CERABLUS (AA) - Fırat Kalkanı Harekatı ile teröristlerden temizlenen Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus ilçesinde hayat büyük oranda normale döndü. Türkiye'nin yardım eli sayesinde başta sağlık ve eğitim gibi birçok hizmete kavuşan ilçeye, teröristler nedeniyle yerlerinden edilen Suriyelilerin dönüşleri devam ediyor.
Genelkurmay Başkanlığı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Gaziantep Valiliği tarafından Fırat Kalkanı Harekatı sonucu teröristlerden temizlenen ve Türkiye’nin yatırımlarıyla zorlu günleri büyük ölçüde geride bırakan Cerablus'a basın turu düzenlendi.
Aralarında yabancı basın mensuplarının da bulunduğu 50’den fazla gazetecinin katıldığı basın turu kapsamında Karkamış Gümrük Kapısı'ndan Suriye'nin kuzeyindeki ilçeye geçildi. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı unsurların da güvenlik önlemleri aldığı etkinlikte ilk olarak Gaziantep Valiliği Cerablus İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi ziyaret edildi.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Gaziantep Valiliği Cerablus İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi Başkanı ve Gaziantep Vali Yardımcısı Yaşar Aksanyar, Fırat Kalkanı Harekatı öncesinde terör örgütleri DEAŞ ile PKK/PYD/YPG tarafından bölgenin güvensiz hale getirildiğini anımsattı.
Söz konusu dönemde 38 bin nüfuslu Cerablus ilçe merkezi nüfusunun 2 bine kadar düştüğünü belirten Aksanyar, kitlesel göçün yaşandığını belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Harekatı’nın başlatıldığını hatırlatan Aksanyar, harekat sonrasında Türkiye’nin güvenliği sağlanan bölgede hayatın yeniden normale dönmesi için harekete geçtiğini dile getirdi. Cerablus'ta ilk olarak Cerablus Sahra Hastanesi’nin kurularak bölgede iyi bir sağlık hizmetinin verilmesinin sağlandığını anlatan Aksanyar, "Cerablus Sahra Hastanesi bugün itibarıyla günlük bin hasta bakabilen, ameliyatların yapıldığı önemli bir sağlık kuruluşu haline geldi. 30'a yakın uzmanı, 150’ye yakın personeliyle sağlık hizmetleri veriyor. Hastanede ameliyat dahil tüm tıbbi müdahaleler yapılabiliyor." diye konuştu.
AFAD ve Kızılay başta olmak üzere yardım kuruluşlarının da katkısıyla bölgede gıda ve insani yardım malzemelerinin dağıtıldığını belirten Aksanyar, "Bugüne kadar 12 bin tır insani yardım malzemesi sadece Cerablus genelinde dağıtıldı." dedi.
Cerablus'ta Fırat Kalkanı Harekatı öncesinde başta eğitim-öğretim olmak üzere birçok kamu hizmetinin sağlanamadığına dikkati çeken Aksanyar, "Bugün eğitim araç ve gereçleri sağlanan yaklaşık 30 bin öğrenci 100 okulda ilk ve orta öğretimine devam ediyor." ifadesini kullandı.
Aksanyar, Mahalli Meclisi'nin kurulduğunu, halkın yerel yönetime katılımının sağlandığını belirterek, Türkiye tarafından altyapı ve üst yapı konularında ilçede önemli çalışmaların yapıldığını söyledi. Asayiş ve güvenlik hizmetlerinin, oluşturulan polis gücü tarafından yapıldığını dile getiren Aksanyar, "Şehir, güvenliği her geçen gün artan, hayatın normalleşmeye ciddi oranda başladığı, Türkiyemizin desteğiyle bu bölgede güvenin barışın, huzurun yaygınlaşmaya başladığı bir kent haline geldi." diye konuştu.
Cerablus’un nüfusunun, 45 bini merkezde yaşayanlardan olmak üzere 150 bine ulaştığını dile getiren Aksanlar, şunları kaydetti:
"Oluşturulan güvenli bölgedeki 9 ilçeden biri Cerablus. Barışın, huzurun götürüldüğü nüfus, toplam 1,5 milyonluk bölge halkıdır. Buradaki ağırlıklı faaliyetimiz yerel kapasitenin güçlendirilmesi. Arzumuz buradaki yerel gücün ortaya çıkarılması. Bölgenin güvenli hale getirilmesinin beklenen olumlu sonuçlarından biri gönüllü geri dönüş. Son bir senede 55 bin Suriyeli, Karkamış Gümrük Kapısı’ndan gönüllü dönüş yaptı."Muhabir: Sarp Özer