?>

Türkiye'nin ilk aşı enstitüsünde yerli aşı çalışmaları başarıyla sürüyor

Türkiye'nin ilk aşı enstitüsü olan Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü, Kovid-19'un yeni varyantlarına kolayca uyarlanabilme özelliğine sahip "sentetik peptit" temelli aşıda klinik öncesi çalışmaları tamamlama aşamasına geldi.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

Yerli aşıların geliştirilmesi, üretimi ve ülkenin aşı politikalarının belirlenmesi amacıyla 2018'de kurulan Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü, kapılarını AA ekibine açtı.

Türkiye'nin ilk aşı enstitüsü olan merkezde, yerli aşıların geliştirilmesinden üretimine uzanan tüm aşamalar 5 ayrı ünitede yürütülüyor.

Dünya standartlarında cihazların kullanıldığı enstitü, aşı üretiminde görev alacak bilim insanlarının yetiştirilmesi konusunda da okul görevini üstleniyor.

Aşı teknolojisi yüksek lisans ve doktora programına öğrenci alımı başlayacak

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Aşı Enstitüsü Aşı Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semra Aydın, YÖK'ün talebiyle kurulan enstitünün, aşı konusunda farkındalığın oluşturulması, ülkenin ihtiyacı olan bilim insanlarının yetiştirilmesi misyonunu da üstlendiğini anlattı.

ABD, İsviçre, Fransa gibi ülkelerde örnekleri bulunan enstitüde, aşı çalışmalarıyla ilgili bir yüksek lisans programının devam ettiğini belirten Aydın, "Aşı teknolojisi yüksek lisans ve doktora programıyla ilgili hazırlıklarımız da tamamlandı. Büyük ihtimalle ocak ayı itibarıyla öğrenci alımına başlayacağız. Aşı üretimiyle ilgili hem sektörün ihtiyacı olan deneysel çalışmaların planlanması hem de ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesi üzerine çalışmalar yapacağız." dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu gibi paydaşlarla enstitünün ortak çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Aydın, ilerleyen dönemde aşı üretimiyle ilgili çok başarılı işlerin ortaya çıkacağına inandığını vurguladı.

"Sentetik peptit aşıda klinik öncesi çalışmalar tamamlanmak üzere"

Doç. Dr. Aydın, Kovid-19 salgınının görülmesiyle enstitüde TÜSEB destekli sentetik peptit aşısı üzerinde çalışmaların başlatıldığını anımsattı.

İlk olarak Wuhan varyantı üzerinden ilerleyen aşının hayvan deneylerinden olumlu sonuçlar alındığını belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi aynı çalışmayı, diğer varyantları da içerecek bir hale dönüştürüyoruz. Yani aşının Delta, Omicron'un BA.4, BA.5 varyantlarına karşı etkinliğini değerlendiriyoruz. Şu an bu varyantlara yönelik geliştirdiğimiz formülasyonların deney hayvanları üzerinde çalışmaları sürüyor, klinik öncesi çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Yakın zamanda klinik aşamaya geçmeyi umut ediyoruz. Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlar oldukça olumlu, formülasyonlarımızda kontrol grubuna göre 3 katı civarında antikor oluşumu sağladık."

Aydın, yeni varyantlara adaptasyonları daha kolay olan peptit aşıların "belirli bir patojene karşı bağışıklık oluşturmak için geliştirilen ve patojenin sahip olduğu proteinin belirli bir kısmını sentetik olarak taklit eden aşılar" şeklinde tanımlandığını belirtti.

"Çalışmalarımız, devam eden enfeksiyonlarla mücadelede çok işe yarayacak"

Doç. Dr. Semra Aydın, yerli aşı çalışmalarına yönelik "Geç kalındı.", "Geriden mi geliyor?" gibi algıların oluşabildiğine işaret ederek, durumun aslında böyle algılanmaması gerektiğini vurguladı.

Piyasadaki Kovid-19 aşılarının tamamının ilk Wuhan varyantına göre üretildiğine ve sonrasında çok sayıda varyant ortaya çıkması nedeniyle bu aşıların etkinliğinin bir miktar azaldığına dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalar aynı zamanda aşı üretiminin Türkiye'de tekrar başlamasını sağladı. Ülkemizde yeniden bir aşı üretim kültürü, bununla ilgili altyapılar oluşuyor. Bunu yanı sıra aşı çalışmalarımız devam eden enfeksiyonlarla mücadelede çok işe yarayacak. Ülkemizde aşı üretimiyle ilgili tekrar ciddi bir farkındalık oluştu. Bundan sonra da tüm çocukluk çağı aşılarının ülkemizde üretildiği, gençlerimizin aşı AR-GE ve üretim çalışmalarında aktif olarak yer aldığı bir döneme geçmeyi ümit ediyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İddialar havada uçuştu! Maltepe Üniversitesi’nden 'tık' yok!

2022-10-19 08:30 - Özel Haber

İklim değişikliği 2050’ye kadar milyonlar için açlık ve yoksulluk riski yaratabilir

2022-10-15 13:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Başkentin dağlarında yetişen yaban meyveleri pazarcıların geçim kaynağı oldu

2022-10-21 13:30 - Çevre-Hayat

Torosların koyun yetiştiricisi kadınları, ıslah projesiyle bilinçlendi

2022-10-20 13:39 - Çevre-Hayat

İrade Celil ile yaşadıkları ve kitabı ‘Psikopat’ üzerine açık yürekli bir söyleşi -Selçuk Aka soruyor-

2022-10-16 08:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

"Reis" buğdayında 4 bin ton tohumluk mahsul beklentisiyle ekime başlandı

2022-10-16 11:56 - Ekonomi

Kırım Dostları Derneği ile A. Ü. TÖMER arasında Eğitim ve İş Birliği Protokolü

2022-10-16 21:03 - Özel Haber

Cihan öğretmen, 6 yaşındaki Zilan'ın eğitimi için 5 kilometre yol katediyor

2022-10-19 17:16 - Çevre-Hayat

Literatüre 15 yılda 57 tür ve 2 cins tatlı su balığını kazandırdılar

2022-10-19 13:34 - Teknoloji

Rusya Başbakanı Mişustin: Türkiye ile iyi dinamik var -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-10-21 07:30 - Özel Haber

İlgili Haberler

Öğretmenler "yapay zeka" eğitmeni olacak

11:58 - Teknoloji

Turkcell'den "Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zeka Projesi"

11:38 - Teknoloji

Nvidia ile Google'dan kuantum bilişim alanında işbirliği

23:53 - Teknoloji

Üniversitelilerden uçaklar için yapay zeka destekli güvenlik sistemi

13:02 - Teknoloji

Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti

12:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Balıkesir'de coğrafi işaretli Havran mandalinasında 20 bin ton rekolte bekleniyor

13:33 - Ekonomi

Rekabet Kurulunda yayıncılık sektörüne ilişkin soruşturmanın sözlü savunmaları alındı

13:27 - Gündem

Makinecilerden 10 ayda 23,3 milyar dolarlık ihracat

13:24 - Ekonomi

Rize'de şiddetli yağış nedeniyle 21 köy yolunda heyelan oldu

13:18 - Gündem

MOSSAD'a casusluk yaptığı iddia edilen 20 sanık hakim karşısında

13:13 - Gündem