?>

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Önal: Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edecektir

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, "BM Şartı'nın 51. maddesi ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edecektir." dedi.

Gündem - 1 yıl önce

New York

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, "Türkiye, Suriye'de faaliyet gösteren terör örgütlerinin ulusal güvenliğine yönelik doğrudan ve yakın tehditlerine karşı gerekli tedbirleri alma hakkına sahiptir. BM Şartı'nın 51. maddesi ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edecektir." dedi.Önal, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Suriye oturumunda konuştu.BM 78. Genel Kurulu'nda liderlerin uluslararası barış ve güvenliği etkileyen sorunları ele aldığına ancak 12 yıllık Suriye krizine gerekli önceliğin verilmediğine dikkati çeken Önal, "Suriye krizi donmuş bir ihtilaf değildir, böyleymiş gibi davranmak topluca gafillik olur." değerlendirmesinde bulundu.Önal, Suriye'de "aktif çatışmanın" hala sürdüğüne ve toplumun derin bir ekonomik yoksunluk ve insani krizle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, şubat ayında meydana gelen depremlerin durumu daha da kötüleştirdiğini anlattı.

"Ülkenin toprak bütünlüğü terör örgütleri tarafından tehdit edilmektedir"

Çatışmanın başlangıcından bu yana yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve milyonlarca insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade eden Önal, "Eşit derecede endişe verici diğer bir husus ise ülkenin toprak bütünlüğünün, öncellikli olarak PKK/YPG olmak üzere, terör örgütleri tarafından tehdit edilmesidir." dedi.Büyükelçi Önal, çatışma çözümlenmedikçe yeni istikrarsızlaştırıcı etkenlerin ortaya çıktığını, güneydeki rejim karşıtı protestolar ile kuzeydoğudaki silahlı çatışmaların bunların arasında yer aldığını kaydetti.Suriye krizinin kapsamlı çözümü için eşzamanlı olarak atılması gereken bazı adımlar bulunduğunu aktaran Önal, bunları "siyasi sürecin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uyarınca tekrar canlandırılması, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafaza edilmesini teminen terör örgütlerinin kötücül ve ayrılıkçı gündemlerinin sekteye uğratılması, Suriyeli mültecilerin güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için uygun koşullarını oluşturulması" olarak sıraladı.Önal, Astana Platformu garantörlerinin çabaları sonucunda tesis edilen Anayasa Komitesi’nin tüm Suriyeli tarafları bir araya getiren en etkili platform olduğunu belirterek, Türkiye'nin Anayasa Komitesi'nin tekrar aktif hale getirilmesi için birlikte çalışmaya hazır olduğunu hatırlattı.

"PKK terörizminin Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik olarak teşkil ettiği tehdit hiçbir zaman bugünkünden daha endişe verici olmamıştı"

Suriye'de terör örgütlerinin mevcudiyetinin hem ülkeye hem de öncellikli olarak Türkiye olmak üzere komşulara ve bölgeye büyük tehdit teşkil ettiğini belirten Önal sözlerini şu şekilde sürdürdü:"PKK terörizminin Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik olarak teşkil ettiği tehdit hiçbir zaman bugünkünden daha endişe verici olmamıştı. Arap kabileleri ile PKK/YPG arasında yakın zamanda meydana gelen çatışmalar, terör örgütü ve almaya devam ettiği dış desteğin, Suriye için önemli bir istikrarsızlık kaynağı olduğunu bir kere daha gösterdi."Büyükelçi Önal, söz konusu terör örgütünün baskıcı ve ayrımcı faaliyetleri ile insan hakları ihlallerinin bilinen bir gerçek olduğunu ve BM raporlarında yer aldığını kaydederek, "Tüm taraflara bütüncül ve uzun vadeli bir yaklaşımla, Suriye'nin geleceğinde yeri olmayan bu ayrılıkçı oluşumlarla bağlarını kesme çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.

"Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edecektir"

BM sınır ötesi yardımlarına da değinen Önal, yardımların öngörülebilirlik, şeffaflık ve etkili şekilde sürmesinin önemine değindi.Önal, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan yardımların tekrar başlatılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, yardımların kesintisiz şekilde devam etmesi için tüm tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi."Türkiye bu hedefin gerçekleştirilmesini teminen BM ve ortaklarıyla yakın işbirliği ve eşgüdümünü sürdürecek." diyen Büyükelçi Önal, şu şekilde sözlerine son verdi:"Türkiye, Suriye'de faaliyet gösteren terör örgütleri tarafından ulusal güvenliğine yöneltilen doğrudan ve yakın tehditlere karşı gerekli tedbirleri alma hakkına sahiptir. BM Şartı'nın 51. maddesi ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edecektir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya Duma Başkanı Volodin: Karabağ Azerbaycan’ın iç meselesi

2023-09-23 22:35 - Özel Haber

Tarihi ve doğal güzellikleriyle tanınan Alanya dalış turizmiyle de öne çıkıyor

2023-09-25 15:47 - Çevre-Hayat

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

2023-09-24 13:27 - Ekonomi

Yelkende Funboard Slalom Avrupa Şampiyonası sona erdi

2023-09-26 08:17 - Spor

Turistlere kayak garantisi veren Palandöken yeni sezona hazırlanıyor

2023-09-22 13:53 - Çevre-Hayat

Sağlık Bakanı Koca'dan MED EU MODEX 2023 Tatbikatı'na ilişkin paylaşım

2023-09-23 23:42 - Sağlık

Yukatel Adana Demirspor: Belhanda'nın durumu iyi

2023-09-28 00:43 - Spor

Antalya'da yaban keçisi sürüsü görüntülendi

2023-09-27 00:02 - Çevre-Hayat

Antalyaspor galibiyet hasretine altıncı haftada son verdi

2023-09-24 11:48 - Spor

Depremlerde hasar alan Antakya Otobüs Terminali onarıldı

2023-09-22 13:03 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor