?>

Türkiye'nin yıllık altın üretiminde hedef 100 ton

Altın Madencileri Derneği Genel Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye'nin yer altı kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer aldığını belirterek, yıllık 40 ton olan altın üretiminin 100 tona çıkarılabileceğini bildirdi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Dünya Altın Konseyi ile Türkiye Altın Madencileri Derneği tarafından Sheraton Ankara Hotel & Convention Center'da gerçekleştirilen toplantıda sürdürülebilir ve sorumlu madencilik prensiplerinin uygulamaları konusunda dünyada gelinen son nokta ele alındı.

Madencilik sektöründeki çeşitli kesimlerden çok sayıda temsilcinin yer aldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yılmaz, Türkiye'de altın madenciliği ve altın rafinasyonunun dünya standartlarında yürütüldüğünü belirtti.

Yılmaz, insan hakları, iş güvenliği, çevre yönetimi, doğaya yeniden kazandırma uygulamaları, kırsal kalkınmaya destek ve finansal şeffaflık alanlarında sorumlu altın madenciliği ilkelerine uyum sağlamanın önemine işaret etti.

Türkiye'nin yer altı kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer aldığını vurgulayan Yılmaz, "Ancak bu bilgi, tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu kaynakları gün yüzüne çıkarmanın ve ülke ekonomisine kazandırmanın yolu madencilikten geçiyor. Altın birikimi ve yatırımı yapmayı seven bir toplum olarak Türkiye'nin sadece altın tüketiminde yıllık ortalama ihtiyacı yaklaşık 200 tonu bulurken, buna karşın üretim düzeyimiz mevcut durumda 40 ton seviyesinde kalmaktadır. Ülkemizdeki altın kaynağı potansiyelinin ise 6 bin 500 ton düzeyinde olduğu akademik çalışmalar neticesinde ortaya konulmuştur. Bu potansiyel doğrultusunda, ekonomik açıdan kendi ihtiyacımızın tamamını üretmeye odaklanmak akılcı bir yaklaşım olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, Türkiye'nin yılda 160 ton altın ithal ettiğini anımsatarak, "Eğer koşullar ve sektörün ortaya çıkarttığı projelerin ileriye doğru gitmesi mümkün kılınırsa, biz Türkiye'de yılda 100 ton altın üretilebileceğine gerçekten inanıyoruz." dedi.

Sürdürülebilirlik kavramının diğer endüstriyel faaliyetler gibi madencilik sektörü için de önemli olduğuna aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz üzere dünya, eşitsizlikler ve iklim değişikliği de dahil olmak üzere birçok zorlukla karsı karşıya kalmış durumdadır. Bu zorluklardan yola çıkarak Birleşmiş Milletler, 2030'a kadar herkes adına daha adil, daha temiz bir gelecek sağlamak için 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi belirlemiştir. Altın madenciliği endüstrisinin, madenler sayesinde sağlanan refahı, belirlenen bu sürdürülebilir kalkınma hedeflerini ve insani gelişmeyi desteklemek için kullanmak gibi bir sorumluluğu söz konusudur. Hepimiz, sorumlu bir şekilde yürütülen altın madenciliğinin sürdürülebilir kalkınmayı desteklemede önemli bir rol oynadığına inanıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bahçesini sürmek için hurda otomobil parçalarından mini traktör yaptı

2022-04-25 12:56 - Çevre-Hayat

Trump, Rusya'ya bağımlılık konusunda uyardığı Merkel'e 'beyaz bayrak' gönderdiğini söyledi

2022-04-26 00:45 - Dünya

Hatay, Şırnak ve Siirt'te toz taşınımı etkili oluyor

2022-04-25 13:45 - Gündem

Rusya: Batan Moskova kruvazörü mürettebatından 1 kişi öldü, 27’si kayıp

2022-04-22 23:45 - Dünya

AB Konseyi Başkanı Michel ile Rusya Devlet Başkanı Putin telefonda görüştü

2022-04-22 15:34 - Dünya

Afganistan'da camide meydana gelen patlamada 10 kişi öldü

2022-04-21 14:28 - Dünya

BoJ para politikasını değiştirmedi, büyüme ve enflasyon beklentisini revize etti

2022-04-28 09:12 - Ekonomi

AB: Türkiye ile ekonomilerimizin 'yeşil dönüşümünde' yakın ortaklık her zamankinden önemli

2022-04-21 16:04 - Dünya

Çiftçiler Muş Ovası'nda ekim mesaisine başladı

2022-04-25 12:19 - Ekonomi

BM Genel Sekreteri Guterres, 26 Nisan'da Moskova'da Putin ile görüşecek

2022-04-22 20:56 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan, TÜRKSAT 6A'nın hizmete alınmasına ilişkin açıklama

20:58 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:37 - Ekonomi

Trump'ın politikaları dolara kan kaybettiriyor

14:37 - Ekonomi

Türk mobilya üreticileri pazar payını artırmak için dünyayı geziyor

14:13 - Ekonomi

Marmarabirlik, üreticiye son ödemelerini 25 Nisan'da yapacak

12:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Papa Franciscus'un Roma'daki cenaze törenine katılacak

02:27 - Dünya

ABD'den bazı Güneydoğu Asya ülkelerinden güneş paneli ithalatına vergi kararı

01:23 - Dünya

Vatikan'da Papa'nın odaları mühürlendi ve makamın boş olduğu ilan edildi

01:03 - Dünya

New York borsası, Trump'ın Fed Başkanı Powell'a yönelik eleştirileri sonrası düşüşle kapandı

00:23 - Dünya

Arnavutköy'de bir kişinin İETT otobüsüne zarar vermesi kamerada

23:58 - Asayiş