?>

Türkiye'deki Çin çalışmaları ve medeniyetler arası etkileşim, Pekin'de tartışıldı

Çin'de Pekin Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında, Türkiye'deki Çin çalışmalarının (Sinoloji) erken kaynaklarının tartışıldığı, "Çin-Türkiye medeniyetler arası etkileşim ve karşılıklı öğrenme" konulu seminer düzenlendi

Dünya - 8 ay önce

Pekin

Çin'de Pekin Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında Türkiye ile Çin arasındaki tarihi ve kültürel bağlara ışık tutan, Türkiye'deki Çin çalışmalarının (Sinoloji) erken kaynaklarının tartışıldığı, "Çin-Türkiye medeniyetler arası etkileşim ve karşılıklı öğrenme" konulu seminer düzenlendi.

Pekin Dil ve Kültür Üniversitesine bağlı Dünya Sinoloji Derneği ile Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği desteğinde düzenlenen seminerde, Sinoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan İstanbul Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giray Fidan'ın, Dr. Ayşe Gül Fidan ile yazdığı "Türkiye'de Sinolojinin Doğuşu" başlıklı kitabı tanıtıldı.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, toplantıda yaptığı konuşmada, Türk ve Çin uygarlıklarının kadim İpek Yolu'na dayanan tarihsel bağları olduğunu, bu bağların ticaretin ötesinde fikirlerin, bilginin ve kültürün değiş tokuşuna dayandığını belirtti.

Giray Fidan ve Ayşe Gül Fidan'ın kitabının 16. yüzyılda Çin'e seyahat eden Türk gezgin Ali Ekber Hıtayi'nin "Hıtayname" adlı eserini yeniden gündeme getirdiğini ifade eden Büyükelçi Musa, bu seyahat kitabının, dönemin Çin ülkesindeki şehirlerin, kalelerin yanı sıra festival kutlamaları gibi kültüre dair çok değerli bilgiler içerdiğine dikkati çekti.

Kitabın Türk bilginlerin, Çin kültürüne yönelik derin merak ve saygı duygusuna ve onu anlamaya yönelik erken çabalarına tanıklık ettiğini vurgulayan Musa, "Bundan bugüne dair nasıl bir mesaj çıkarmamız gerekiyor düşünmeliyiz. 16. yüzyıldaki dünya haritasını bir an gözünüzün önüne getirin. Türkiye ve Çin dışında bugün hala var olan kaç ülke sayabilirsiniz? Bu, ortak tarihimizi ve Türk-Çin ilişkilerinin anlamını kavramak açısından önemli bir husustur." dedi.

"Tarihsel anlatıların kavranmasında kilometre taşı olacak"

Dünya Sinoloji Merkezi Kuşak ve Yol Akademisi Başkan Yardımcısı Fan Cün de 2 Kasım 2023'te Türkiye ile Çin arasında Klasik Eserlerin Tercümesi ve Yayını Hakkında Mutabakat Zaptı imzalandığını hatırlatarak, anlaşmanın Çin ve Türk halkları ve uygarlıkları arasında iletişimi ve karşılıklı öğrenmeyi teşvik ederek, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin kültürel ve insani boyutlarını geliştireceğini umduklarını kaydetti.

Fan, Türk Sinoloji Topluluğu ve Kırmızı Kedi Yayınevi'nin katkılarıyla Dünya Sinoloji Merkezinin, 27 Aralık 2023'te İstanbul'da Avrasya bölgesindeki ilk ofisini açtığını, buna karşılık 19 Ocak'ta Çin'in Çingdao şehrinde bir ofisin kurulduğunu aktardı.

Giray Fidan ve Ayşe Gül Fidan'ın, "Türkiye'de Sinolojinin Doğuşu" kitabıyla Türk sinolojisinin tarihine ve köklerine ilişkin yeni bir tez ortaya koyduğunu vurgulayan Fan, "Bu önemli çalışma, iki ülke arasındaki tarihsel anlatıları ve kültürel etkileşimleri daha derinden kavramaya yönelik ortak çabalarımızda kilometre taşı olacaktır." ifadesini kullandı.

"Hıtayname, Osmanlı'nın farklı kültürlere merakını ve anlama arzusunu gösteriyor"

Profesör Giray Fidan da Türkiye'de Sinoloji'nin doğuşu ve gelişiminin beş yüz yıla uzanan bir yolculuğu olduğunu, bu yolculuğun Türklerin farklı kültürlere merakını ve onları anlama çabasının sürekliliğini gösterdiğini belirtti.

Türkiye'de Sinoloji'nin en erken örneklerinin Osmanlı İmparatorluğu'nda 16. yüzyılda kaleme alınan Hıtayname'ye kadar götürülebileceğini ifade eden Fidan, o dönemde Çin'in kuzeyinin "Hıtay" olarak adlandırıldığını, Hıtayname'nin de "Çin kitabı" anlamına geldiğini dile getirdi.

Ali Ekber Hıtayi tarafından 16. yüzyılın başlarında kaleme alınan eserin Çin toplumu, coğrafyası ve kültürünün detaylı tasvirlerini içerdiğini kaydeden Fidan, "Hıtayname yalnızca bilgi veren bir metin olmanın ötesinde Osmanlı İmparatorluğu'nun farklı kültürlere merakını ve onları derinlemesine anlama arzusunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fidan, Hıtayname'nin öneminin, Osmanlı İmparatorluğu ile uzaktaki bir başka etkili uygarlık arasında köprü kurması olduğunu vurgulayarak, "16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nu ufuklarını genişletiyor farklı uygarlıklar ve kültürlerle temas kuruyordu. Hıtayname bu entellektüel keşif ve merak döneminin ürünü olarak ortaya çıktı. Ali Ekber'in eseri imparatorluğun uzaktaki bir ülkenin inceliklerini öğrenmeyi ve belgelemeye açıklığı gösteriyordu." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

"Delirten ağrı"dan ameliyatla kurtuldu

2024-06-19 13:22 - Sağlık

Makine ihracatı ilk 5 ayda 11,7 milyar dolar oldu

2024-06-21 11:27 - Ekonomi

ABD'de göç artışının gelecek 10 yılda ekonomiye 8,9 trilyon dolar katkı sunması öngörülüyor

2024-06-19 11:27 - Dünya

Bakan Yerlikaya'dan, şehit Astsubay Kaya'nın Konya'daki ailesine bayram ziyareti

2024-06-16 21:53 - Gündem

Kutsal topraklarda hacılara sağanak sürprizi

2024-06-17 18:07 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Kahramanmaraş'ta kafe işletmecisi bir günlük gelirini Gazze için bağışladı

2024-06-19 13:38 - Çevre-Hayat

Hakkari'de ekiplerin karla mücadelesi sürüyor

2024-06-21 11:38 - Çevre-Hayat

Çanakkale, Adana ve Balıkesir'deki yangınlara müdahale sürüyor

2024-06-20 16:47 - Gündem

Balıkesir'de anızda başlayıp ağaçlandırma sahasına sıçrayan yangın kontrol altında

2024-06-17 22:32 - Asayiş

İsrail'in Gazze'deki Nusayrat kampına saldırısında 7 kişi hayatını kaybetti

2024-06-18 08:13 - Dünya

İlgili Haberler

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistinlileri zorla yerinden etme planlarını reddettiğini yineledi

20:07 - Dünya

Beyrut Havalimanı yolunda çıkan olaylarda, Lübnan ordusundan 3'ü subay 23 asker yaralandı

20:02 - Dünya

İsrail Lübnan'ın güneyinde büyük bir patlama gerçekleştirdi

19:27 - Dünya

Fransız hükümeti, Paris'te AB liderlerinin bir araya geleceği güvenlik zirvesini doğruladı

17:42 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği saldırıda bir kadın hayatını kaybetti

17:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistinlileri zorla yerinden etme planlarını reddettiğini yineledi

20:07 - Dünya

Beyrut Havalimanı yolunda çıkan olaylarda, Lübnan ordusundan 3'ü subay 23 asker yaralandı

20:02 - Dünya

Bakan Kurum, CHP Genel Başkanı Özel'in kendisine yönelik iddialarını yalanladı

19:33 - Gündem

İsrail Lübnan'ın güneyinde büyük bir patlama gerçekleştirdi

19:27 - Dünya

Samsunspor, Konyaspor'u 1-0 yendi

19:13 - Spor