?>

Türkler nükleere kavuşuyor

Mehmet Gökhan Sel'in "HABER – ANALİZ"i; Üç büyük Türk devleti; Türkiye, Kazakistan ve Özbekistan yakında kendi nükleer enerjisine sahip olacak

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 8 ay önce

ANKARA – ÖZEL

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz günlerde CNN Türk’e yaptığı açıklamalarda Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yıldönümünde 29 Ekim 2024 tarihinde inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk reaktörünün hizmete açılmasının kutlanabileceğinin sinyalini verdi.

Nükleer santralin Rus Devlet Firması – Rosatom tarafından tasarlanması bir yana, Rusya’da nükleer ve ilgili alanlardaki çeşitli, dünyaca ünlü ve prestijli Rus yüksek teknik eğitim kurumlarından mezun olan 300’ü aşkın genç Türk mühendisler, halihazırda bu şantiyede çalışıyorlar.

Bahsedilen bu 300’ü aşkın Türk uzman, ülkemizdeki nükleer enerji alanında öncül konumda olacaklar. Akkuyu Nükleer A. Ş.’nin önde gelen reaktör yönetimi uzmanı Emre Yarar, tüm dünyada MEPhl olarak bilinen Rusya’nın en prestijli nükleer eğitim veren üniversitesinden 2018 yılında mezun oldu.

Emre Bey, daha önce hem Türk hem de Rus basınına yaptığı açıklamalarda, Rus tasarımı nükleer santrallerde kazandığı deneyimlerle ülkemizdeki nükleer santrallerin kurulumuna katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Türkiye Cumhuriyeti, enerji güvenliğinin milli ekonomi açısından önemini ve değerini eğer 15 sene önce fark etmeseydi; bugün Türkiye’nin nükleer enerji kulübüne katılmasından bahsedemezdik.

Ülkemiz Türkiye, uluslararası politik durumların kötüleşmesinden önce yabancı ortaklarla karşılıklı kazanç prensibine dayalı karlı nükleer anlaşmalar yaparak bugün Türk halkının bilimsel ve teknik bir eliti oluşmasını sağladı.

Türkiye; ucuz, istikrarlı ve çevre dostu elektrik tüketimi konusunda nükleer kulübüne dahil olarak ciddi bir teknolojik gelişim kaydetti. Türkiye ile benzer fikirleri paylaşan ve aynı doğrultuda ilerleyen diğer iki Türk devleti Kazakistan ve Özbekistan’da Rusya Federasyonu’nun nükleer enerji kurumu Rosatom ile anlaşmalar sağladı.

Taşkent’in akıllı ve ileri görüşlü dış politikası sayesinde yakın gelecekte Özbekistan’a nükleer enerji alanında işbirliğini genişleterek Özbek halkının refah düzeyini yükseltmeyi amaçlıyor.

Diğer tarafta ise Kazakistan, nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılan muazzam Uranyum rezervleriyle nükleer enerji konusunda gelecek vaat eden ülkelerden biri olarak ön plana çıkıyor. Yakın zamanda ülkede inşa edilecek bir nükleer santral için referandum düzenlemeyi planlayan Kazak hükumeti hem Türkiye hem de Rusya ile iyi ilişkilere sahip.

Kazakistan ekonomisinin en önemli ortaklarından biri olan Ankara, teknolojik gelişim konusunda her zaman Astana’ya destek oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı da geçen yılın Kasım ayında yaptığı açıklamalarda, karşılıklı ilişkilerin enerji sektörü de dahil olmak üzere daha da kurumsallaştığını ve derinleştiğini belirtti.

Orta Asya’nın parlayan yıldızı Kazakistan’ın dış politikada milli çıkarlarını karşılayan ve çok kutuplu bir dünya düzenine uygun şekilde hareket etmeye devam edeceği görülüyor.

Kardeş ve dost ülke Kazakistan’da inşa edilecek nükleer santralin projesi, yalnızca Kazak halkı için önem teşkil etmiyor. Aynı zamanda Türkiye ile Kazakistan arasındaki ikili ilişkiler için de kritiktir.

Bu bağlamda Türkiye, Kazakistan ve Özbekistan’da eş zamanlı olarak nükleer enerji alanındaki gelişmelerin ilerlemesi; ülkelerimiz arasındaki tarihi anın benzersizliği, karşılıklı ülkeler arası teknolojik işbirliğinin artmasına da olanak tanıyacaktır. Ankara, kardeş Astana ve Taşkent ile nükleer konusundaki deneyimini şüphesiz ki paylaşacaktır.

Mehmet Gökhan Sel, dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Microsoft, OpenAI'nin Fransız rakibi Mistral AI ile ortaklık kurdu

2024-02-26 22:12 - Medya

Avrupa'daki tüketici dernekleri Meta'yı şikayet etti

2024-02-29 12:48 - Medya

Türkler nükleere kavuşuyor

2024-03-01 22:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Edirneli besici devlet desteğiyle yetiştirmeye başladığı mandaların sayısını artırmak istiyor

2024-02-26 10:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da ahşap işleme makineleri üreten iki ortak, 11 ülkeye ihracat yapıyor

2024-02-29 13:13 - Çevre-Hayat

Türk siyasetinin 'Erbakan Hoca'sı vefatının 13. yılında anılıyor

2024-02-26 18:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Hocalı Soykırımı şehitleri Moskova'da göz yaşlarıyla anıldı

2024-02-27 01:22 - Özel Haber

Urfi Çetinkaya suç örgütünün kullandığı şifreli haberleşme programları deşifre edildi

2024-02-26 14:24 - Asayiş

Depremzede Kahramanmaraşlı ustalar, altın takı üretimine Diyarbakır'da yeniden başladı

2024-02-28 12:43 - Çevre-Hayat

'Hedef, 2030'da Türkiye'den 100 teknoloji girişiminin milyar dolar değeri aşması'

2024-02-24 19:58 - Siyaset

İlgili Haberler

ABD'de Yeşil Parti'nin başkan adayı Jill Stein: Türkiye'nin, İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması girişimi fevkalade

09:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı el-Amur: Filistin, bizim isteğimizle İsrail'e ticaret yasağından muaf tutuldu

09:11 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Türkiye ve 52 ülkeden, İsrail'e silah ve mühimmat akışının kesilmesi için BMGK'den tedbir istemi

16:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

MİT, özel koleksiyondan istihbarat raporları yayımladı

13:31 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

ABD, İsrail'in Amerikan silahlarını Gazze'de kullandığına dair 500'e yakın rapora rağmen harekete geçmedi

15:41 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

İki balık türü gıda amaçlı kullanım kapsamında tescillendi

09:12 - Ekonomi

Gazze'deki çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci turunda 556 bin 774 çocuğa aşı yapıldı

08:53 - Dünya

Trump kazandı, peki kimler kaybetti? -Siyaset Bilimci Prof. Dr. Nuray Mert yazdı-

08:51 - En Son Yazılar

Almanya'da koalisyon ortağı FDP, tüm bakanlarını hükümetten çekme kararı aldı

08:48 - Dünya

'Mercek-27' operasyonlarında 1664 şüpheli hakkında işlem yapıldı

08:22 - Asayiş