?>

Üç kuşaktır gemi mobilyaları üretiyorlar

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yaşayan Vedat Doğusel, 60 yıl önce dedesi tarafından kurulan, babası ve amcasıyla çalıştığı atölyede Avrupa'daki gemilerin iç dekorasyon mobilyalarını üretiyor. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

KOCAELİ - Şengül Oymak

Kocaeli'nin Körfez ilçesiyle İstanbul'un Tuzla ilçesindeki atölyelerinde imalat yapan Doğusel ailesi, 3 kuşaktır gemilerde yaşam alanı oluşturuyor.

Her gemiye özel tasarımlar yaparak mobilya üreten firma, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kanada'ya da ihracat gerçekleştiriyor. Özel olarak üretilen mobilyaların montajları ise gemiler Türkiye'ye getirilerek yapılıyor.

Deniz Ticaret Odası Kocaeli Temsilcisi olan Vedat Doğusel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin 1940'larda İstanbul Kasımpaşa'da gemi mobilyaları üretiminde usta olarak çalıştığını, 1958 yılında gemi mobilyaları üretimi için şirket kurduklarını anlattı.

Amcası, babası ve diğer fertlerle dededen kalan bu mesleği sürdürdüklerini vurgulayarak, "Dedemden itibaren başlayan bir geçmişimiz var. İlk önce dedem marangoz ustabaşı olarak başlamış, daha sonra diğer aile bireyleri yer almış. Ben 3. kuşak temsilcileri oluyorum. Bugüne geldiğimizde denizcilik sektöründe yat üretimi alanında da faaliyet göstererek Türk denizciliğine irili ufaklı, birçok deniz aracı diyebileceğimiz çeşitli ölçülerde yatlar ve tekneler kazandırmanın onurunu yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kanada'yla da çalıştıklarını aktaran Doğusel, dış pazara hitap ettikleri için Türkiye'ye döviz kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

- "Gemide yaşam alanları yaratıyoruz"

Ortalama bir geminin, mobilyalarının yapım sürecinin 6 ay sürdüğünü, ilk etapta projenin çizildiğini, müşterinin onayının ardından üretim kısmına geçildiğini anlatan Doğusel, mobilyaların üretiminin ardından Türkiye'ye getirilen gemide montaj çalışması gerçekleştirdiklerini aktardı.

Gemi mobilya üretiminin zorluklarına da değinen Doğusel, şunları anlattı:

"Kesinlikle standart bir ölçü yok. Gemilerde malumunuz çok dar alanlar var, ölçüler var. Bunları her türlü en ufak detayı düşünerek mobilyaları yapmak zorundayız ve biliyorsunuz ki gemilerin klasları var. Bu klaslara uygun olmak zorunda. Mobilyaların kalite belgeleri olmak zorunda. Her bir alanda kişiye özel üretim yapıyoruz. Düşünün ki bir gemide 17 kişi yaşayacaksa 17 kişiye yaşam alanı yaratıyorsunuz ve bu gemide insanlar aylarca yaşıyorlar. Her şey olmak zorunda. Bizler bakın bugün öyle işlere imza atıyoruz ki mobilyadaki devlerden bir tanesi İtalyanlar'dır. İtalyanlar bu noktada marka olmuşlar ve biz bunların üzerine bir marka oluşturmaya çalışıyoruz. Başarılı olduğumuza inanıyoruz. Zaten başarılı olmasaydık bu ürünleri almazlar. Şu anda İtalyan müşterilerimiz de var."

- "Usta sıkıntısı yaşanacak"

Doğusel, her sektörde yetişmiş eleman sıkıntısı bulunduğunu ifade ederek, "Şu anda ben bu işe baktığım zaman 10 sene sonra gerçek anlamda bir usta sıkıntısı yaşanacağı gözüküyor. Bunlarla ilgili çalışma yapılıp, yeni insanlar kazandırmanın yoluna bakmamız lazım. Yoksa 10 sene sonra çok büyük işler gelse de biz bunları yapacak kadroya sahip olamayacağız. Dünya çok hızlı gelişiyor, biz de bu kadar geniş bir birikim varken dünya denizlerinde kalite standartlarında gemiler üretiyorken, bu sektörün daha da iyi noktalara gitmesi lazım." dedi.

Türkiye'nin gemi mobilyası üretiminde ileri bir noktada olduğunu aktaran Doğusel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çünkü bizim Karamürsel Alp'ten başlayan bir deniz yolculuğumuz var. Biz şu anda her şeyi üretebiliyoruz, her şeyi kendine göre sınıflandırabilen bir noktadayız. Özellikle denizciliğin çok gelişmiş olduğu dönemlerde yapılan gemilerle denizciliğimiz çok ciddi anlamda bir ivme kazandı. Ben kendimizi iyi noktada görüyorum. Şu anda zaten hep yurt dışındaki firmalarla rekabet içerisindeyiz. Biz özellikle kendi ustalarımızla kendi emeğiyle çalışanların doğal yetenekleri olduğunu düşünüyoruz. Biz denizci bir toplumuz, denizci bir milletiz. Dedelerimiz bunları yapmış, sadece bunları geliştirmemiz lazım. Bütün müşterilerimizin yabancı olmasının sebebi, Avrupa'daki pazara yakın olmamız, oradaki üretim maliyetlerinin yüksek olması ve kaliteli ürünler üretilmesi. Bu durum Türkiye'yi geniş bir pazar haline getirdi."​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yunus Emre dizisinin "Tapduk Emre"si sanatçı Payidar Tüfekçioğlu hayata veda etti

2017-05-18 03:17 - Kültür Sanat

Kriptosu çözülen ByLock yazışmaları mahkemelere gönderildi

2017-05-15 20:42 - Gündem

Burcu Çetinkaya Türkiye Ralli Şampiyonası'nda iddialı

2017-05-17 17:17 - Spor

Hatay'da silah kaçakçıları, 1 kamyon silahla yakalandı

2017-05-21 14:07 - Gündem

ABD'de PKK/PYD yanlısına 'elektronik takip cihazı' kararı

2017-05-18 16:37 - Dünya

Unutulan zanaatlar şölende buluştu

2017-05-17 14:52 - Kültür Sanat

İstanbul'da trafik kazaları: 2 ölü, 4 yaralı

2017-05-21 10:32 - Gündem

İnstagram neden yok ve neden çöktü? Instagram neden girilmiyor? -Erişim sıkıntısı- 16 Mayıs 2017

2017-05-17 02:12 - Teknoloji

Katılım bankalarının ilk çeyrek karı 330 milyon lira

2017-05-21 14:17 - Ekonomi

Şehidin ismi oğlunda yaşayacak

2017-05-17 17:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Görme engelli öğretmen, hayalini gerçekleştirdiği meslekle öğrencilerin yolunu aydınlatıyor

15:02 - Çevre-Hayat

Tunuslu zanaatkar eskimiş ayakkabılara farklı tasarımlarla hayat veriyor

14:43 - Çevre-Hayat

"Edirne Yöresel" markasıyla kadın kooperatiflerinin emekleri tüm Türkiye'ye ulaşıyor

13:18 - Çevre-Hayat

Bisiklet almak için kaynakçı oldu, downhill yarışlarında pistlerin tozunu atıyor

13:13 - Çevre-Hayat

Hatay'da depremde çok sayıda yakınını kaybeden gazeteci haberleriyle kentin sesi oluyor

12:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanlığı ve büyükelçilere ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de

01:53 - Gündem

Zelenskiy ile görüşen Biden'dan, Ukrayna'ya destek mesajı

00:43 - Dünya

Bodrum'da kontrol ve denetim gemisi 'Reis 48' göreve başladı

00:32 - Gündem

Edirne'de Pazarkule Sınır Kapısı'nı Tem Otoyolu'na bağlayan yolda çalışmalar tamamlandı

00:27 - Çevre & Seyahat

Meta'nın CEO'su Zuckerberg'den Biden yönetimine sansür suçlaması

00:23 - Medya