?>

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 2 yılın en düşük seviyesini gördü

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 367,52 baz puana inerek 2 yılın en düşük seviyesini gördü.

Ekonomi - 1 yıl önce

İstanbul

ABD'de beklentilerin altında kalan istihdam artışı, ülkede sıkı iş gücü piyasasının gevşemeye başladığına işaret ederken varlık fiyatlarında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında sona gelmiş olabileceği beklentisiyle tahvil faizlerindeki gerileme ve fonlama maliyetlerindeki azalışla küresel piyasalarda risk iştahı arttı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 12 baz puan gerileyerek yüzde 4,51 seviyesine düştü.

Ayrıca Türkiye'de, yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımları kademeli olarak uygulamaya alınırken, devam eden jeopolitik risklere karşın Türkiye'nin CDS'i gerilemeyi sürdürüyor.

Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadelesi güçlü şekilde devam ederken söz konusu durum fiyatlamaları etkilemeyi sürdürüyor.

Atılan adımlar sonrası Türkiye'nin CDS'i, 367,52 baz puana inerek Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta politika faizini beklentiler doğrultusunda 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarırken, politika metninde kademeli sadeleşmenin devam edeceği sinyali verilmişti.

Kararı takip eden günde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre TCMB, bankacılık sisteminde Türk lirasının (TL) payını artırmaya yönelik adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerden olumlu sinyaller almaya devam ettiği belirtildi.

Türkiye'nin dış finansmana erişimi artmayı sürdürürken, Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, ekim ayı itibarıyla proje finansmanı amacıyla yaklaşık 7,1 milyar dolar tutarında dış finansman sağlandığını bildirdi.

Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından paylaşılan rapora göre, Türkiye'nin 40 FATF standardının 39'u ile uyumlu olduğunu belirterek, "Teknik uyum kapsamında, hazırlıkları devam eden tek husus kripto varlıklar ile ilgili çalışmalardır. Bu konuda da gerekli çalışmalarımız nihai aşamaya gelmiştir. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz." dedi.

Analistler, hem enflasyonla mücadelede gösterilen net tutum hem de ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcılarla görüşmelerinin Türkiye'ye ilişkin risk algısını zayıflattığını aktararak, bu durumun CDS'lerdeki harekette görülebildiğini söyledi.

İsrail-Filistin çatışmasının devam ettiği ve savaşın daha geniş alanlara yayılma riskinin bulunduğu bugünlerde Türkiye'nin kredi risk primindeki gerilemenin umut verici olduğunu ifade eden analistler, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın dünkü Enflasyon Raporu sunumundaki ifadelerinin de enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığı ortaya koyduğunu söyledi.

Erkan, konuşmasında, "Enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmayı güçlendirmeye devam edeceğiz." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Menemen FK ile anlaşan teknik direktör Yılmaz Vural "asker ocağı"na döndü

2023-10-31 13:37 - Spor

İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda 17 askerinin öldürüldüğünü açıkladı

2023-11-02 09:32 - Dünya

Dalaman'a doğal gaz müjdesi sevindirdi

2023-11-03 18:48 - Gündem

100 yıllık Cumhuriyet'in mimarı: Atatürk

2023-10-29 11:38 - Gündem

AK Parti kesintisiz iktidarının 21. yılında

2023-11-03 13:38 - Siyaset

Emine Erdoğan, lider eşleri ve BM Habitat İcra Direktörü Sharif ile görüştü

2023-11-02 18:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimizin her bir ferdini Büyük Filistin Mitingine davet ediyorum

2023-10-27 22:27 - Siyaset

Bakan Uraloğlu: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden 2,5 milyar araç geçti

2023-10-29 11:53 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı-Kayaşehir metro hattı kesimini Mart 2024'ten önce açacağız

2023-10-30 14:33 - Ekonomi

Doğal gazda kasım tarifesinde değişikliğe gidilmedi

2023-11-01 08:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

Erzurum'da "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi"ne 2 bin 500 başvuru yapıldı

13:02 - Ekonomi

"Digiturk" hakkındaki rekabet soruşturmasının sözlü savunma toplantısı yapıldı

12:52 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığının ramazan ayı öncesinde restoranlara yönelik fiyat denetimleri sürüyor

12:47 - Ekonomi

Trafiğe ocakta 165 bin 734 aracın kaydı yapıldı

12:44 - Ekonomi

Bitlis'te rüzgar ve güneş enerjisi santrali sayısı artıyor

12:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hava trafik kontrollerinin uzmanlık şartları uluslararası standartlara uyumlu hale getirildi

13:12 - Gündem

Büyükada ve Sivriada'da müsilajın denizel ekosisteme etkisi görüntülendi

13:08 - Gündem

Erzurum'da "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi"ne 2 bin 500 başvuru yapıldı

13:02 - Ekonomi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, İsveçli mevkidaşı Orgeneral Claesson ile görüştü

12:58 - Gündem

"Digiturk" hakkındaki rekabet soruşturmasının sözlü savunma toplantısı yapıldı

12:52 - Ekonomi