?>

'Türkler müziği çok seviyor ve müzikle yaşıyor'

İranlı tar sanatçısı Hajebi,"Türkler müziği çok seviyor ve müzikle yaşıyor. Türkiye kozmopolit bir topluma sahip olduğu için müzik dünyasının da bu açıdan renkli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

İstanbul

İranlı tar ve setar sanatçısı Houman Hajebi, Türkiye'deki müzik alanının İran'a göre geniş bir yelpazeye sahip olduğu yorumunda bulunarak, "Türkler müziği çok seviyor ve müzikle yaşıyor. Sanata değer veriyorlar. Türkiye aynı zamanda kozmopolit bir topluma sahip olduğu için müzik dünyasının da bu açıdan renkli olduğunu düşünüyorum." dedi.

İran geleneksel müzikleri üzerine yaklaşık 25 yıldır çalışmalar yapan besteci Hajebi, AA muhabirine İran ve Türk müziği arasındaki farklar üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yaklaşık 1 buçuk yıl önce Türkiye'ye bir albüm kaydetmek için gelen Hajebi, daha sonra müzikal çalışmalarını daha özgür bir ortamda yapabilmesinden dolayı İstanbul'a yerleştiğini söyledi.

Müzik hayatına 11 yaşındayken giren Hajebi, Türkiye'de İran müziğini tanıtmak ve öğretmek adına çalışmalar yaptığını dile getirdi.

Hajebi, Arap, Türk ve Hint müziğinin dünyada oldukça tanındığına dikkati çekerek, "İnsanların bu müziklere aşinalığı var fakat İran müziğinin çok fazla tanınırlığı yok. Ben de çok güzel tınılara sahip olan İran müziğini tanıtmak amacıyla çalışmalar yapıyorum. Farsça dili kulağa şiir gibi geldiği için, İran müziğinin de bir şiir olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

"Türk sanatçıları İran'da her zaman görmek istiyoruz"

İran müziği üzerine Türkiye'de çok fazla çalışma yapılmadığına dikkati çeken Hajebi, şöyle devam etti:

"İran'da yaklaşık 19 yıl ders verdim. Şu anda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin hocalarının destekleriyle birlikte öğrencilere Fars müziğini ve şarkılarını öğretiyorum. Birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bazıları da setar ve tar öğrenmeye çalışıyor. İstanbul'da bulunmaktan çok mutluyum. Bence Türk halkı sanata düşkün. Kulakları çok güçlü. Kötü ve iyi müziği çok rahat bir şekilde ayırt edebiliyor. Burada verdiğim konserlerde İran müziğini bilmemelerine rağmen beğenerek dinlediklerini gördüm. Umarım İran ile Türkiye arasındaki bağlar sanatsal anlamda daha da güçlenir. İranlı sanatçıları burada daha fazla, Türk sanatçıları da İran'da her zaman görmek istiyoruz."

Hajebi, Türkiye'deki müzik alanının İran'a göre geniş bir yelpazeye sahip olduğu yorumunda bulunarak, "Türkler müziği çok seviyor ve müzikle yaşıyor. Sanata değer veriyorlar. Türkiye aynı zamanda kozmopolit bir topluma sahip olduğu için müzik dünyasının da bu açıdan renkli olduğunu düşünüyorum. Bu durum İran'da yok." değerlendirmesini yaptı.

"İran müziği hacim olarak Türk müziği ölçüsünün 3'te biri kadardır"

Houman Hajebi, bir yıl önce kaleme aldığı "İran Müziğine Giriş" kitabına işaret ederek, "Şu anda Türkçe çevirisi de yapıldı, düzenleme aşamasında. Önümüzdeki aylarda Türk okuyucuların beğenisine sunacağız. Kitabın içerisinde İran sazlarının tanıtımına ve geleneksel İran müziğinin makamlarına ilişkin bilgiler var. Kitapta İran müzik tarihiyle ilgili gelişmeleri de yazdım. Konservatuvarlarda okutulabilecek kaynak bir kitap. Aynı zamanda İngilizcesi de hazırlanıyor. O da yakın zamanda yayımlanacak. Kitabın çizimlerini de Hemad Javadzade yaptı." dedi.

İran müzik tarihindeki usta sanatçılar ve ünlü İranlı şairler üzerine de kitap çıkarma hazırlığında olduğunu ifade eden Hajebi, şöyle konuştu:

"Geleneksel Türk müziklerini çok seviyorum. Eğer Türk müziğini boyut olarak bir metre düşünürsek İran müziği hacim olarak Türk müziği ölçüsünün 3'te 1'i kadar. İran müziği Türk müziğinin içerisinde bir yerde. Bu sözleri pek fazla kişiden duyamazsınız ama bu benim tecrübem. Türk müziğinin makamlarını bildiğimden dolayı söylüyorum. Türk müziğinde bizim müziğimizden daha çok makam var. Bu yüzden bu yorumu hislerle değil ilimsel olarak söylüyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Para yönetimini bilmeyen belediye başkanlığına gelmesin'

2019-03-12 12:32 - Siyaset

Kesilmekten kurtulan sincaplar hayvanat bahçesinin neşe kaynağı oldu

2019-03-09 15:32 - Çevre-Hayat

İtiraflarıyla darbe girişiminin röntgenini çeken pilot da inkar etti

2019-03-11 15:02 - Gündem

TJK fark yaratan kadınları atlarla fotoğrafladı

2019-03-06 16:02 - Spor

Kırgız gazi çocuklara ata sporu okçuluğu öğretiyor

2019-03-06 19:02 - Çevre-Hayat

Bursa'da nefes kesen tatbikat!

2019-03-08 02:32 - Asayiş

Behçet hastalarının kaderini değiştiren Türk hekim: Hulusi Behçet

2019-03-08 19:27 - Sağlık

Baltayla vapura giren şahıs serbest bırakıldı

2019-03-11 08:02 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İbrahim Tatlıses ile birlikte şarkı sürprizi

2019-03-08 20:32 - Magazin

Avrupa Komisyonu'ndan Alman otomobil üreticilerine milyarlarca euroluk ceza

2019-03-11 00:07 - Dünya

İlgili Haberler

Charlie Chaplin'in ünlü 'Şarlo' karakteriyle Kadıköy sokaklarında neşe saçıyor

11:47 - Kültür Sanat

'Karabağ'dan İstanbul'a Halı Sergisi' İstanbul'da açıldı

08:41 - Kültür Sanat

Sağlık çalışanları günlük hayatta karşılaştıkları olayları sahneye taşıdı

14:43 - Kültür Sanat

Roma'nın tarihi Trevi Çeşmesi bakım çalışmalarının ardından yeniden açıldı

22:10 - Kültür Sanat

Suriye'de Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk 'özgür' tiyatro oyunu sergilendi

13:27 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Ankara'da kaçak alkol ve tütün operasyonu

08:07 - Asayiş

Nüfus Politikaları Kurulu ile Aile Enstitüsünün kurulmasına ilişkin kararlar Resmi Gazete'de

05:27 - Gündem

Bazı bakanlık ve kurumlara 244 kadro ihdas edildi

04:47 - Gündem

Arabuluculuk ve bilirkişi 2025 yılı ücretleri belli oldu

04:43 - Gündem

Timur Safin: Rus üreticilerin Türkiye e-pazar yerlerine girmesine yardımcı olacağız

04:40 - Özel Haber