?>

UAEA: Zaporijya Nükleer Santali acil durum jeneratörleriyle çalışıyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Grossi, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’nın acil durum jeneratörlerinin devreye sokulduğunu, santralin güvenliğinin sağlanması için bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Viyana

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’nın dış enerji kaynağı ile bağlantısının tamamen kesildiğini, acil durum jeneratörlerinin devreye sokulduğunu, santralin güvenliğinin sağlanması için bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi.

UAEA Başkanı Grossi, Yönetim Kurulu Toplantısı'nda, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali başta olmak üzere, diğer tesislere ilişkin bilgi paylaştı.

Grossi, sabah erken saatlerde Zaporijya Nükleer Santrali’nin dış enerji kaynağı ile bağlantısının tamamen kesildiğini, bunun 750 kilovatlık bir güç sağladığını, 320 kilovatlık yedek enerji kaynağının da birkaç gün önce zarar gördüğü için tamir edildiğini söyledi.

"Sonuç olarak 20 adetten oluşan bütün acil durum mazot jeneratörleri aktif hale getirildi." diyen Grossi, tesisin temel enerjisinin bu jeneratörlerden elde edildiğini, tesiste 15 gün yeterli olacak oranda mazotun bulunduğunu, santralin 6 ünitesinden 2'sinin "sıcak kapalılık durumundan soğuk kapalılık durumuna" getirildiğini ifade etti.

"Son savunma hattı"

Grossi, ülkedeki diğer nükleer santrallerde benzer aciliyette bir durumun bulunmadığını aktararak şöyle devam etti:

"Şimdi bir kez daha Zaporijya Nükleer Santrali, 'son savunma hattı' olan acil durum jeneratörleriyle çalışıyor. Bu, Zaporija’nın tüm dış gücünü kaybettiği ve acil durum modunda çalışmak zorunda kaldığı 6. kez, tekrar ifade etmek istiyorum, 6. kez. Avrupa’nın en büyük nükleer santralinden bahsettiğimizi hatırlatmak isterim. Peki biz ne yapıyoruz? Şu an bu odada oturup bunun olmasına nasıl izin verebiliriz? Bu, böyle devam edemez."

Bu gelişmeler karşısındaki kayıtsızlığı hayretle karşıladığını vurgulayan Grossi, UAEA olarak görevlerinin nükleer güvenliği sağlamak olduğunun altını çizdi.

"Nükleer güvenlik için şimdi harekete geçilmeli"

Grossi, nükleer güvenliğin şansa bırakılamayacağına işaret ederek "Bu odada bulunanlar başta olmak üzere herkese çağrıda bulunuyorum, santralin emniyet ve güvenliğini korumakla mükellefiz ve bu yükümlülüğümüzü şimdi yerine getirmek zorundayız." dedi.

Bir an evvel eyleme geçilmesi gerektiğini belirten Grossi, bu hususa ilişin acil temas ve görüşmelerini sürdüreceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Malatya'da yapılacak kalıcı konutlar için ilk kazma vuruldu

2023-03-03 14:23 - Gündem

Madenci baba enkazda can kurtardı, kızı çadır kentte çocuklara moral verdi

2023-03-02 18:53 - Çevre-Hayat

AB'den günlük kiralamalara sıkı takip hazırlığı

2023-03-02 20:57 - Ekonomi

Kocaeli'deki Yuvacık Barajı'nın su seviyesi yüzde 50 ölçüldü

2023-03-03 11:17 - Gündem

Futbolda haftanın programı

2023-03-03 09:53 - Spor

Afyonkarahisar'daki barajlarda su seviyesi kuraklığın etkisiyle büyük oranda düştü

2023-03-07 15:18 - Gündem

Djokovic, Dubai Tenis Şampiyonası'nın yarı finalinde

2023-03-02 21:28 - Spor

Restoranı depremzedelerin sığınağı oldu

2023-03-04 11:48 - Çevre-Hayat

Enkaz altından yakındaki hastane personeli sayesinde kurtuldu

2023-03-08 13:02 - Çevre-Hayat

Yunanistan'da muhalefete göre demir yollarındaki aksaklıklar yetkililere bildirilmişti

2023-03-02 17:56 - Dünya

İlgili Haberler

TİKA'dan Kosovalı arıcılara eğitim desteği

22:37 - Dünya

İtalya'da Etna Yanardağı kül ve lav püskürtüyor

21:43 - Dünya

Trump'ın Sağlık Bakanı adayı Robert Kennedy Senato'dan onay aldı

20:58 - Dünya

Suriye'de silah bırakmayanlar, Ulusal Diyalog Konferansı'na davet edilmeyecek

20:43 - Dünya

Malezya Başbakanı İbrahim, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin ardından teşekkür videosu paylaştı

20:21 - Dünya

Günün Manşetleri

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten TÜSİAD'a tepki

22:42 - Siyaset

TİKA'dan Kosovalı arıcılara eğitim desteği

22:37 - Dünya

FETÖ'den aranan eski Boydak Holding Genel Müdürü yakalandı

22:34 - Asayiş

Bingöl'de yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 4 kişi öldü, 32 kişi yaralandı

22:32 - Gündem

Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

22:25 - İslam-Hayat - Şaban 1446