje. Mezitli’nin Viranşehir’i Mersin’in geçmişi, hafızası. Biz bu hafızayı yeniden kamuoyuna açıyoruz” dedi.
KIYMET GÖKÇE - OĞUZHAN DEMİREL
dikGAZETE.com